PRZEPIS
wstecz

MIĘTUS W NORI Z SALSĄ WARZYWNĄ, ZIELONYM CHIPSEM I GALARETKĄ Z WINA

Autor przepisu: Tomasz Nakonieczny

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 2 kgfiletów z miętusa bez skóry
  • sushi nori
  • masło do smażenia
  • olej do smażenia
  • sól do solanki
  • cukier do solanki

Miętus

Sposób przygotowania:

  1. Filety oczyść, wyporcjuj i przekrój wzdłuż na pół.
  2. Przygotuj solankę według proporcji: 1 l wody, 50 g soli, 5 g cukru.
  3. Włóż do niej porcje ryby na 40 minut, a następnie osusz je na ręczniku papierowym.
  4. Ułóż porcje na folii spożywczej, na nich połóż sushi nori i zawiń szczelnie na kształt cukierka.
  5. Włóż do worka vacuum, zawakuj.
  6. Gotuj sous-vide przez 25 minut w temperaturze 55°C.
  7. Przed serwisem obsmaż rybę na oleju z dodatkiem masła.
Składniki
  • 200 gwytrawnego białego wina
  • 200 gśmietanki 31%
  • 100 gzimnego masła
  • 50 gszalotki
  • 10 gczosnku
  • starta skórka z połowy limonki
  • pasta szafranowa Knorr
  • olej do smażenia

Sos szafranowy

Sposób przygotowania:

  1. Szalotkę i czosnek obsmaż na oleju.
  2. Dodaj wino i zredukuj o połowę.
  3. Przecedź, dodaj śmietankę i pastę szafranową do smaku.
  4. Ponownie zredukuj o połowę.
  5. Dodaj skórkę z limonki, zdejmij z palnika i dodaj zimne masło.
  6. Przed podaniem napowietrz sos za pomocą blendera.
Składniki
  • 250 gpapryki czerwonej
  • 250 gpapryki żółtej
  • 250 gpapryki zielonej
  • 200 gcukinii
  • 200 gpomidorków koktajlowych
  • 50 gszalotki
  • 50 gmasła klarowanego
  • 3 rzodkiewki
  • imbir
  • sos ponzu
  • sól
  • pieprz
  • mikroliście

Salsa warzywna

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa z wyjątkiem rzodkiewek pokrój w drobną kostkę i obsmaż na maśle.
  2. Dodaj obrany i starty na małych oczkach imbir.
  3. Gdy pomidory puszczą wodę, dodaj sos ponzu i dopraw do smaku.
  4. Rzodkiewki pokrój w cienkie plastry, włóż je do wody z lodem.
  5. Udekoruj salsę plasterkami rzodkiewek i mikroliśćmi.
Składniki
  • 100 gpolenty
  • pół słoika kawioru
  • zielony barwnik spożywczy
  • olej do smażenia
  • sól

Chips z polenty

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj polentę, soląc ją do smaku.
  2. Dodaj zielony barwnik.
  3. Powstałą masę rozsmaruj cienko na macie do pieczenia i susz przez 8 godzin w temperaturze 40°C.
  4. Uzyskane chipsy obsmaż w głębokim oleju.
  5. Ułóż na nich kawior.
Składniki
  • 300 gbiałego wina
  • 20 gimbiru
  • 10 gpreparatu Elastic Sosa
  • miód

Galaretka z białego wina

Sposób przygotowania:

  1. Do białego wina dodaj imbir, zredukuj o połowę.
  2. Dopraw do smaku miodem.
  3. Dodaj środek żelujący Elastic i wylej całość na GN, tworząc cienką warstwę.
  4. Wstaw do zastygnięcia do lodówki.
  5. Przed serwisem połóż zimną galaretkę na ciepłej rybie.
Tip Chefa
Możesz uzyskać różne odcienie chipsa w zależności od ilości użytego zielonego barwnika spożywczego. Eksperymentuj ;)
Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.