MINIPIZZE: ZESTAW SMAKOSZA
Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 6
- spód do pizzy GIA o śr. 18 cm
- mozzarella wiórki
- świeże figi
- gorgonzola
- cebulki w occie balsamicznym Greci
Minipizza #1: figi, gorgonzola, cebulki w occie balsamicznym Greci
Sposób przygotowania:
Składniki ułóż na gotowym spodzie i zapiecz przez 5-6 minut w 250°C.
- spód do pizzy GIA o śr. 18 cm
- mozzarella wiórki
- serca karczochów w zalewie
- jarmuż
- trufle letnie gotowane w soku truflowym
- Pecorino Romano
- prażone połówki pistacji
Minipizza #2: serca karczochów, trufle letnie, mozzarella
Sposób przygotowania:
- Na gotowym spodzie ułóż mozzarellę, karczochy i jarmuż i zapiecz przez 5-6 minut w 250°C.
- Po wyjęciu pizzy z pieca posyp ją Pecorino Romano, pociętą w plasterki truflą i prażonymi pistacjami.
- spód do pizzy GIA o śr. 18 cm
- mozzarella wiórki
- mule chilijskie
- kalmary baby
- krewetki Black Tiger
- macki ośmiornicy
- oliwa
- czosnek
- chili
- natka pietruszki
- świeże oregano lub mikroliście słonecznika
- sól
- pieprz
Minipizza #3: owoce morza, mozzarella, oregano
Sposób przygotowania:
- Na patelni podgrzej oliwę, dodaj czosnek i chili, smaż przez 2 minuty.
- Włóż oczyszczone owoce morza, zagotuj.
- Zdejmij z ognia, dodaj natkę pietruszki, dopraw do smaku i odstaw do wystudzenia.
- Tak przygotowane owoce morza wyłóż na gotowy spód i posyp mozzarellą.
- Zapiecz przez 5-6 minut w 250°C.
- Po wyjęciu pizzy z pieca posyp ją oregano lub mikroliśćmi słonecznika.
- spód do pizzy GIA o śr. 18 cm
- mozzarella wiórki
- prosciutto crudo
- burrata
- oliwa Monini Środziemnomorskie Smaki
- pieprz do steków Wiberg
Minipizza #4: szynka dojrzewająca, burrata, oliwa Monini Śródziemnomorskie Smaki
Sposób przygotowania:
- Na gotowym spodzie rozsyp mozzarellę i zapiecz przez 5-6 minut w 250°C.
- Po wyjęciu pizzy z pieca ułóż na niej burratę i szynkę dojrzewającą.
- Polej oliwą, posyp pieprzem do steków.
- spód do pizzy GIA o śr. 18 cm
- mozzarella wiórki
- śmietana z mascarpone Debic
- kapelusze borowików
- bób
- Pecorino Romano albo Grana Padano
- świeży rozmaryn
Minipizza #5: kapelusze borowików, pecorino, bób, rozmaryn
Sposób przygotowania:
- Na gotowym spodzie ułóż mozzarellę wymieszaną ze śmietaną, bób, plasterki borowików i rozmaryn.
- Zapiecz przez 5-6 minut w 250°C.
- Po wyjęciu pizzy z pieca posyp ją którymś z twardych serów.
- spód do pizzy GIA o śr. 18 cm
- guanciale
- Taleggio
- por duszony na maśle
- świeże oregano
- pieprz do steków Wiberg
Minipizza #6: guanciale, duszony por, Taleggio
Sposób przygotowania:
- Na gotowym spodzie ułóż ser Taleggio, guanciale i duszony por.
- Zapiecz przez 5-6 min w 250°.
- Po wyjęciu pizzy z pieca posyp ją świeżym oregano i pieprzem do steków Wiberg.