PRZEPIS
wstecz

LAVA CAKE Z BIAŁYM WNĘTRZEM, ŻELKĄ Z MALIN I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ

Autor przepisu: Damian Nowakowski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 375 ggorzkiej czekolady 75%
  • 230 gmasła
  • 140 g cukru pudru
  • 120 gmąki
  • 75 gkakao
  • 9 jaj
  • szczypta sody

Ciemne ciastko

Sposób przygotowania:

  1. Jaja ubij z cukrem pudrem, następnie dodaj mąkę, kakao, sodę i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszaj.
  2. Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wprowadź wcześniej rozpuszczoną czekoladę.
  3. Foremki do muffinek wysmaruj dokładnie masłem.
  4. Przełóż przygotowaną masę do worka cukierniczego i wyszprycuj do połowy wysokości foremek.
Składniki
  • 1 kgbiałej czekolady
  • 120 gmasła
  • 70 gcukru pudru
  • 20 gmąki
  • 5 jaj
  • szczypta sody

Płynny biały środek

Sposób przygotowania:

  1. Jaja ubij z cukrem pudrem, następnie dodaj mąkę, sodę i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszaj.
  2. Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wprowadź wcześniej rozpuszczoną czekoladę.
  3. Przełóż przygotowaną masę do worka cukierniczego i wprowadź białą masę do czarnego ciastka, tak by biała masa została zamknięta w czarnej.
  4. Przed serwisem piecz w temperaturze 180-200°C (w zależności od pieca) przez 8-10 minut.
Składniki
  • 300 gpurée z malin
  • 30 gcukru
  • 10 gpapryczki chili pepperoni
  • 10 gtabasco
  • 5 gpektyny NH
  • 2 gagaru

Żelka z malin i chili

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki włóż do garnka, zagotuj i przecedź przez drobne sito, pozbywając się resztek chili.
  2. Po przestudzeniu zblenduj na gładki żel.
Składniki
  • 100 gmąki migdałowej
  • 100 gbrązowego cukru
  • 100 gmasła
  • 75 gmąki pszennej
  • 30 gprażynek Royal Barima
  • 15 gmielonego cynamonu

Kruszonka cynamonowo-migdałowa

Sposób przygotowania:

  1. Masło ubij z cukrem, dodaj mąkę pszenną, mąkę migdałową i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
  2. Na samym końcu dodaj prażynki i delikatnie wymieszaj.
  3. Wyłóż cienką warstwą na blaszkę.
  4. Piecz w temperaturze 160°C przez 15 minut.
Składniki
  • 100 gmąki pszennej
  • 100 gmasła
  • 100 gcukru
  • 100 gbiałek jaj

Tiul cygaretkowy

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki włóż do miski, wymieszaj, a następnie ubij.
  2. Przygotowaną masą wypełnij foremki Silikomart Piuma, piecz w temperaturze 180°C około 4 minut.
  3. Jeśli chcesz, żeby tiule zyskały barwę, możesz dodać wybrany barwnik spożywczy do surowego ciasta lub już upieczone i schłodzone dekoracje spryskać kolorowym zamszem.
Składniki
  • maliny
  • maliny liofilizowane
  • sos waniliowy z wanilią bourbon Frischli

Wykończenie

Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji z wykorzystaniem świeżych i liofilizowanych malin oraz sosu waniliowego lub zainspiruj się naszym platingiem.