MAKARON Z KREWETKAMI, PASSATĄ POMIDOROWĄ I ZIELONYM PESTO
Autor przepisu: Artur Musztyfaga
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 1,5 kgkrewetek tygrysich
- 1,5 kgpassaty pomidorowej
- 1 kgmakaronu spaghetti
- 300 gselera naciowego
- 150 gorzechów włoskich
- 100 gczosnku
- 100 gzielonego pesto
- 200 mltłuszczu do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Krewetki rozmróź i obierz z pancerza.
- Seler naciowy obierz i pokrój w paski.
- Podsmaż czosnek i dodaj do niego przygotowany wcześniej seler naciowy.
- Podsmaż wszystko razem na złocisty kolor, następnie dodaj do warzyw obrane krewetki.
- Gdy krewetki się podsmażą dodaj passatę pomidorową, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Na koniec dodaj pesto bazyliowe i zmielone orzechy.
- Makaron gotuj we wrzącej wodzie ok 3 min.
- Po odcedzeniu ułóż na talerzu i dodaj przygotowane wcześniej krewetki.
- Udekoruj dowolnie.