PRZEPIS
wstecz

NIEBANALNA OWSIANKA NA ZIMNO

Autor przepisu: Damian Nowakowski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 6 ciastek owsianych z żurawiną La Lorraine

Ring z ciastka owsianego

Sposób przygotowania:

  1. Rozmroź ciastka i przekrój je na pół.
  2. Z papieru pergaminowego wytnij wzdłuż krótszego boku kawałek o około czterokrotnej szerokości połowy ciastka.
  3. Zawiń ciastko w pergamin i rozwałkuj cienko, tak by rozeszło się wewnątrz papieru.
  4. Piecz w 180°C przez około 7 minut. Po wypieczeniu jeszcze raz rozwałkuj przez pergamin.
  5. Odwiń ciastko z papieru i nawiń je na formę (na przykład ring), żeby powstał pierścień.
  6. Po chwili zdejmij z formy, jeszcze ciepłe układaj na blasze do wystudzenia. Podawaj zimne
Składniki
  • 1 szklankapłatków owsianych
  • 1 szklankanapoju owsiano-kakaowego
  • 60 mlczekolady do picia Golden Cioc
  • 0,5 szklankijogurtu naturalnego
  • opcjonalnie orzechy i świeże owoce

Owsianka na zimno

Sposób przygotowania:

  1. Połącz płatki z napojami i jogurtem i wstaw do lodówki na noc do całkowitego rozmięknięcia. Jeśli nie masz tyle czasu, ugotuj płatki w napoju roślinnym do miękkości i gdy wchłoną cały płyn, zagrzej je z Golden Cioc, wystudź i połącz z jogurtem.
  2. Przygotowaną owsiankę podawaj na zimno w ringu.
Składniki
  • 500 mlbardzo zimnego oleju
  • 200 gmrożonego agrestu
  • 100 gcukru pudru
  • 4 gagaru

Kawior agrestowy

Sposób przygotowania:

  1. Agrest zasyp cukrem. Zostaw na godzinę do rozpuszczenia się cukru. Następnie dokładnie zblenduj i przetrzyj przez sito. Zważ – powinno wyjść 145 g syropu. Jeśli wyjdzie mniej, dodaj więcej wody, żeby gramatura się zgadzała.
  2. Zagotuj agar w 55 g wody, dodaj powstały syrop z agrestu.
  3. Przelej zawiesinę do dyspensera i skraplaj na zimny olej, tak żeby powstał kawior.
  4. Odcedź kawior z oleju. Przelej dokładnie zimną wodą, żeby pozbyć się resztek oleju.
Składniki
  • 350 gjogurtu greckiego
  • 30 gcukru pudru
  • 30 goliwy cytrynowej Wiberg
  • 20 goleju uniwersalnego
  • 2 gwanilii

Piana jogurtowa

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  2. Przelej do syfonu i nabij dwa naboje.
  3. Szprycuj na owsiankę ułożoną w ringu.
Składniki
  • 500 gtruskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 85 gnasion chia
  • 30 gcukru
  • sok z cytryny
  • kilka ziaren zielonego pieprzu

Dżem z truskawek i chia

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki pokrój w drobną kostkę i przełóż do rondla. Zasyp cukrem, dodaj odrobinę soku z cytryny.
  2. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż truskawki puszczą sok. Delikatnie mieszaj.
  3. Kiedy owoce puszczą już sporo soku, zdejmij rondel z palnika i dosyp nasiona chia i zgnieciony roztarty pieprz.
  4. Wymieszaj i odstaw na 20-30 minut, żeby nasiona wchłonęły cały płyn. Podawaj na zimno.
Składniki
  • 200 g miodu
  • 15 gsody oczyszczonej

Miodowy crunch

Sposób przygotowania:

  1. Przełóż miód do rondla i podgrzewaj do uzyskania lekko ciemniejszej barwy.
  2. Przygotuj rózgę do ubijania i wprowadź do miodu sodę, zacznij szybko ubijać.
  3. Powstałą pianę wylej na matę sylikonową i zostaw do wystudzenia.
  4. Połam i przełóż do worka, utłucz do uzyskania chrupiącego crunchu.
Dodatki
  • świeże truskawki
  • świeża mięta

Wykończenie

Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.