PRZEPIS
wstecz

PIECZONA PIERŚ Z KACZKI Z LIOFILIZOWANYMI OWOCAMI

pierrs z kaczki
piers z kaczki

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 1,6 kgpiersi z kaczki
  • 1 kggroszku cukrowego
  • 1 kgklusek ze słodkich ziemniaków
  • 100 mloleju z orzechów włoskich
  • owoce liofilizowane
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Ponacinaj skórę na piersi z kaczki w drobną kratkę, uważając, by nie uszkodzić struktury mięsa.
  2. Pozostaw mięso na blacie, aż osiągnie temperaturę pokojową (pozwoli to uzyskać idealny różowy kolor w środku).
  3. Następnie zacznij smażyć piersi od strony skóry na niewielkim ogniu, tak by wytopił się cały tłuszcz.
  4. Gdy uzyskasz chrupiącą skórkę, odwróć mięso i włóż je do rozgrzanego piekarnika na około 8-10 minut. 
  5. Po upływie tego czasu wyjmij mięso z piecyka i daj mu odpocząć do wyrównania się temperatury. 
  6. W tym czasie ugotuj groszek cukrowy i kluski. Po wyjęciu z wody skrop je olejem orzechowym i ułóż na talerzu. 
  7. Piersi z kaczki posyp liofilizowanymi owocami, pokrój wzdłuż, posól i ułóż na groszku i kluskach.