OŚMIORNICA I KAŁAMARNICA ZE SZPARAGAMI, BROKUŁAMI BIMI® I TRUSKAWKAMI
Autor przepisu: Rafał Soroczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1
- 100 ggotowanych macek ośmiornicy
- 80 gmasła
- AcetoPlus czarny bez Wiberg
- Crema di Aceto śliwka Wiberg
Ośmiornica
Podsmaż macki na maśle z dodatkiem octu z czarnego bzu AcetoPlus i kremu śliwkowego.
- 50 gkałamarnicy (paski)
- 80 gmasła
- sól
Kałamarnica
Ponacinaj paski w kratkę z obu stron, usmaż na grillu lub patelni.
- 3 zielone szparagi
- 5 arkuszy nori
- 60 mlzielonej oliwy
- 30 mlAcetoPlus mango Wiberg
- 20 mloleju z orzeszków ziemnych
- cukier
- sól
Szparagi
Sposób przygotowania:
- Szparagi oczyść i zblanszuj we wrzątku z solą i cukrem.
- Do worka wlej oliwę, ocet mango AcetoPlus i olej, włóż szparagi i kompresuj.
- Następnie każdego szparaga zawiń w nori, a potem wszystkie razem w dwa arkusze.
- Uformuj rolkę, zawiń ją w folię spożywczą i aluminiową.
- Gotuj sous vide 10 minut w temperaturze 58°C.
- Pokrój na równe rolki.
- 50 gtruskawek
- 30 gbrokułów Bimi®
- 20 gmasła
- cukier
- sól
Dodatki
Sposób przygotowania:
- Bimi® zblanszuj we wrzątku z solą i cukrem.
- Podsmaż z truskawkami na maśle z dodatkiem soli.