PRZEPIS
wstecz

OSSOBUCO Z PIECZONYMI WARZYWAMI I ROTONDI Z BAKŁAŻANEM

Autor przepisu: Marcin Sikora

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 10 plastrów cielęcego ossobuco
  • 150 gmarchwi
  • 100 gpietruszki
  • 100 gborowików (kostka)
  • 80 gselera naciowego
  • 80 gszalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 ldemi-glace’u
  • 600 mlpassaty pomidorowej
  • 100 mlczerwonego wina
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • przyprawa Wild Classic Wiberg
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • mąka pszenna

Ossobuco

Sposób przygotowania:

  1. Natnij skórę na plastrach ossobuco i zamarynuj je w soli, cukrze i mieszance Wild Classic.
  2. Warzywa obierz i pokrój w kostkę.
  3. Zamarynowane plastry ossobuco oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanym oleju.
  4. Zaczynając od cebuli i czosnku, warzywa również podsmaż na oleju. Dopraw solą i cukrem.
  5. Ossobuco i warzywa przełóż do głębokiego GN. 
  6. Passatę pomidorową połącz z demi-glace’em i winem. Dobrze wymieszaj, zalej ossobuco i warzywa, dodaj anyż oraz świeże zioła.
  7. Przykryj folią aluminiową lub drugim GN i duś w piecu w temperaturze 150°C przez 2-3 godziny.
  8. Po upływie tego czasu wyjmij ossobuco.
  9. Sos po pieczeniu mięsa zmiksuj z warzywami. Jeżeli całość okaże się zbyt gęsta, dodaj demi-glace. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Składniki
  • 400 gmarchwi
  • 400 gpietruszki
  • 300 gbatatów
  • 250 gczarnych oliwek kalamata
  • 200 gpomidorów koktajlowych Mutti
  • 150 gcebulki w occie balsamicznym
  • 100 gmasła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 gałązka tymianku
  • mielony cynamon
  • cukier
  • sól

Pieczone warzywa z oliwkami

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz i pokrój w grubą kostkę. Dopraw do smaku solą, cukrem i cynamonem.
  2. Dodaj zioła, czosnek oraz podpalone masło. Dobrze wymieszaj i przełóż do GN.
  3. Piecz pod przykryciem w temperaturze 150°C około godziny. Pod koniec odkryj, dodaj pokrojone oliwki i cebulkę w occie balsamicznym. Dopraw do smaku odrobiną sosu z duszenia ossobuco.
Składniki
  • 1,5 kgrotondi z bakłażanem Perino
  • 200 mlśmietanki 30%
  • 150 ggorgonzoli dolce
  • 100 gmasła
  • 60 mlbiałego wina
  • 2 łyżki świeżej szałwii
  • czosnek
  • pieprz cytrynowy
  • sól

Rotondi z bakłażanem

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść gorgonzolę w winie i śmietance, doprawiając do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
  2. Przecedź przez drobne sitko i przelej do syfonu. Nabij dwa naboje.
  3. Rotondi ugotuj w osolonej wodzie.
  4. Masło rozpuść na patelni, dodaj czosnek i szałwię.
  5. Podawaj rotondi z masłem i pianą z gorgonzoli.
Składniki
  • 400 gkolorowej marchwi mini
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 0,5 cytryny
  • 0,5 łyżki świeżego tymianku
  • cukier
  • sól

Glazurowane marchewki

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obierz, zblanszuj w wodzie z solą i cukrem, zahartuj w wodzie z lodem.
  2. Na patelni rozgrzej miód z czosnkiem i siekanym tymiankiem.
  3. Dodaj marchewki, chwilę karmelizuj. Na koniec dodaj sok z cytryny i masło.
Składniki
  • świeży tymianek

Wykończenie

Sposób podania:

Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj świeżym tymiankiem.