PRZEPIS
wstecz

MELANZANE ALLA PARMIGIANA

Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 500 gpassaty pomidorowej Mutti
  • 10 gczosnku
  • 5 gświeżego tymianku
  • 15 goliwy z oliwek
  • GranFruttato
  • sól
  • pieprz

Sos pomidorowy

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek i szalotkę drobno posiekaj, wrzuć na rozgrzaną oliwę z oliwek, dodaj tymianek i podsmaż.
  2. Do podsmażonych warzyw dodaj passatę.
  3. Gotuj do lekkiego zredukowania.
Składniki
  • 300 gśmietanki 30%
  • 50 gszalotki
  • 20 ggrana padano
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z jednej cytryny
  • białe wino
  • sól
  • pieprz cytrynowy Wiberg

Sos śmietanowo-cytrynowy

Sposób przygotowania:

  1. Szalotkę obierz i drobno posiekaj.
  2. Dodaj śmietankę, gotuj.
  3. Następnie dodaj białe wino i redukuj.
  4. Dodaj skórkę z cytryny oraz sok z cytryny, starty ser grana padano, dopraw solą i pieprzem cytrynowym.
  5. Gotuj przez chwilę.
  6. Zblenduj i przetrzyj przez drobne sito.
Składniki
  • 1 kgbakłażana
  • 20 goliwy z oliwek gran fruttato
  • 10 gczosnku
  • 5 gświeżego tymianku
  • 500 gsosu pomidorowego
  • 250 gfior di latte
  • 150 ggrana padano
  • sól
  • pieprz

Melanzane alla parmigiana

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażan pokrój w plastry, dopraw solą.
  2. Zetrzyj ser grana padano.
  3. Na patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj rozgnieciony czosnek i tymianek.
  4. Bakłażan podsmaż z dwóch stron.
  5. Blaszkę wyłóż papierem, rozłóż plastry bakłażana, posmaruj sosem pomidorowym, posyp mozzarellą i grana padano.
  6. Powtarzaj czynność do wypełnienia całego naczynia.
  7. Piecz przez 25 min w 180°C.
  8. Po upieczeniu odczekaj 5-10 min.
  9. Wcześniej przygotowany sos śmietanowo-cytrynowy wyłóż na talerz, na nim serwuj zapiekankę z bakłażana.
Sposób podania
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.