PRZEPIS
wstecz

PANIEROWANE POLICZKI WOŁOWE Z SAŁATKĄ Z LEJKOWCÓW I PURÉE Z AWOKADO

Autor przepisu: Kamil Awłas

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 600 gwolnogotowanych policzków wołowych
  • 400 gpanko
  • 100 mldemi glace
  • sól
  • pieprz

Panierowane policzki

Sposób przygotowania:

  1. Policzki wołowe ogrzej pod przykryciem. 

  2. Kiedy mięso osiągnie temperaturę pokojową i będzie miękkie, poszarp je i połącz z połową lejkowców.

  3. Dodaj sos demi glace i dopraw solą i pieprzem. 

  4. Ostudź w chłodziarce szokowej.

  5. Formuj kulki pożądanej wielkości, następnie panieruj dwukrotnie w jajku i panko.

  6. Smaż na głębokim oleju.

Składniki
  • 250 glejkowców
  • 200 gpomidorków
  • 100 mldemi glace
  • 200 gmajonezu
  • 50 ganchois
  • olej
  • czosnek
  • rozmaryn
  • dowolne zioła

Sałatka z lejkowców

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj lejkowce, dwukrotnie zmieniając wodę. Następnie wystudź i posiekaj.

  2. Pomidorki przełóż do rondla. Dodaj olej, czosnek, rozmaryn i dowolne zioła.

  3. Podgrzej do temperatury 110°C i gotuj przez 15 minut.

  4. Odstaw do ostygnięcia.

  5. Zblenduj majonez z filetami anchois.

  6. Pozostałą część ugotowanych lejkowców podsmaż na patelni. Następnie dodaj sos demi glace.

Składniki
  • 300 gawokado
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Purée z awokado

Sposób przygotowania:

  1. Awokado rozdrobnij i przetrzyj przez sito.

  2. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.

Składniki
  • zielona oliwa
  • majonez z anchois (patrz wyżej)
  • pomidorki koktajlowe
  • mikrozioła

Dekoracja

Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.