OSSOBUCO Z PIECZONYMI WARZYWAMI I ROTONDI Z BAKŁAŻANEM

Autor przepisu: Marcin Sikora
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 10 plastrów cielęcego ossobuco
- 150 gmarchwi
- 100 gpietruszki
- 100 gborowików (kostka)
- 80 gselera naciowego
- 80 gszalotki
- 4 ząbki czosnku
- 1 ldemi-glace’u
- 600 mlpassaty pomidorowej
- 100 mlczerwonego wina
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki tymianku
- przyprawa Wild Classic Wiberg
- cukier
- sól
- pieprz
- olej
- mąka pszenna
Ossobuco
Sposób przygotowania:
- Natnij skórę na plastrach ossobuco i zamarynuj je w soli, cukrze i mieszance Wild Classic.
- Warzywa obierz i pokrój w kostkę.
- Zamarynowane plastry ossobuco oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanym oleju.
- Zaczynając od cebuli i czosnku, warzywa również podsmaż na oleju. Dopraw solą i cukrem.
- Ossobuco i warzywa przełóż do głębokiego GN.
- Passatę pomidorową połącz z demi-glace’em i winem. Dobrze wymieszaj, zalej ossobuco i warzywa, dodaj anyż oraz świeże zioła.
- Przykryj folią aluminiową lub drugim GN i duś w piecu w temperaturze 150°C przez 2-3 godziny.
- Po upływie tego czasu wyjmij ossobuco.
- Sos po pieczeniu mięsa zmiksuj z warzywami. Jeżeli całość okaże się zbyt gęsta, dodaj demi-glace. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- 400 gmarchwi
- 400 gpietruszki
- 300 gbatatów
- 250 gczarnych oliwek kalamata
- 200 gpomidorów koktajlowych Mutti
- 150 gcebulki w occie balsamicznym
- 100 gmasła
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 gałązka tymianku
- mielony cynamon
- cukier
- sól
Pieczone warzywa z oliwkami
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz i pokrój w grubą kostkę. Dopraw do smaku solą, cukrem i cynamonem.
- Dodaj zioła, czosnek oraz podpalone masło. Dobrze wymieszaj i przełóż do GN.
- Piecz pod przykryciem w temperaturze 150°C około godziny. Pod koniec odkryj, dodaj pokrojone oliwki i cebulkę w occie balsamicznym. Dopraw do smaku odrobiną sosu z duszenia ossobuco.
- 1,5 kgrotondi z bakłażanem Perino
- 200 mlśmietanki 30%
- 150 ggorgonzoli dolce
- 100 gmasła
- 60 mlbiałego wina
- 2 łyżki świeżej szałwii
- czosnek
- pieprz cytrynowy
- sól
Rotondi z bakłażanem
Sposób przygotowania:
- Rozpuść gorgonzolę w winie i śmietance, doprawiając do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
- Przecedź przez drobne sitko i przelej do syfonu. Nabij dwa naboje.
- Rotondi ugotuj w osolonej wodzie.
- Masło rozpuść na patelni, dodaj czosnek i szałwię.
- Podawaj rotondi z masłem i pianą z gorgonzoli.
- 400 gkolorowej marchwi mini
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- sok z 0,5 cytryny
- 0,5 łyżki świeżego tymianku
- cukier
- sól
Glazurowane marchewki
Sposób przygotowania:
- Marchewki obierz, zblanszuj w wodzie z solą i cukrem, zahartuj w wodzie z lodem.
- Na patelni rozgrzej miód z czosnkiem i siekanym tymiankiem.
- Dodaj marchewki, chwilę karmelizuj. Na koniec dodaj sok z cytryny i masło.
- świeży tymianek
Wykończenie
Sposób podania:
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj świeżym tymiankiem.