MELANZANE ALLA PARMIGIANA
Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 500 gpassaty pomidorowej Mutti
- 10 gczosnku
- 5 gświeżego tymianku
- 15 goliwy z oliwek
- GranFruttato
- sól
- pieprz
Sos pomidorowy
Sposób przygotowania:
- Czosnek i szalotkę drobno posiekaj, wrzuć na rozgrzaną oliwę z oliwek, dodaj tymianek i podsmaż.
- Do podsmażonych warzyw dodaj passatę.
- Gotuj do lekkiego zredukowania.
- 300 gśmietanki 30%
- 50 gszalotki
- 20 ggrana padano
- sok z połowy cytryny
- skórka z jednej cytryny
- białe wino
- sól
- pieprz cytrynowy Wiberg
Sos śmietanowo-cytrynowy
Sposób przygotowania:
- Szalotkę obierz i drobno posiekaj.
- Dodaj śmietankę, gotuj.
- Następnie dodaj białe wino i redukuj.
- Dodaj skórkę z cytryny oraz sok z cytryny, starty ser grana padano, dopraw solą i pieprzem cytrynowym.
- Gotuj przez chwilę.
- Zblenduj i przetrzyj przez drobne sito.
- 1 kgbakłażana
- 20 goliwy z oliwek gran fruttato
- 10 gczosnku
- 5 gświeżego tymianku
- 500 gsosu pomidorowego
- 250 gfior di latte
- 150 ggrana padano
- sól
- pieprz
Melanzane alla parmigiana
Sposób przygotowania:
- Bakłażan pokrój w plastry, dopraw solą.
- Zetrzyj ser grana padano.
- Na patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj rozgnieciony czosnek i tymianek.
- Bakłażan podsmaż z dwóch stron.
- Blaszkę wyłóż papierem, rozłóż plastry bakłażana, posmaruj sosem pomidorowym, posyp mozzarellą i grana padano.
- Powtarzaj czynność do wypełnienia całego naczynia.
- Piecz przez 25 min w 180°C.
- Po upieczeniu odczekaj 5-10 min.
- Wcześniej przygotowany sos śmietanowo-cytrynowy wyłóż na talerz, na nim serwuj zapiekankę z bakłażana.
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.