LAVA CAKE Z BIAŁYM WNĘTRZEM, ŻELKĄ Z MALIN I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ

Autor przepisu: Damian Nowakowski
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 375 ggorzkiej czekolady 75%
- 230 gmasła
- 140 g cukru pudru
- 120 gmąki
- 75 gkakao
- 9 jaj
- szczypta sody
Ciemne ciastko
Sposób przygotowania:
- Jaja ubij z cukrem pudrem, następnie dodaj mąkę, kakao, sodę i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszaj.
- Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wprowadź wcześniej rozpuszczoną czekoladę.
- Foremki do muffinek wysmaruj dokładnie masłem.
- Przełóż przygotowaną masę do worka cukierniczego i wyszprycuj do połowy wysokości foremek.
- 1 kgbiałej czekolady
- 120 gmasła
- 70 gcukru pudru
- 20 gmąki
- 5 jaj
- szczypta sody
Płynny biały środek
Sposób przygotowania:
- Jaja ubij z cukrem pudrem, następnie dodaj mąkę, sodę i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszaj.
- Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wprowadź wcześniej rozpuszczoną czekoladę.
- Przełóż przygotowaną masę do worka cukierniczego i wprowadź białą masę do czarnego ciastka, tak by biała masa została zamknięta w czarnej.
- Przed serwisem piecz w temperaturze 180-200°C (w zależności od pieca) przez 8-10 minut.
- 300 gpurée z malin
- 30 gcukru
- 10 gpapryczki chili pepperoni
- 10 gtabasco
- 5 gpektyny NH
- 2 gagaru
Żelka z malin i chili
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki włóż do garnka, zagotuj i przecedź przez drobne sito, pozbywając się resztek chili.
- Po przestudzeniu zblenduj na gładki żel.
- 100 gmąki migdałowej
- 100 gbrązowego cukru
- 100 gmasła
- 75 gmąki pszennej
- 30 gprażynek Royal Barima
- 15 gmielonego cynamonu
Kruszonka cynamonowo-migdałowa
Sposób przygotowania:
- Masło ubij z cukrem, dodaj mąkę pszenną, mąkę migdałową i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
- Na samym końcu dodaj prażynki i delikatnie wymieszaj.
- Wyłóż cienką warstwą na blaszkę.
- Piecz w temperaturze 160°C przez 15 minut.
- 100 gmąki pszennej
- 100 gmasła
- 100 gcukru
- 100 gbiałek jaj
Tiul cygaretkowy
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki włóż do miski, wymieszaj, a następnie ubij.
- Przygotowaną masą wypełnij foremki Silikomart Piuma, piecz w temperaturze 180°C około 4 minut.
- Jeśli chcesz, żeby tiule zyskały barwę, możesz dodać wybrany barwnik spożywczy do surowego ciasta lub już upieczone i schłodzone dekoracje spryskać kolorowym zamszem.
- maliny
- maliny liofilizowane
- sos waniliowy z wanilią bourbon Frischli
Wykończenie
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji z wykorzystaniem świeżych i liofilizowanych malin oraz sosu waniliowego lub zainspiruj się naszym platingiem.