PRZEPIS
wstecz

PIERŚ KURCZAKA SUPRÊME Z HASH BROWNS I POMIDORKAMI CHERRY

Autor przepisu: Michał Karadżow

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 10 filetów z kurczaka z kostką i skórą
  • 100 gmasła
  • 10 gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz

Pierś kurczaka

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka delikatnie rozklep na jedną grubość.
  2. Dopraw solą, pieprzem i listkami tymianku.
  3. Przełóż do worka próżniowego, dodaj masło.
  4. Gotuj w temperaturze 65°C przez 50 minut.
  5. Wyjmij mięso z worka, osusz na ręczniku papierowym.
  6. Obsmaż na patelni, zbastuj masłem, zdejmij z patelni, posmaruj sosem (patrz niżej), posyp skórką (patrz niżej).
Składniki
  • 160 gbulionu z kurczaka
  • 80 gskóry z kurczaka
  • 50 gskrobi kukurydzianej
  • guma ksantanowa

Chrupiąca skórka

Sposób przygotowania:

  1. Skórę z kurczaka przełóż do rondla, zalej wodą, gotuj do miękkości.
  2. Przełóż do kielicha Thermomiksa, dodaj skrobię i gumę ksantanową.
  3. Blenduj, dodając bulion – powstała masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
  4. Smaż na głębokim tłuszczu w temperaturze 180°C.
  5. Po usmażeniu pokrój na mniejsze kawałki i posyp nimi pierś.
Składniki
  • 1,5 kgziemniaków
  • 300 gżółtek jaj
  • 150 gskrobi kukurydzianej
  • masło (do smażenia)
  • olej (do smażenia)
  • sól
  • pieprz

Hash browns z żółtkiem

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce, wypłucz w zimnej wodzie, odciśnij.
  2. Podduś w maśle przez około 15 minut.
  3. Wystudź, odciśnij z nadmiaru masła.
  4. Dodaj skrobię, sól i pieprz. Wymieszaj.
  5. Roztrzepane żółtka przełóż do form silikonowych i wstaw je do szokówki lub zamrażarki.
  6. Gdy żółtko zamarznie, wyjmij je z formy i obłóż masą ziemniaczaną, tak by uzyskać kształt jajka.
  7. Uformowane ziemniaki włóż na godzinę do zamrażarki.
  8. Przed podaniem smaż w głębokim tłuszczu o temperaturze 170-180°C przez około 6 minut.
  9. Usmażone przekrój na pół, przełóż na talerz.
Składniki
  • 300 goleju
  • 100 gczarnych oliwek

Czarny olej

Sposób przygotowania:

  1. Czarne oliwki susz w piecu rozgrzanym do temperatury 120°C przez około 1,5-2 godzin.
  2. Wysuszone przełóż do kielicha Thermomiksa, dodaj olej i blenduj na maksymalnych obrotach.
  3. Przecedź olej przez ręcznik papierowy.
Składniki
  • 300 gśmietanki 36%
  • 50 gjusu drobiowego
  • 2 gałązki tymianku

Sos

Sposób przygotowania:

  1. Do jusu drobiowego dodaj śmietanę i gałązki tymianku, zredukuj do uzyskania konsystencji sosu, wyjmij tymianek.
  2. Przed podaniem wymieszaj sos z czarnym olejem.
Składniki
  • 800 gpomidorków cherry
  • 150 gpesto bazyliowego

Pomidorki

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki zblanszuj, przełóż do wody z lodem, obierz ze skórki.
  2. Zamarynuj w pesto bazyliowym.
Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.