PAMPANELLA
Autor przepisu: Damian Nowakowski
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 1,5 kgżeberek wieprzowych
- 40 gsłodkiej papryki
- 10 gwędzonej papryki
- 10 gostrej papryki
- 1 gchili w młynku Wiberg
- ocet winny biały
- sól morska
- czosnek granulowany
Żeberka wieprzowe
Sposób przygotowania:
- Żeberka oczyść i wyporcjuj (po 1 kości na porcję).
- Przełóż do GN, posyp solą morską i czosnkiem granulowanym.
- Zostaw na 15 minut.
- Połącz ze sobą papryki, powstałą mieszaniną bardzo dokładnie obsyp żeberka.
- Zostaw do zamarynowania (najlepiej na noc).
- Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
- Weź duży kawałek papieru pergaminowego i namocz go w wodzie.
- Odciśnij wodę i przykryj mięso papierem.
- Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez 1 godzinę i 50 minut.
- Następnie odkryj mięso, skrop delikatnie octem winnym, zakryj i piecz jeszcze przez 10 minut.
- 1 focaccia La Lorraine z rozmarynem
- oliwa z oliwek
Focaccia z grilla
Sposób przygotowania:
- Podziel focaccię na kwadraty o boku odpowiadającej długość mniej więcej szerokości żebra.
- Skrop oliwą i grilluj na rozgrzanym ruszcie.
- 0,5 główki młodej kapusty
- 1 czerwona cebula
- 20 gnatki pietruszki
- 20 goliwy z oliwek
- 100 gbiałego octu winnego
- 100 gcukru
- 50 gbiałego wina
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sok z cytryny
Surówka z młodej kapusty z piklowaną cebulą czerwoną
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w piórka.
- Cukier, ocet, wino, liść laurowy i ziele angielskie zagotuj i wrzącym płynem zalej cebulę.
- Zostaw na pół godziny do zamarynowania.
- Poszatkuj kapustę i natkę.
- Połącz cebulę, kapustę, natkę i oliwę i dopraw do smaku.
- Dodaj 2 łyżki marynaty od cebuli.
- 200 gjogurtu greckiego
- 40 goliwy chili Wiberg
- 20 gUmami No1 Wiberg
- 2 naboje do syfonu
Jogurtowa piana z chili i umami pomidorowym
Połącz wszystkie składniki i przelej do syfonu, zostaw w lodówce przygotowane do serwisu.
- mikroliście
- papier woskowany
Wykończenie
Układaj na papierze do dań typu street food – najpierw focaccia, następnie kapusta, potem żeberka, na końcu dekoracyjnie rozłóż pianę jogurt-chili. Wierzch wykończ świeżymi ziołami.