PRZEPIS
wstecz

PAMPANELLA

Autor przepisu: Damian Nowakowski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 1,5 kgżeberek wieprzowych
  • 40 gsłodkiej papryki
  • 10 gwędzonej papryki
  • 10 gostrej papryki
  • 1 gchili w młynku Wiberg
  • ocet winny biały
  • sól morska
  • czosnek granulowany

Żeberka wieprzowe

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka oczyść i wyporcjuj (po 1 kości na porcję).
  2. Przełóż do GN, posyp solą morską i czosnkiem granulowanym.
  3. Zostaw na 15 minut.
  4. Połącz ze sobą papryki, powstałą mieszaniną bardzo dokładnie obsyp żeberka.
  5. Zostaw do zamarynowania (najlepiej na noc).
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
  7. Weź duży kawałek papieru pergaminowego i namocz go w wodzie.
  8. Odciśnij wodę i przykryj mięso papierem.
  9. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez 1 godzinę i 50 minut.
  10. Następnie odkryj mięso, skrop delikatnie octem winnym, zakryj i piecz jeszcze przez 10 minut.
Składniki
  • 1 focaccia La Lorraine z rozmarynem
  • oliwa z oliwek

Focaccia z grilla

Sposób przygotowania:

  1. Podziel focaccię na kwadraty o boku odpowiadającej długość mniej więcej szerokości żebra.
  2. Skrop oliwą i grilluj na rozgrzanym ruszcie.
Składniki
  • 0,5 główki młodej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • 20 gnatki pietruszki
  • 20 goliwy z oliwek
  • 100 gbiałego octu winnego
  • 100 gcukru
  • 50 gbiałego wina
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sok z cytryny

Surówka z młodej kapusty z piklowaną cebulą czerwoną

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w piórka.
  2. Cukier, ocet, wino, liść laurowy i ziele angielskie zagotuj i wrzącym płynem zalej cebulę.
  3. Zostaw na pół godziny do zamarynowania.
  4. Poszatkuj kapustę i natkę.
  5. Połącz cebulę, kapustę, natkę i oliwę i dopraw do smaku.
  6. Dodaj 2 łyżki marynaty od cebuli.
Składniki
  • 200 gjogurtu greckiego
  • 40 goliwy chili Wiberg
  • 20 gUmami No1 Wiberg
  • 2 naboje do syfonu

Jogurtowa piana z chili i umami pomidorowym

Połącz wszystkie składniki i przelej do syfonu, zostaw w lodówce przygotowane do serwisu.

Składniki
  • mikroliście
  • papier woskowany

Wykończenie

Układaj na papierze do dań typu street food – najpierw focaccia, następnie kapusta, potem żeberka, na końcu dekoracyjnie rozłóż pianę jogurt-chili. Wierzch wykończ świeżymi ziołami.