PIECZONE KREWETKI Z MASŁEM CAFÉ DE PARIS I MAJONEZEM CYTRYNOWO-SZAFRANOWYM
Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 1 kgkrewetek tygrysich 16/20
- 50 gmiękkiego masła
- 20 gposiekanych kaparów
- 10 gprzetartego czosnku
- 2 lyzeczkiposiekanej natki pietruszki
- 1 drobno pokrojona szalotka
- 1 lyzkastartej skórki pomarańczowej
- 1 lyzkasoku z cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Masło i Krewetki
Sposób przygotowania:
- Masło wymieszaj z kaparami, czosnkiem i przyprawami.
- Krewetki oczyść, pozostawiając ogonki.
- Rozetnij je tak jak do sushi, ułóż na płasko i posmaruj cienką warstwą przygotowanego masła Café de Paris.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 6-8 minut.
- 2 duże żółka jaj
- 150 mloleju z pestek winogron
- 50 mloliwy z oliwek
- 20 mlwody
- 10 mlsoku z cytryny
- 0,5 gszafranu
- sól
- pieprz
Majonez
Sposób przygotowania:
- Szafran namocz w wodzie i soku z cytryny.
- Dodaj całość do żółtek i dokładnie wymieszaj.
- Wciąż energicznie mieszając, cienkim strumieniem wlewaj olej oraz oliwę, aż powstanie majonez.
- Dopraw solą i pieprzem.
Serwuj krewetki z cytrynowo-szafranowym majonezem, całość udekoruj szczypiorkiem.