PRZEPIS
wstecz

PINSA Z ZIEMNIAKAMI I ROZMARYNEM

Autor przepisu: Marcin Sikora

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 10 pins
  • 600 gziemniaków
  • 500 mlśmietanki 30%
  • 250 gPecorino Romano
  • 150 mloliwy z oliwek
  • 6 gałązek rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • otarty rozmaryn
  • sól morska gruboziarnista
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki dobrze umyj i pokrój na mandolinie w cienkie plastry. Zalej je zimną wodą i odstaw na 30-40 minut.

  2. W garnku zagotuj śmietankę, dodaj starty czosnek i starty ser, dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj gałązki rozmarynu i gotuj do momentu, aż sos delikatnie się zredukuje.

  3. Posmaruj pinsę sosem, rozłóż na nim odsączone na ręczniku papierowym ziemniaki, skrop je delikatnie oliwą, posyp otartym rozmarynem.

  4. Piecz w temperaturze 180°C około 10 minut.