PRZEPIS
wstecz

PÂTÉ Z GICZY JAGNIĘCEJ W GALARETCE Z CZERWONEGO WINA, Z MIĘTOWO-CZOSNKOWYM JOGURTEM GRECKIM

Autor przepisu: Damian Nowakowski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 6 giczy jagnięcych
  • 250 mlczerwonego wina
  • 150 gmarchwi
  • 100 gkorzenia pietruszki
  • 100 gcebuli
  • 50 gkorzenia selera
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • sól

Wstępne przygotowanie mięsa

Sposób przygotowania:

  1. Rozmrożoną gicz jagnięcą przełóż do wysokiego pojemnika GN. 

  2. Przypal cebulę i mocno zapiecz włoszczyznę. Dołóż do giczy. Dodaj gałązki świeżych ziół i zgnieciony czosnek. Obficie skrop mięso czerwonym winem. Dodaj liść laurowy, całe ziarna pieprzu i ziele angielskie. 

  3. W garnku zagotuj wodę i dobrze ją posól. Zalej nią gicze i duś je w piecu pod przykryciem w temperaturze 120°C przez 6 godzin. Następnie wystudź w bulionie, w którym się dusiły. Tak przygotowaną gicz możesz wykorzystać do przystawki, ale również do dania głównego.

Składniki
  • 280 gposzarpanego mięsa z giczy jagnięcej
  • 200 gmiękkiego masła
  • 100 gdemi-glace’u
  • przyprawa Garam Masala Wiberg
  • sól
  • pieprz

Pâté z giczy jagnięcej

Sposób przygotowania:

  1. Mięso zagrzej z demi-glace’em i zblenduj na gładką masę.

  2. Masło ubij.

  3. Połącz masło z mięsem – wprowadzaj masło partiami, żeby nie tracić puszystości. Dopraw do smaku.

  4. Napełnij formy z Sylikomartu – kostki na potrzeby finger foods, łezki do odsłony serwowanej.

  5. Dobrze schłodź i maczaj w ciepłej galaretce z czerwonego wina (patrz niżej).

Składniki
  • 1 lczerwonego wina
  • 70 gcukru
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 2 laski cynamonu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 18 gagaru
  • sól

Galaretka z czerwonego wina

Sposób przygotowania:

  1. Umieść wszystkie składniki w garnku, dolej 100 ml wody i zagotuj.

  2. Przelej przez sito.

  3. Lekko ostudź i maczaj nadziany na wykałaczki schłodzony pasztet jagnięcy.

  4. Resztki galaretki zagotuj z dodatkiem 100 ml wody. Studź do momentu ścięcia się galaretki. Zblenduj na żelkę. Przełóż do dyspensera i wykorzystaj do dekoracji.

Składniki
  • 350 goleju z pestek winogron
  • 200 gliści mięty
  • 40 gświeżego mytego szpinaku
  • soda oczyszczona

Zielony olej miętowy

Sposób przygotowania:

  1. Miętę zblanszuj w wodzie z dodatkiem szczypty sody, zahartuj i osusz.

  2. Przełóż do Thermomiksa, dodaj olej i szpinak. Podgrzej do 65°C. Blenduj przez 1,5 minuty na średnich obrotach.

  3. Następnie blenduj na maksymalnych obrotach przez 2 minuty. 

  4. Pozostaw olej do wystudzenia w kielichu. 

  5. Po wystudzeniu przelej przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym. 

  6. Gotowy produkt przelej do dyspensera.

Składniki
  • 100 mlbiałego wina
  • 100 mlwody
  • sok z 0,5 cytryny
  • 0,5 papryki peperoni
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku
  • 10 gcukru
  • 2 ggumy ksantanowej

Stabilizator do zielonego oleju

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zagotuj. Przecedź przez sito. Zimny płyn mieszaj z zielonym olejem, by uzyskać efekt rozwarstwienia tłuszczu.

Składniki
  • 200 gjogurtu greckiego Mlekovita
  • 6 gposiekanych liści mięty
  • 10 gczosnkowej Primerby
  • sól
  • pieprz

Miętowo-czosnkowy jogurt grecki

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku.

Składniki
  • mikroliście Siejemy
  • kruszone pistacje
  • żelka z wina (patrz wyżej)

Dekoracja

Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Serwuj jako przystawkę lub w formule finger food.