PRZEPIS
wstecz

PASZTET W CIEŚCIE, SAŁATKA Z GRUSZKI I GALARETKA Z CZERWONEGO WINA

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 300 gmąki pszennej
  • 130 gmasła
  • 100 mlwody
  • 1 jajko
  • 8 gsoli

Ciasto

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki włóż do misy Thermomixa i zmiksuj na jednolitą masę.

  2. Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 30 minut.

Składniki
  • 100 gboczku wieprzowego pokrojonego w drobną kostkę
  • 300 głopatki wieprzowej zmielonej na drobnym sicie
  • 1 pierś z kurczaka
  • 30 gbułki tartej
  • 20 gposiekanych pistacji
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • listki tymianku
  • listki posiekanej szałwii
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Pasztet

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj boczek, łopatkę, bułkę tartą, przyprawy i zioła. Dopraw do smaku solą i pieprzem, przełóż do rękawa cukierniczego.

  2. Pierś z kurczaka pokrój wzdłuż na paski o wymiarach 1 x 1 cm. Obtocz w posiekanych pistacjach.

  3. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Wytnij z niego prostokąt dłuższy o 2 cm od formy i wystarczająco szeroki, żeby przykryć nim wierzch farszu.

  4. Boki trójkątnej formy zwilż wodą i wyłóż folią aluminiową. Przełóż do niej przygotowane ciasto.

  5. Za pomocą rękawa cukierniczego wyszprycuj mięso na spodzie formy. Na środku zostaw zagłębienie o szerokości 1 cm, wypełnij je paskami piersi z kurczaka.

  6. Formę wypełnij mięsem 0,5 cm poniżej górnej krawędzi.

  7. Farsz przykryj warstwą ciasta - zlep dokładnie wszystkie brzegi.

  8. Wytnij małym ringiem kółko na środku, żeby umożliwić odprowadzenie wilgoci powstałej podczas pieczenia.

  9. Ciasto posmaruj jajkiem.

  10. Pasztet piecz w temperaturze 160°C przez 45 min.

Składniki
  • 300 mlczerwonego wina
  • 3 łyżki miodu
  • 4 listki żelatyny
  • 0,5 laski cynamonu
  • 3 goździki
  • kilka gałązek tymianku

Galaretka z czerwonego wina

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj powoli wino z przyprawami. Odstaw na 5 minut.

  2. Namocz żelatynę przez 5 minut w wodzie. Dodaj ją do ciepłego wina. Wymieszaj.

  3. Ciepłe wino z żelatyną wlej do upieczonego, jeszcze ciepłego pasztetu przez wycięty w cieście otwór. Pozostaw do wystudzenia.

  4. Pozostałe wino z żelatyną wylej na blaszkę. Kiedy stężeje, użyj do dekoracji.

Składniki
  • 1 puszkagruszek baby w syropie
  • 2 szalotki
  • opieńki mrożone
  • cukinia mini
  • 300 mlwody
  • 200 mlbiałego octu winnego
  • 100 gcukru
  • goździki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Piklowana gruszka

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku zagotuj wodę z octem, cukrem i przyprawami.

  2. Do gotującej się marynaty dodaj dowolnie pokrojone warzywa, opieńki oraz przekrojone i wydrążone gruszki.

  3. Odstaw do wystygnięcia.

Składniki
  • mikrozioła
  • przyprawa Exquisite Masala Aphrodite Wiberg

Dekoracja

Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.