NIEBANALNA OWSIANKA NA ZIMNO
Autor przepisu: Damian Nowakowski
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 6 ciastek owsianych z żurawiną La Lorraine
Ring z ciastka owsianego
Sposób przygotowania:
- Rozmroź ciastka i przekrój je na pół.
- Z papieru pergaminowego wytnij wzdłuż krótszego boku kawałek o około czterokrotnej szerokości połowy ciastka.
- Zawiń ciastko w pergamin i rozwałkuj cienko, tak by rozeszło się wewnątrz papieru.
- Piecz w 180°C przez około 7 minut. Po wypieczeniu jeszcze raz rozwałkuj przez pergamin.
- Odwiń ciastko z papieru i nawiń je na formę (na przykład ring), żeby powstał pierścień.
- Po chwili zdejmij z formy, jeszcze ciepłe układaj na blasze do wystudzenia. Podawaj zimne
- 1 szklankapłatków owsianych
- 1 szklankanapoju owsiano-kakaowego
- 60 mlczekolady do picia Golden Cioc
- 0,5 szklankijogurtu naturalnego
- opcjonalnie orzechy i świeże owoce
Owsianka na zimno
Sposób przygotowania:
- Połącz płatki z napojami i jogurtem i wstaw do lodówki na noc do całkowitego rozmięknięcia. Jeśli nie masz tyle czasu, ugotuj płatki w napoju roślinnym do miękkości i gdy wchłoną cały płyn, zagrzej je z Golden Cioc, wystudź i połącz z jogurtem.
- Przygotowaną owsiankę podawaj na zimno w ringu.
- 500 mlbardzo zimnego oleju
- 200 gmrożonego agrestu
- 100 gcukru pudru
- 4 gagaru
Kawior agrestowy
Sposób przygotowania:
- Agrest zasyp cukrem. Zostaw na godzinę do rozpuszczenia się cukru. Następnie dokładnie zblenduj i przetrzyj przez sito. Zważ – powinno wyjść 145 g syropu. Jeśli wyjdzie mniej, dodaj więcej wody, żeby gramatura się zgadzała.
- Zagotuj agar w 55 g wody, dodaj powstały syrop z agrestu.
- Przelej zawiesinę do dyspensera i skraplaj na zimny olej, tak żeby powstał kawior.
- Odcedź kawior z oleju. Przelej dokładnie zimną wodą, żeby pozbyć się resztek oleju.
- 350 gjogurtu greckiego
- 30 gcukru pudru
- 30 goliwy cytrynowej Wiberg
- 20 goleju uniwersalnego
- 2 gwanilii
Piana jogurtowa
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Przelej do syfonu i nabij dwa naboje.
- Szprycuj na owsiankę ułożoną w ringu.
- 500 gtruskawek (świeżych lub mrożonych)
- 85 gnasion chia
- 30 gcukru
- sok z cytryny
- kilka ziaren zielonego pieprzu
Dżem z truskawek i chia
Sposób przygotowania:
- Truskawki pokrój w drobną kostkę i przełóż do rondla. Zasyp cukrem, dodaj odrobinę soku z cytryny.
- Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż truskawki puszczą sok. Delikatnie mieszaj.
- Kiedy owoce puszczą już sporo soku, zdejmij rondel z palnika i dosyp nasiona chia i zgnieciony roztarty pieprz.
- Wymieszaj i odstaw na 20-30 minut, żeby nasiona wchłonęły cały płyn. Podawaj na zimno.
- 200 g miodu
- 15 gsody oczyszczonej
Miodowy crunch
Sposób przygotowania:
- Przełóż miód do rondla i podgrzewaj do uzyskania lekko ciemniejszej barwy.
- Przygotuj rózgę do ubijania i wprowadź do miodu sodę, zacznij szybko ubijać.
- Powstałą pianę wylej na matę sylikonową i zostaw do wystudzenia.
- Połam i przełóż do worka, utłucz do uzyskania chrupiącego crunchu.
- świeże truskawki
- świeża mięta
Wykończenie
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.