wstecz

Krewetki, czyli skarb mórz i oceanów. Inspiracje i przepisy na krewetki

Krewetki nie są już egzotycznym, ekskluzywnym rarytasem. W ostatnich latach stały się standardową częścią jadłospisu wielu osób, a popularność krewetek znajduje swoje odzwierciedlenie na restauracyjnych kartach.

Krewetki przestały dziwić na stołach, w Polsce powoli zaczynają dorównywać popularnością rybom. Powodów jest kilka – fenomenalne walory smakowe i prozdrowotne, duża różnorodność krewetek na rynku, a także stale zwiększająca się dostępność produktów convenience, dzięki którym można przygotować coraz to więcej przekąsek złożonych z owoców morza. Panująca w naszym kraju miłość do kulinarnego potencjału ryb zdaje się dodatkowo ten wzrost popularności krewetek wzmacniać. 

Co dobrego w krewetce?

Nie od dziś wiadomo, że krewetki są źródłem wielu cennych dla naszego organizmu składników odżywczych – a w dodatku doskonale przyswajalnych! Krewetki zawierają mnóstwo pełnowartościowego białka; w 100 gramach tych skorupiaków znajduje się go aż 18,1 gramów. Mają też mało tłuszczu, dzięki czemu są lekkostrawne i nie tuczą.

krewetki

To nie koniec dobroczynnych substancji. Krewetki zawierają duże ilości witamin z grupy B, fluor, selen, wapń, jod, cynk, żelazo i magnez. Warto zwrócić uwagę także na astaksantynę, silny i niezwykle zdrowy przeciwutleniacz, który opóźnia procesy starzenia się organizmu. Krewetki regularnie stosowane w diecie zmniejszają również ryzyko chorób układu krążenia!

Morze możliwości

Wspomnieliśmy już, że różnorodność gatunków krewetek na rynku jest ogromna. Żeby się o tym przekonać, wystarczy spojrzeć na nasz asortyment! Oferujemy drobne i delikatne w smaku krewetki koktajlowe, niezwykle popularne krewetki białe (Vannamei), krewetki tygrysie (znane również pod nazwą Black Tiger) słynące z dużych rozmiarów i niezwykłego ubarwienia przypominającego tygrysie pręgi, a także krewetki zimnowodne, występujące naturalnie w wodach Grenlandii, Norwegii i Kanady.

Przy zakupie powinieneś zwrócić uwagę na kilka podstawowych parametrów, dzięki którym dopasujesz swój wybór do potrzeb Twojego lokalu. W naszej ofercie znajdziesz krewetki surowe i gotowane, w wersji Body Peel (obrane z pancerza i oczyszczone), Easy Peel (z naciętą skorupką, co ułatwia obranie) oraz w skorupie, z ogonkiem lub bez, a także z głową lub bez. Oferujemy całą gamę produktów convenience – o tym już za chwilę!

Zanim zaopatrzysz się u nas w doskonałej jakości krewetki, poznaj najpopularniejszy system określenia ich wielkości. Polega on na podaniu ilości sztuk znajdujących się w opakowaniu na 1 funt (454 g). Rozmiar 26/30 oznacza, że w opakowaniu 1 lb (funt) należy spodziewać się nie mniej, niż 26 sztuk i nie więcej niż 30 sztuk. W opakowaniu o masie 1 kg krewetek w rozmiarze 26/30 należy się więc spodziewać około 60 sztuk krewetek. Co bardzo ważne, w przypadku krewetek całych (z głową) liczby oznaczają ilość sztuk w 1 kg, nie w 1 lb!

krewetki

Ciekawe przepisy na krewetki, z patelni i nie tylko

Zakupy zrobione, przejdźmy zatem do najważniejszego – gotowania! W naszej ofercie posiadamy szaszłyki, które można przygotować z chili i kolendrą. Taka jest też nasza propozycja pierwszego przepisu. Doskonale sprawdzą się w nim blanszowane krewetki koktajlowe (które również oferujemy). Zacznij od ich obierania, po czym posiekaj drobno czosnek, papryczkę chili i natkę kolendry. W misce wymieszaj ze sobą te składniki, dodając trzy łyżki wytrawnego wina białego, łyżkę miodu, odrobinę sosu sojowego i pieprz pomarańczowy. Dodaj krewetki do powstałej marynaty i zostaw na godzinę. Następnie rozgrzej patelnię grillową, nadziej krewetki na patyki i grilluj po 3 minuty z każdej strony. Gotowe!

