POKE BOWL Z ROŚLINNĄ ALTERNATYWĄ ŁOSOSIA W PONZU, SAŁATKĄ WAKAME I MANGO
Autorka przepisu: Zuzanna Bieńko, Roślinniak
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 420 gryżu do sushi
- 60 goctu ryżowego
- 10 gsoli
- 30 gcukru
Ryż
Sposób przygotowania:
- Zalej ryż zimną wodą tak, by przykryła ziarna. Płucz, obracając dłoń.
- Czynność powtarzaj do momentu, gdy woda będzie przejrzysta.
- Opłukany ryż wsyp do garnka i zalej wodą w proporcji 1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody.
- Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
- W międzyczasie przygotuj zaprawę – w rondelku podgrzej ocet, sól i cukier, aż ten ostatni się rozpuści.
- Odstaw ryż na 10-15 minut, nie zdejmując pokrywki, tak, by całkowicie wchłonął wodę.
- Ugotowany ryż przesyp do miski w odmierzonych szklanką porcjach. Na 1 szklankę ryżu dodaj 3 łyżki zaprawy, następnie wymieszaj składniki i odstaw do wystygnięcia.
- 500 groślinnej alternatywy łososia
- 20 goleju
Roślinny łosoś
Sposób przygotowania:
- Zamrożoną roślinną alternatywę łososia wstaw na godzinę do lodówki.
- Gdy lekko się rozmrozi, pokrój go w kostkę 2 x 2 cm i podsmaż na rozgrzanej patelni przez 5-8 minut.
- 200 gwakame
- 150 gedamame
- 1 duży ogórek (250 g)
- 2 awokado
- 1 świeże mango
Dodatki
Sposób przygotowania:
- Wakame wymieszaj z ugotowaną edamame.
- Ogórek pokrój w cienkie plasterki.
- Mango obierz i pokrój w kostkę, awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz i pokrój w plastry.
- 60 gsosu sojowego ponzu
- 30 goleju sezamowego
- 20 gprażonego sezamu
- 5 gstartego imbiru
Sos
Sposób przygotowania:
- Sezam upraż na suchej patelni.
- W osobnym naczyniu połącz starty imbir, sos ponzu i olej sezamowy.
- Odlej po 1 łyżce sosu na porcję, a pozostałą część wymieszaj z roślinną alternatywą łososia i sezamem.
Przygotowany wcześniej ryż włóż do miseczki, na wierzchu ułóż łososia, sałatkę, ogórek, mango i awokado. Osobno podaj pozostawiony sos.