POKE BOWL Z ROŚLINNĄ ALTERNATYWĄ TUŃCZYKA TERIYAKI, PIKLOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ I SOSEM SRIRACHA-MAYO
autorka przepisu: Zuzanna Bieńko, Roślinniak
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 420 gryżu do sushi
- 60 goctu ryżowego
- 10 gsoli
- 30 gcukru
Ryż
Sposób przygotowania:
- Zalej ryż zimną wodą tak, by przykryła ziarna. Płucz, obracając dłoń.
- Czynność powtarzaj do momentu, gdy woda będzie przejrzysta.
- Opłukany ryż wsyp do garnka i zalej wodą w proporcji 1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody.
- Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
- W międzyczasie przygotuj zaprawę – w rondelku podgrzej ocet, sól i cukier, aż ten ostatni się rozpuści.
- Odstaw ryż na 10-15 minut, nie zdejmując pokrywki, tak, by całkowicie wchłonął wodę.
- Ugotowany ryż przesyp do miski w odmierzonych szklanką porcjach. Na 1 szklankę ryżu dodaj 3 łyżki zaprawy, następnie wymieszaj składniki i odstaw do wystygnięcia.
- 75 gvegan majo
- 12 gsosu sriracha
- 1 ząbek świeżego czosnku
- 15 gsosu sweet chilli
Sos
Połącz przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, sos chili i srirachę.
- 2 czerwone cebule (150 g)
- 50 mloctu jabłkowego
- 100 mlwody
- 15 gcukru
- 3 gsoli
- 2 gnasion kolendry
Piklowana cebulka
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój w jak najcieńsze piórka.
- Przełóż do słoika z nasionami kolendry.
- W rondelku zagotuj wodę, ocet, sól i cukier.
- Gorącą marynatą zalej cebulę, zakręć słoik i odstaw do wystygnięcia.
- Wstaw do lodówki.
- 500 groślinnej alternatywy tuńczyka
- 20 goleju
- 60 gsosu teriyaki
- 20 gprażonego sezamu
Roślinna alternatywa tuńczyka
Sposób przygotowania:
- Zamrożoną roślinną alternatywę tuńczyka wstaw na godzinę do lodówki.
- Gdy lekko się rozmrozi, pokrój ją w kostkę 2 x 2 cm i podsmaż na rozgrzanej patelni przez 5-8 minut.
- Dodaj teriyaki i smaż jeszcze przez minutę, wymieszaj z sezamem.
- 2 awokado
- 1 ogórek (250 g)
- 1 pęczek rzodkiewek (150 g)
- 1 świeża papryczka chili (20 g)
- 1 tacka mikroliści ogórecznika
Wykończenie
Sposób podania:
- Przygotowany wcześniej ryż włóż do miseczki, na wierzchu ułóż roślinną alternatywę tuńczyka, marynowaną cebulę, ogórek, awokado, rzodkiewki, mikrozioła i sos.
- Całość posyp posiekanym chili.