PRZEPIS
wstecz

LANGUSTYNKI W SOSIE, Z MUSEM Z KALAFIORA, KOMPRESOWANYMI RZODKIEWKAMI I CHIPSEM Z RABARBARU

Autor przepisu: Damian Nowakowski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 15 langustynek
  • kolendra
  • limonka
  • masło
  • olej
  • sól
  • pieprz

Langustynki

Sposób przygotowania:

  1. Langustynki obierz, pozostawiając głowy i pancerze do sosu.
  2. Zawiń po 3 sztuki w folię spożywczą, z kolendrą, sokiem z limonki i odrobiną masła. Zamknij w worku próżniowym.
  3. Gotuj sous-vide w temperaturze 56°C przez 8 minut.
  4. Przesmaż na mocno rozgrzanej patelni tylko od strony grzbietu.
Składniki
  • pancerze i głowy langustynek
  • 0,5 cebuli
  • 0,5 marchwi
  • 0,25 kopru włoskiego
  • 0,25 selera naciowego
  • 50 gczosnku
  • 30 gpapryki pepperoni
  • 30 mloleju
  • 30 gkoncentratu pomidorowego Knorr
  • 100 mlbiałego wina
  • 30 gnatki pietruszki
  • 3 ziarnaziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 100 mlśmietanki Debic 32%
  • 50 gmasła Debic
  • woda
  • sól

Sos ze skorupiaków

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i pokrój warzywa w grubą kostkę.
  2. W rondlu rozgrzej olej. Wrzuć warzywa, smaż do zrumienienia.
  3. Dodaj głowy i pancerze, smaż do zrumienienia.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy, smaż przez minutę.
  5. Dodaj wino, redukuj do pozostawienia około 30% płynu.
  6. Dodaj wodę, tak by przykryła wszystkie składniki.
  7. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i natkę pietruszki.
  8. Gotuj całość na małym ogniu około godziny.
  9. Przelej wywar przez drobne sito.
  10. Wstaw przecedzony sos na ogień. Jeśli smak jest za mało esencjonalny, redukuj do uzyskania głębi.
  11. Dodaj śmietankę, dopraw solą.
  12. Przed podaniem uzyskaną bisque zagotuj, dodaj zimne masło, napowietrz przy pomocy ręcznego blendera.
Składniki
  • 350 gkalafiora
  • 0,5 cebuli
  • 30 gmasła Debic
  • 100 gbulionu warzywnego
  • 100 gmleczka kokosowego
  • 2 liście limonki kaffir
  • xantana
  • sól

Mus z kalafiora

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę. Kalafior oczyść z łodyg, pokrój na równej wielkości kawałki.
  2. Do rondla włóż masło, rozgrzej, wrzuć cebulę, smaż na małym ogniu do zeszklenia.
  3. Do cebuli dorzuć kawałki kalafiora, smaż na średnim ogniu około 2 minut.
  4. Dodaj bulion warzywny, mleko kokosowe, liście kaffiru, sól. Gotuj na małym ogniu do momentu wyparowania 70% płynu. Wyjmij liście.
  5. Ugotowany kalafior przełóż do kielicha Thermomixa, blenduj na gładką masę, dodając odrobinę gumy ksantanowej. Dopraw solą.
  6. Przełóż mus do dyspensera.
Składniki
  • 110 gliści kolendry
  • 150 mloleju
  • 100 mloliwy z oliwek
  • 40 gświeżego mytego szpinaku

Oliwa kolendrowa

Sposób przygotowania:

  1. Kolendrę umieść w Thermomixie.
  2. Dodaj olej, oliwę i liście szpinaku. Podgrzej do 65°C.
  3. Blenduj na maksymalnych obrotach około 2 minut.
  4. Pozostaw oliwę do wystudzenia w kielichu.
  5. Przecedź przez filtr do kawy lub drobne sito wyłożone ręcznikiem papierowym.
Składniki
  • 1 kgrabarbaru
  • 700 mlwody
  • 60 gcukru
  • 35 gskrobi kukurydzianej

Chips i puder z rabarbaru

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój rabarbar na mniejsze części.
  2. Zagotuj z wodą i cukrem (możesz gotować w Thermomixie). Gdy zmięknie, dodaj skrobię i dokładnie zblenduj.
  3. Powstałą masę przetrzyj przez sito i rozprowadź cienko na silpacie.
  4. Susz w piecu w temperaturze 60°C przez 12 godzin.
  5. Część powstałego chipsa zblenduj i przetrzyj przez sito – uzyskany puder wykorzystasz do wykończenia dania.
Składniki
  • groszek cukrowy
  • masło
  • cukier
  • sól

Groszek cukrowy

Sposób przygotowania:

  1. Groszek zblanszuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru.
  2. Rozpuść masło, wymieszaj z groszkiem.
Składniki
  • rzodkiewki
  • AcetoPlus Wiberg owoce cytrusowe

Kompresowane rzodkiewki

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiewki pokrój na cienkie plasterki i przełóż do worka vacuum.
  2. Skrop AcetoPlus i zamknij próżniowo.
  3. Odstaw na pół godziny do lodówki, żeby nabrały aromatu i koloru.
Sposób podania
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Wykorzystaj do tego kompresowane rzodkiewki, mix mikroliści, chips rabarbarowy i puder rabarbarowy.