PRZEPIS
wstecz

MOSKOLE Z PURÉE Z PASTERNAKU I POMIDOROWYM CHUTNEY

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 200 głopatki wieprzowej drobno mielonej
  • 100 gwędzonej mozzarelli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 gnatki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Farsz do moskoli

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż na oleju.

  2. Dodaj mięso. Smaż do odparowania wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

  3. Do wystudzonego mięsa dodaj startą mozzarellę i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
Składniki
  • 1 kgziemniaków
  • 450 gmąki tortowej
  • 150 mlmaślanki
  • 30 gmasła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Moskole

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, ugotuj je do miękkości, odcedź i przeciśnij przez praskę lub przetrzyj przez sito.

  2. Ziemniaki przełóż na blat, dodaj pozostałe składniki. Całość posiekaj, a następnie wyrób na gładkie ciasto. Odłóż w chłodne miejsce.

  3. Ciasto podziel na 10 porcji. Uformuj z nich placki.

  4. Na każdy placek nałóż porcję farszu. Ciasto uformuj w kulę.

  5. Kulki z farszem usmaż we fryturze na złoty kolor, a następnie podpiecz w piecu w temperaturze 160°C przez 5 minut.

Składniki
  • 400 gpomidorów cherry
  • 1 szalotka
  • 1 papryczka chili
  • sól
  • oliwa z oliwek do smażenia

Chutney z pomidorów

Sposób przygotowania:

  1. Szalotkę i chili pokrój w drobną kostkę, następnie podsmaż na oliwie, dodaj pomidory z puszki. 

  2. Duś, aż płyn odparuje i całość zrobi się gęsta.

  3. Gotowe chutney dopraw do smaku i pozostaw do wystygnięcia.

Składniki
  • 500 gpasternaku
  • 500 mlmleka
  • 50 gmasła
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka jagód jałowca Wiberg
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Purée z pasternaku

Sposób przygotowania:

  1. Obierz pasternak i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, dodaj czosnek, liść laurowy i jagody jałowca.

  2. Zalej mlekiem i gotuj do miękkości, następnie odcedź, zachowując część mleka. 

  3. Ugotowany pasternak przełóż do misy Thermomixa, dodaj masło, gałkę, sól i pieprz.

  4. Miksuj do uzyskania gładkiego purée. Jeśli całość będzie za gęsta, dolej mleko pozostałe z gotowania.

Składniki
  • 70 gpanko
  • 50 gmiodu
  • 50 gmusztardy sarepskiej
  • 20 mlpietruszkowej oliwy

Miodowa glazura

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej miód i musztardę do połączenia składników.

  2. Panko podsusz na gorącej patelni, żeby nabrało chrupkości. Wystudź.

  3. Do panierki dodaj oliwę pietruszkową.

  4. Moskole posmaruj glazurą miodową i obtocz w panko.

Składniki
  • kiełki pora
  • kiełki groszku

Dekoracja

Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Serwuj jako przystawkę lub w formule finger food.