PIECZONA PIERŚ Z KACZKI Z LIOFILIZOWANYMI OWOCAMI
Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 1,6 kgpiersi z kaczki
- 1 kggroszku cukrowego
- 1 kgklusek ze słodkich ziemniaków
- 100 mloleju z orzechów włoskich
- owoce liofilizowane
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Ponacinaj skórę na piersi z kaczki w drobną kratkę, uważając, by nie uszkodzić struktury mięsa.
- Pozostaw mięso na blacie, aż osiągnie temperaturę pokojową (pozwoli to uzyskać idealny różowy kolor w środku).
- Następnie zacznij smażyć piersi od strony skóry na niewielkim ogniu, tak by wytopił się cały tłuszcz.
- Gdy uzyskasz chrupiącą skórkę, odwróć mięso i włóż je do rozgrzanego piekarnika na około 8-10 minut.
- Po upływie tego czasu wyjmij mięso z piecyka i daj mu odpocząć do wyrównania się temperatury.
- W tym czasie ugotuj groszek cukrowy i kluski. Po wyjęciu z wody skrop je olejem orzechowym i ułóż na talerzu.
- Piersi z kaczki posyp liofilizowanymi owocami, pokrój wzdłuż, posól i ułóż na groszku i kluskach.