MOSKOLE Z PURÉE Z PASTERNAKU I POMIDOROWYM CHUTNEY

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 200 głopatki wieprzowej drobno mielonej
- 100 gwędzonej mozzarelli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10 gnatki pietruszki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Farsz do moskoli
Sposób przygotowania:
-
Posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż na oleju.
-
Dodaj mięso. Smaż do odparowania wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do wystudzonego mięsa dodaj startą mozzarellę i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
- 1 kgziemniaków
- 450 gmąki tortowej
- 150 mlmaślanki
- 30 gmasła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Moskole
Sposób przygotowania:
-
Obierz ziemniaki, ugotuj je do miękkości, odcedź i przeciśnij przez praskę lub przetrzyj przez sito.
-
Ziemniaki przełóż na blat, dodaj pozostałe składniki. Całość posiekaj, a następnie wyrób na gładkie ciasto. Odłóż w chłodne miejsce.
-
Ciasto podziel na 10 porcji. Uformuj z nich placki.
-
Na każdy placek nałóż porcję farszu. Ciasto uformuj w kulę.
-
Kulki z farszem usmaż we fryturze na złoty kolor, a następnie podpiecz w piecu w temperaturze 160°C przez 5 minut.
- 400 gpomidorów cherry
- 1 szalotka
- 1 papryczka chili
- sól
- oliwa z oliwek do smażenia
Chutney z pomidorów
Sposób przygotowania:
-
Szalotkę i chili pokrój w drobną kostkę, następnie podsmaż na oliwie, dodaj pomidory z puszki.
-
Duś, aż płyn odparuje i całość zrobi się gęsta.
-
Gotowe chutney dopraw do smaku i pozostaw do wystygnięcia.
- 500 gpasternaku
- 500 mlmleka
- 50 gmasła
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- kilka jagód jałowca Wiberg
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Purée z pasternaku
Sposób przygotowania:
-
Obierz pasternak i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, dodaj czosnek, liść laurowy i jagody jałowca.
-
Zalej mlekiem i gotuj do miękkości, następnie odcedź, zachowując część mleka.
-
Ugotowany pasternak przełóż do misy Thermomixa, dodaj masło, gałkę, sól i pieprz.
-
Miksuj do uzyskania gładkiego purée. Jeśli całość będzie za gęsta, dolej mleko pozostałe z gotowania.
- 70 gpanko
- 50 gmiodu
- 50 gmusztardy sarepskiej
- 20 mlpietruszkowej oliwy
Miodowa glazura
Sposób przygotowania:
-
Podgrzej miód i musztardę do połączenia składników.
-
Panko podsusz na gorącej patelni, żeby nabrało chrupkości. Wystudź.
-
Do panierki dodaj oliwę pietruszkową.
-
Moskole posmaruj glazurą miodową i obtocz w panko.
- kiełki pora
- kiełki groszku