PRZEPIS
wstecz

OŚMIORNICA I KAŁAMARNICA ZE SZPARAGAMI, BROKUŁAMI BIMI® I TRUSKAWKAMI

Autor przepisu: Rafał Soroczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1

Składniki
  • 100 ggotowanych macek ośmiornicy
  • 80 gmasła
  • AcetoPlus czarny bez Wiberg
  • Crema di Aceto śliwka Wiberg

Ośmiornica

Podsmaż macki na maśle z dodatkiem octu z czarnego bzu AcetoPlus i kremu śliwkowego.

Składniki
  • 50 gkałamarnicy (paski)
  • 80 gmasła
  • sól

Kałamarnica

Ponacinaj paski w kratkę z obu stron, usmaż na grillu lub patelni.

Składniki
  • 3 zielone szparagi
  • 5 arkuszy nori
  • 60 mlzielonej oliwy
  • 30 mlAcetoPlus mango Wiberg
  • 20 mloleju z orzeszków ziemnych
  • cukier
  • sól

Szparagi

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi oczyść i zblanszuj we wrzątku z solą i cukrem.
  2. Do worka wlej oliwę, ocet mango AcetoPlus i olej, włóż szparagi i kompresuj.
  3. Następnie każdego szparaga zawiń w nori, a potem wszystkie razem w dwa arkusze.
  4. Uformuj rolkę, zawiń ją w folię spożywczą i aluminiową.
  5. Gotuj sous vide 10 minut w temperaturze 58°C.
  6. Pokrój na równe rolki.
Składniki
  • 50 gtruskawek
  • 30 gbrokułów Bimi®
  • 20 gmasła
  • cukier
  • sól

Dodatki

Sposób przygotowania:

  1. Bimi® zblanszuj we wrzątku z solą i cukrem.
  2. Podsmaż z truskawkami na maśle z dodatkiem soli.