PINSA Z ZIEMNIAKAMI I ROZMARYNEM

Autor przepisu: Marcin Sikora
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 10 pins
- 600 gziemniaków
- 500 mlśmietanki 30%
- 250 gPecorino Romano
- 150 mloliwy z oliwek
- 6 gałązek rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- otarty rozmaryn
- sól morska gruboziarnista
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
-
Ziemniaki dobrze umyj i pokrój na mandolinie w cienkie plastry. Zalej je zimną wodą i odstaw na 30-40 minut.
-
W garnku zagotuj śmietankę, dodaj starty czosnek i starty ser, dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj gałązki rozmarynu i gotuj do momentu, aż sos delikatnie się zredukuje.
-
Posmaruj pinsę sosem, rozłóż na nim odsączone na ręczniku papierowym ziemniaki, skrop je delikatnie oliwą, posyp otartym rozmarynem.
-
Piecz w temperaturze 180°C około 10 minut.