PANIEROWANE POLICZKI WOŁOWE Z SAŁATKĄ Z LEJKOWCÓW I PURÉE Z AWOKADO

Autor przepisu: Kamil Awłas
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 600 gwolnogotowanych policzków wołowych
- 400 gpanko
- 100 mldemi glace
- sól
- pieprz
Panierowane policzki
Sposób przygotowania:
-
Policzki wołowe ogrzej pod przykryciem.
-
Kiedy mięso osiągnie temperaturę pokojową i będzie miękkie, poszarp je i połącz z połową lejkowców.
-
Dodaj sos demi glace i dopraw solą i pieprzem.
-
Ostudź w chłodziarce szokowej.
-
Formuj kulki pożądanej wielkości, następnie panieruj dwukrotnie w jajku i panko.
-
Smaż na głębokim oleju.
- 250 glejkowców
- 200 gpomidorków
- 100 mldemi glace
- 200 gmajonezu
- 50 ganchois
- olej
- czosnek
- rozmaryn
- dowolne zioła
Sałatka z lejkowców
Sposób przygotowania:
-
Ugotuj lejkowce, dwukrotnie zmieniając wodę. Następnie wystudź i posiekaj.
-
Pomidorki przełóż do rondla. Dodaj olej, czosnek, rozmaryn i dowolne zioła.
-
Podgrzej do temperatury 110°C i gotuj przez 15 minut.
-
Odstaw do ostygnięcia.
-
Zblenduj majonez z filetami anchois.
-
Pozostałą część ugotowanych lejkowców podsmaż na patelni. Następnie dodaj sos demi glace.
- 300 gawokado
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
Purée z awokado
Sposób przygotowania:
-
Awokado rozdrobnij i przetrzyj przez sito.
-
Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
- zielona oliwa
- majonez z anchois (patrz wyżej)
- pomidorki koktajlowe
- mikrozioła