Nie tylko morze i ocean! Świat ryb słodkowodnych.
Nie tylko w środowiskach o słonej wodzie można znaleźć prawdziwe rarytasy! Mięso ryb słodkowodnych jest pyszne i wyjątkowo zdrowe, a jego smak znacząco różni się od walorów kuzynów poławianych na morzach i oceanach, dzięki czemu możesz poszerzyć swoją kartę o nowe, ciekawe propozycje. Doświadczeni Szefowie Kuchni są w stanie przygotować z ryb słodkowodnych prawdziwe kulinarne arcydzieła. Poznaj tajemnice, które skrywają rzeki i jeziora!
Ryby słodkowodne w kuchni. Zdrowe, pyszne, pełne kulinarnego potencjału
Najpopularniejsza opinia o rybach? Są zdrowe! W tym przypadku nie jest to jedynie stereotyp – zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia ryby to jeden ze zdrowszych i lepiej przyswajalnych pokarmów, ze w względu na co zalecane jest ich regularne spożycie. W restauracjach najczęściej skosztować można ryb złowionych w morzach i oceanach – nie oznacza to jednak bynajmniej, że Szefowie Kuchni zapominają o potencjale ryb słodkowodnych! Pamiętaj: ryba rybie nierówna (chociaż wszystkie są pyszne!), niektóre gatunki lepiej sprawdzają się w konkretnych recepturach. Nie martw się – informacje na ten temat również znajdziesz w tym tekście, wraz z pomysłami na dania z ryb!
Najpopularniejsze gatunki ryb słodkowodnych. Za co je cenimy?
W Polsce najczęściej poławia się ryby słodkowodne na jeziorach i stawach, rzadziej na rzekach. Wśród gatunków prym w aspekcie popularności wiedzie sandacz, szczupak, węgorz, pstrąg, okoń, a także nieodzowny kompan wigilijnego stołu – karp.
Mięso sandacza cenione jest za dużą ilość witaminy B1 oraz subtelny, nieco maślany smak. Szczupak to ryba drapieżna, co za tym idzie – jego mięso jest delikatne i chude, bogate w białko. Podobnie ma się sprawa z pstrągiem tęczowym. Węgorz europejski to z kolei ryba tłusta, nadal jednak niezwykle zdrowa; jego mięso zawiera dużą ilość kwasów omega-3 oraz witaminy D. Mięso okonia jest wyjątkowo soczyste. Preferowaną przez Szefów Kuchni metodą przyrządzania go jest pieczenie lub smażenie, najlepiej z niewielką ilością przypraw. Karpia przedstawiać nie trzeba – wszyscy dobrze znają go z bożonarodzeniowego okresu świątecznego! Warto wiedzieć, że jego mięso jest obfite w wapń, cynk, potas, sód, a także witaminy A, D i E.
Ryby słodkowodne są świetną alternatywą dla osób ze schorzeniami tarczycy, a to ze względu na zdecydowanie mniejszą ilość jodu w porównaniu do ryb słonowodnych!
Zielenica. Zaufany dostawca ryb to podstawa
W 2001 roku w małej wiosce o nazwie Zielenica we wschodniej części województwa zachodniopomorskiego rozpoczęła się pewna przygoda z hodowlą ryb. Zlokalizowana na obszarze Natura 2000 Kraina Pstrąga, skryta pośród łąk, lasów i polodowcowych moren czołowych pasa nadmorskiego, stanowi idealne środowisko dla tego typu przedsięwzięcia!
Krystalicznie czysta, źródlana woda jest kluczowym walorem, dzięki któremu ryby Zielenicy są wyjątkowe. W naszej ofercie znajdziesz pstrągi tęczowe i łososiowe, a także jesiotry hodowane przez Zielenicę, dostępne również w wersji wędzonej. Rozmiary opakowań są dopasowane do potrzeb profesjonalnych kuchni – znajdziesz mniejsze i większe, od 3 do 10 kg. Oferujemy też coś dla fanów kawioru – ikra z pstrągów od Zielenicy dostępna jest zarówno w wersji wędzonej, jak i solonej.
Jest z czego wybierać!
