MISO RAMEN Z WIEPRZOWINĄ I MARYNOWANYM JAJEM
Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4
- 3 lwody
- 600 ggolonki (1 szt.)
- 2 korpusy z kurczaka
- 1 cebula
- 3 cmimbiru
- 60 gciemnej pasty miso
- 20 gtahini
- 15 gstartego imbiru
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
Bulion wieprzowo-drobiowy
Sposób przygotowania:
- Mięso dokładnie opłucz pod zimną wodą, zalej zimną wodą, zagotuj i zbierz szumowinę.
- Dodaj cebulę i gotuj 5 godzin.
- Uzyskany bulion przecedź.
- Do 1,6 litra bulionu dodaj pastę miso, tahini, imbir i czosnek, dopraw solą do smaku.
- 1 kgbrzucha wieprzowego
- 250 mlsosu sojowego
- 200 mlwody
- 100 mloctu ryżowego
- 50 gcukru
- 4 dymki pokrojone na ćwiartki
- 5 cmimbiru pokrojonego na plasterki
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżki soli
Pieczony brzuch wieprzowy
Sposób przygotowania:
- Brzuch wieprzowy zwiń w roladę i obwiąż sznurkiem.
- Składniki na marynatę połącz i lekko podgrzej, aż do rozpuszczenia się cukru.
- Mięso włóż do głębokiego naczynia do pieczenia, tak by marynata pokrywała połowę mięsa.
- Piecz około 4 godzin w temperaturze 130°C, co jakiś czas przekładając, żeby mięso i skóra całkowicie się zamarynowały.
- Miękkie mięso pozostaw w marynacie, przykryj i wstaw na noc do lodówki.
- 4 jaja
- 80 mlsosu sojowego
- 80 mlwody
- 30 mloctu ryżowego
- 15 gcukru
- 10 gstartego imbiru
Jaja w sosie sojowym
Sposób przygotowania:
- Jaja ugotuj na miękko.
- Sos sojowy, wodę, ocet, cukier i imbir zagotuj i podgrzewaj około 5 minut.
- Odstaw do wystudzenia i zalej jajka. Wstaw na noc do lodówki.
- 400 gmakaronu ramen
- 80 gkiełków fasoli
- 80 ggroszku cukrowego pokrojonego w paski
- 40 ggrzybów shimeji
- 40 gfasoli edamame
- 2 pak choi przecięte na pół
- 2 posiekane dymki
- mieszanka Shichimi Togarashi Wiberg
Dodatki
Sposób przygotowania:
- Kiełki fasoli, groszek cukrowy, grzyby, edamame i pak choi zblanszuj w gorącej wodzie.
- Następnie zblanszuj makaron.
Do misek włóż makaron, zblanszowane warzywa i skarmelizowane mięso, dodaj przepołowione jaja, posyp posiekaną dymką oraz shichimi togarashi.
Wieprzowinę pokrój w plastry i wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C lub zapiecz pod salamandrem.