PASZTET W CIEŚCIE, SAŁATKA Z GRUSZKI I GALARETKA Z CZERWONEGO WINA

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 300 gmąki pszennej
- 130 gmasła
- 100 mlwody
- 1 jajko
- 8 gsoli
Ciasto
Sposób przygotowania:
-
Wszystkie składniki włóż do misy Thermomixa i zmiksuj na jednolitą masę.
-
Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 30 minut.
- 100 gboczku wieprzowego pokrojonego w drobną kostkę
- 300 głopatki wieprzowej zmielonej na drobnym sicie
- 1 pierś z kurczaka
- 30 gbułki tartej
- 20 gposiekanych pistacji
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- listki tymianku
- listki posiekanej szałwii
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Pasztet
Sposób przygotowania:
-
Wymieszaj boczek, łopatkę, bułkę tartą, przyprawy i zioła. Dopraw do smaku solą i pieprzem, przełóż do rękawa cukierniczego.
-
Pierś z kurczaka pokrój wzdłuż na paski o wymiarach 1 x 1 cm. Obtocz w posiekanych pistacjach.
-
Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Wytnij z niego prostokąt dłuższy o 2 cm od formy i wystarczająco szeroki, żeby przykryć nim wierzch farszu.
-
Boki trójkątnej formy zwilż wodą i wyłóż folią aluminiową. Przełóż do niej przygotowane ciasto.
-
Za pomocą rękawa cukierniczego wyszprycuj mięso na spodzie formy. Na środku zostaw zagłębienie o szerokości 1 cm, wypełnij je paskami piersi z kurczaka.
-
Formę wypełnij mięsem 0,5 cm poniżej górnej krawędzi.
-
Farsz przykryj warstwą ciasta - zlep dokładnie wszystkie brzegi.
-
Wytnij małym ringiem kółko na środku, żeby umożliwić odprowadzenie wilgoci powstałej podczas pieczenia.
-
Ciasto posmaruj jajkiem.
-
Pasztet piecz w temperaturze 160°C przez 45 min.
- 300 mlczerwonego wina
- 3 łyżki miodu
- 4 listki żelatyny
- 0,5 laski cynamonu
- 3 goździki
- kilka gałązek tymianku
Galaretka z czerwonego wina
Sposób przygotowania:
-
Zagotuj powoli wino z przyprawami. Odstaw na 5 minut.
-
Namocz żelatynę przez 5 minut w wodzie. Dodaj ją do ciepłego wina. Wymieszaj.
-
Ciepłe wino z żelatyną wlej do upieczonego, jeszcze ciepłego pasztetu przez wycięty w cieście otwór. Pozostaw do wystudzenia.
-
Pozostałe wino z żelatyną wylej na blaszkę. Kiedy stężeje, użyj do dekoracji.
- 1 puszkagruszek baby w syropie
- 2 szalotki
- opieńki mrożone
- cukinia mini
- 300 mlwody
- 200 mlbiałego octu winnego
- 100 gcukru
- goździki
- liść laurowy
- ziele angielskie
Piklowana gruszka
Sposób przygotowania:
-
W rondelku zagotuj wodę z octem, cukrem i przyprawami.
-
Do gotującej się marynaty dodaj dowolnie pokrojone warzywa, opieńki oraz przekrojone i wydrążone gruszki.
-
Odstaw do wystygnięcia.
- mikrozioła
- przyprawa Exquisite Masala Aphrodite Wiberg