PIECZONA DORADA Z DYNIĄ, BOCZKIEM, KUSKUSEM I WAKAME
Autor przepisu: Rafał Soroczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 2 kgfiletów z dorady
- 100 mloctu z mango
- 1 kgdyni hokkaido
- 10 gpieprzu cytrynowego
- 10 gsoli morskiej w płatkach
- 150 gboczku w plastrach
- 300 gkuskusu perłowego
- 100 mlprzyprawy pomidorowej
- 3 gliofilizowanego buraka
- 100 mloliwy cytrusowej
- 50 gkremu śliwkowego
- 300 gwakame
Sposób przygotowania
- Filety z dorady zamarynuj w occie z mango, dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Pozostaw na co najmniej godzinę w chłodnym miejscu. Następnie piecz przez ok. 5-7 min. w temp. 165°C.
- Dynię pokrój na mniejsze kawałki, natrzyj oliwą cytrusową i dopraw przyprawą pomidorową. Piecz z plastrami boczku przez ok. 25 min w temp. 200°C.
- Następnie z części przygotuj purée z oliwą cytrusową i solą, a pozostałą część pozostaw w kawałkach.
- Kuskus gotuj we wrzącej posolonej wodzie przez 9 min, potem zapraw przyprawą pomidorową. Po wystygnięciu podgrzewaj na maśle.
Jako garnisz wykorzystaj wakame, buraka liofilizowanego, krem sliwkowy i oliwę cytrusową.