PIERŚ KURCZAKA SUPRÊME Z HASH BROWNS I POMIDORKAMI CHERRY

Autor przepisu: Michał Karadżow
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 10 filetów z kurczaka z kostką i skórą
- 100 gmasła
- 10 gałązek tymianku
- sól
- pieprz
Pierś kurczaka
Sposób przygotowania:
- Filety z kurczaka delikatnie rozklep na jedną grubość.
- Dopraw solą, pieprzem i listkami tymianku.
- Przełóż do worka próżniowego, dodaj masło.
- Gotuj w temperaturze 65°C przez 50 minut.
- Wyjmij mięso z worka, osusz na ręczniku papierowym.
- Obsmaż na patelni, zbastuj masłem, zdejmij z patelni, posmaruj sosem (patrz niżej), posyp skórką (patrz niżej).
- 160 gbulionu z kurczaka
- 80 gskóry z kurczaka
- 50 gskrobi kukurydzianej
- guma ksantanowa
Chrupiąca skórka
Sposób przygotowania:
- Skórę z kurczaka przełóż do rondla, zalej wodą, gotuj do miękkości.
- Przełóż do kielicha Thermomiksa, dodaj skrobię i gumę ksantanową.
- Blenduj, dodając bulion – powstała masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
- Smaż na głębokim tłuszczu w temperaturze 180°C.
- Po usmażeniu pokrój na mniejsze kawałki i posyp nimi pierś.
- 1,5 kgziemniaków
- 300 gżółtek jaj
- 150 gskrobi kukurydzianej
- masło (do smażenia)
- olej (do smażenia)
- sól
- pieprz
Hash browns z żółtkiem
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki zetrzyj na tarce, wypłucz w zimnej wodzie, odciśnij.
- Podduś w maśle przez około 15 minut.
- Wystudź, odciśnij z nadmiaru masła.
- Dodaj skrobię, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Roztrzepane żółtka przełóż do form silikonowych i wstaw je do szokówki lub zamrażarki.
- Gdy żółtko zamarznie, wyjmij je z formy i obłóż masą ziemniaczaną, tak by uzyskać kształt jajka.
- Uformowane ziemniaki włóż na godzinę do zamrażarki.
- Przed podaniem smaż w głębokim tłuszczu o temperaturze 170-180°C przez około 6 minut.
- Usmażone przekrój na pół, przełóż na talerz.
- 300 goleju
- 100 gczarnych oliwek
Czarny olej
Sposób przygotowania:
- Czarne oliwki susz w piecu rozgrzanym do temperatury 120°C przez około 1,5-2 godzin.
- Wysuszone przełóż do kielicha Thermomiksa, dodaj olej i blenduj na maksymalnych obrotach.
- Przecedź olej przez ręcznik papierowy.
- 300 gśmietanki 36%
- 50 gjusu drobiowego
- 2 gałązki tymianku
Sos
Sposób przygotowania:
- Do jusu drobiowego dodaj śmietanę i gałązki tymianku, zredukuj do uzyskania konsystencji sosu, wyjmij tymianek.
- Przed podaniem wymieszaj sos z czarnym olejem.
- 800 gpomidorków cherry
- 150 gpesto bazyliowego
Pomidorki
Sposób przygotowania:
- Pomidorki zblanszuj, przełóż do wody z lodem, obierz ze skórki.
- Zamarynuj w pesto bazyliowym.
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.