PIECZONY MUS SZPARAGOWY Z ZIELONĄ SAŁATKĄ
Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 200 gzielonych szparagów
- 120 ggrissini lub krakersów
- 100 gricotty
- 100 gserka Debic
- 100 gświeżego szpinaku
- 80 grozpuszczonego masła
- 50 gposiekanej dymki
- 30 gmixu ziaren (np. siemię lniane, słonecznik, dynia) i orzechów
- 3 jaja
- 1 ząbek czosnku
- oliwa do smażenia
- świeże oregano
- sól
- pieprz
Mus szparagowy
Sposób przygotowania:
- Krakersy i ziarenka rozdrobnij w Thermomixie, dodaj masło i mieszaj do połączenia.
- Małe foremki lub ringi posmaruj masłem.
- Wyłóż foremki na pergamin i przełóż do nich zmiksowaną mieszankę na grubość 0,7 cm.
- Od szparagów oddziel główki i odłóż je do sałatki, resztę pokrój na plasterki.
- Dymkę, szparagi i czosnek duś na oliwie przez około 3-5 minut.
- Na koniec dodaj szpinak. Chwilę podgrzej, aby liście opadły. Przełóż do Thermomixa i zmiksuj na gładko.
- Masę przetrzyj przez sito.
- Do masy dodaj ricottę, serek Debic, jaja, zioła i przyprawy.
- Piecz mus w 160°C przez około 30 minut.
- 150 gbrukselki
- 50 gjarmużu
- 40 ggroszku cukrowego
- 4 minicukinie
- kiełki groszku
- główki szparagów (pozostałe po przygotowaniu musu)
Zielona sałatka
Sposób przygotowania:
- Brukselkę podziel na listki, resztę warzyw oczyść.
- Wszystkie warzywa zblanszuj w osolonej wodzie.
- Cukinię i główki szparagów pokrój cienko wzdłuż.
- 120 mlsosu ponzu
- 80 mloleju rzepakowego
- 20 mloleju z orzeszków ziemnych
- 20 gmusztardy Pommery Moutarde de Meaux
- 20 mlsoku z limonki
- 20 mlsyropu klonowego
- sól
- pieprz
Dressing ponzu
Sposób przygotowania:
- Musztardę wymieszaj z sokiem z limonki, sosem ponzu i syropem klonowym.
- Mieszając, powoli dodawaj oleje. Dopraw do smaku.
- serek Debic
- oliwa pietruszkowa
- mieszanka przypraw Wiberg Masala Aphrodite
- prażone pistacje
Wykończenie
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Do dekoracji możesz wykorzystać serek Debic, oliwę pietruszkową, mieszankę Wiberg Masala Aphrodite i prażone pistacje.