Makarony z krewetkami to jeden z najbardziej cenionych formatów podawania tych owoców morza. Nasza propozycja: tagliatelle Arrabiata! Makaron ugotuj, posiekaj szalotkę, pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki. Zeszklij szalotkę na oliwie, dodaj pomidory, drobno posiekaną paprykę czerwoną i siekany czosnek, smaż przez kilka minut. Dodaj passatę i duś na małym ogniu, dopraw bazylią. Na oddzielnej patelni rozgrzej masło i oliwę. Dodaj oczyszczone krewetki i tymianek, dopraw solą, pieprzem i cayenne. Skrop sokiem z cytryny i smaż kilkanaście sekund. Wymieszaj makaron z krewetkami, podawaj ze świeżą gałązką tymianku i listkiem bazylii. Gwarantujemy, że Goście będą zachwyceni!

Skoro już przy makaronach jesteśmy, warto przyjrzeć się też kilku innym inspiracjom. Idealną będzie smażony makaron z warzywami, kiełkami fasoli i krewetkami koktajlowymi, ale to nie wszystko! Zwolennicy chrupkich przysmaków na pewno docenią sałatkę z krewetek z mango, kiełkami fasoli mung, miętą i tofu. Czego potrzebujesz? Zaopatrz się w świeży makaron jajeczny sassella, pęczek marchewki, szalotkę i dymkę, ale cały sekret tkwi w odpowiednich sosach. Niech kilka kropel sosu rybnego Wietnam wraz z nutką słodkiego sosu chili staną się Twoim znakiem rozpoznawczym, zwłaszcza że oba są dostępne w ofercie Chefs Culinar!

krewetki

Owoce morza można ze sobą doskonale połączyć, dlaczego więc nie wykorzystać takiej okazji? Dodanie do swojego repertuaru przepisu uwzględniającego małże i krewetki to doskonała opcja, zwłaszcza w zestawieniu z sosem winno-maślanym i bagietkami. Jak się zabrać za taki przepis? Rozgrzej ok. 50 g masła na patelni i sukcesywnie dodawaj czosnek, cebulę i chili. Patelnią poruszaj tak, aby wszystko się zeszkliło, po czym wrzuć małże i smaż na dużym ogniu. Następnie wlej wino i całość dopraw odpowiednią dawką soli i pieprzu. Po chwili wyjmuj małże na półmisek, a do powstałego na patelni (lub w garnku) sosu dodaj kolejną dawkę soli z pieprzem (na tej samej zasadzie co małże przygotuj też krewetki). Tak przygotowany sos zaciągnij jeszcze zimnym masłem, polej nim owoce morza i voilà! Nie zapomnij o podaniu dania z bagietkami.

Podobnych przepisów jest bardzo dużo, ale ten z przyprawą Marrakech, bursztynem, rzodkiewką, kalarepą i szpinakiem polanymi dipem z chili jest wyjątkowy. Krewetki pokrój w poprzek na cienkie plasterki i otocz panierką Panko. Nadziej je na wykałaczki i oprósz takie szaszłyki solą razem z Marrakech. Teraz czas na wymieszanie mąki z pieprzem cayenne, czosnkiem granulowanym i cebulą w proszku. Panieruj szaszłyki w mące z przyprawami, a po wszystkim smaż w głębokim tłuszczu aż do uzyskania pięknego, złotego koloru! W wersji street food umieść je w koszyku z sera "Bursztyn" i polej sosem z chili, ale pamiętaj, że możesz też przygotować ten przepis w wersji restauracyjnej.

Na koniec fenomenalna propozycja prosto od Krzysztofa Kowalczyka, Doradcy Kulinarnego Chefs Culinar: krewetki z czarnym ryżem jaśminowym i sosem kokosowym. Tę niesamowitą kompozycję dopełnia chorizo Argal, sezamowa sól królewska, imbir i papryczki chili. 

 

krewetki

Krewetki w wersji convenience dla Twojej kuchni

Nie zapominajmy o produktach convenience, dzięki którym gotowanie może stać się zdecydowanie wydajniejsze przy jednoczesnym zachowaniu doskonałej jakości i i świetnego smaku. Zajrzyj do naszego asortymentu, a znajdziesz krewetki torpedo panierowane w panko, krewetki butterfly panierowane w cieście, krewetki w makaronie ziemniaczanym, szaszłyki z krewetek w najróżniejszych wielkościach, dzikie krewetki w czarnej panierce z węglem z bambusa... I wiele innych pyszności! 

Mamy nadzieję, że po przeczytaniu tego tekstu temat krewetek jest dla Ciebie jeszcze bardziej inspirujący. Spodziewamy się, że w najbliższej przyszłości popularność owoców morza będzie stale rosła – warto więc poważnie zastanowić się nad wprowadzeniem propozycji opartych o ten typ mięsa do menu. Jesteśmy Tu po to, aby Ci pomóc, a nasza oferta stoi przed Tobą otworem. Powodzenia!