Jeżeli szukasz do swojego menu ciekawych i pysznych ryb, zaopatrzysz się we wszystko z naszą pomocą! Możemy zaoferować Ci filety ze szczupaka hodowanego w niesamowicie czystych jeziorach Kanady, sandacze (z glazurą 20% i 10%, a do tego w aż sześciu rozmiarach), filety z suma o delikatnym, nieco zbliżonym do cielęciny smaku, filety z dobosza, okonie w całości lub filetowane, liny, a także filety z pstrąga wędzone na gorąco. Na uwagę zasługują także wędliny rybne, fantastyczna alternatywa dla bardziej tradycyjnych wyrobów mięsnych. Dostępna w naszej ofercie ikra z jesiotra syberyjskiego Acipenser Domum to złoty standard pośród kawioru i prawdziwa uczta dla podniebienia. Pozyskuje się ją od jesiotrów hodowanych w warunkach tak bardzo zbliżonych do naturalnych, jak to tylko możliwe. Jeżeli tylko zapragniesz, możesz stworzyć całe menu w oparciu o tak różnorodny wybór!
Jak przyrządzać ryby słodkowodne?
Ryby słodkowodne możesz przyrządzić na najróżniejsze sposoby. Do najpopularniejszych metod obróbki należą: smażenie, pieczenie, gotowanie i wędzenie. Najbardziej wymagający jest ta ostatnia, gdyż wymaga dostępu do wędzarni i odpowiednio przygotowanego drewna. Konkretne inspiracje? Bardzo prosimy!
Pstrąg świetnie smakuje przede wszystkim z grilla, przygotowanie tego mięsa na ruszcie wydobywa z niego wszystkie cenne walory. Przepis na grillowanego pstrąga podanego w towarzystwie pieczonych pomidorów znajdziesz tutaj! Oczywiście możesz także smażyć lub piec pstrąga – tym metodom obróbki towarzyszy stały zestaw składników: czosnek, pietruszka, koperek lub tymianek, cytryna oraz masło. Dla Klientów nieprzepadających za intensywnie rybnym posmakiem mięso z pstrąga możesz zamarynować w cebuli i pietruszce! Filety z pstrąga łososiowego to materiał na naprawdę eleganckie dania. Możesz smażyć je sauté, piec lub zawijać w roladki z aromatycznym farszem – na przykład szpinakowym. Doskonale smakują także wędzone lub marynowane w soli morskiej z cukrem i ziołami. Co niezwykle istotne, możesz podawać je również na zimno. Idealnie nadają się na eleganckie przystawki, takie jak tatar, carpaccio rillettes oraz pasty do dań typu finger food i kanapek.
Sandacz to szlachetna i ceniona w kuchni ryba. Najczęściej smaży się ją w mące z dodatkiem masła lub zapieka, najczęściej w tłustych sosach śmietanowych – kurkowym, rakowym, koperkowym albo borowikowym.
Filet z suma z kolei doskonale komponuje się z galaretą, chociaż oczywiście możesz przygotować go także na ciepło. Sum wyróżnia się spośród ryb słodkowodnych dość delikatnym smakiem, potraktuj go więc jako bazę dla swoich najbardziej kreatywnych dzieł kulinarnych. Eksperymentuj ze świeżymi ziołami, przyprawami, cytrusami, smakowymi masłami... Ogranicza Cię tylko wyobraźnia!
Ikra z jesiotra syberyjskiego Acipenser Domum to rarytas porównywalny z truflami, foie gras czy wołowiną wagyu. Z powodzeniem wykorzystasz go jako dodatek do dań, którym chcesz przydać nieco elegancji (i oczywiście mnóstwo smaku). Kawior ten doskonale komponuje się z blinem lub grzanką, plackiem ziemniaczanym i jajkiem.
Teraz jesteś gotowy, by wypłynąć na głęboką (lub wartką) wodę! Ryby słodkowodne to wdzięczne mięso, które przy odpowiedniej obróbce może grać główną rolę w daniach na miarę topowych restauracji. Zaopatrz się u nas w odpowiednie składniki i ruszaj do kuchni, twórz i zachwycaj swoich Gości. Powodzenia!