MARYNOWANY TATAR ZE SMAŻONYM ŻÓŁTKIEM I MAJONEZEM Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO
Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 1,5 kgkuli wołowej
- 40 gsoli morskiej
- 20 gcukru trzcinowego
- 10 gświeżego rozmarynu
- 5 gjałowca
- 5 gpieprzu młotkowanego
- 5 mlsoku z cytryny
- 50 gmusztardy francuskiej
- 100 gdrobno posiekanej szalotki
- 10 gkrawnika
- 1 gliofilizowanego zielonego pieprzu
- 20 mlsosu przyprawowego
Tatar
Sposób przygotowania:
- Kulę wołową pokrój w 2-centymetrowe plastry, obsyp mieszanką soli, cukru, jałowca, pieprzu i rozmarynu.
- Pozostaw na noc w lodówce.
- Następnego dnia dokładnie oczyść i osusz mięso, posiekaj w drobną kostkę.
- Dodaj musztardę, szalotkę, posiekany krwawnik i sos przyprawowy.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj pokruszony zielony pieprz.
- 10 żółtek (całych)
- 500 gbułki tartej
- 1 loleju słonecznikowego
Smażone żółtko
Sposób przygotowania:
- Żółtka staranie oddziel, ułóż na bułce tartej i delikatnie zasyp.
- Wstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia usmaż żółtka na głębokim oleju, tak aby ścięły się jedynie z zewnątrz.
- 400 gboczniaków mikołajkowych
- 20 mlsoku z cytryny
- 20 mloleju słonecznikowego
- 20 mlsosy przyprawowego
- 10 gdrobno posiekanej natki pietruszki
- 10 gprzyprawy Grill-Argentina Wiberg
Boczniaki kompresowane
Sposób przygotowania:
- Boczniaki pokrój w cieniutkie plasterki.
- Połowę włóż do worka do wakowania, dodaj sok z cytryny, natkę, sos przyprawowy, przyprawę grillową i olej słonecznikowy.
- Mocno zamknij próżniowo, zostaw na noc w lodówce.
- Z pozostałej części boczniaków zrób chipsy.
- 200 mloleju z czosnkiem niedźwiedzim
- 50 mlżółtka
- 50 goctu pomidorowego
- krwawnik
- grzyby piklowane
- sól, pieprz
Majonez
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji.