PRZEPIS
wstecz

POKE BOWL Z ROŚLINNĄ ALTERNATYWĄ TUŃCZYKA TERIYAKI, PIKLOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ I SOSEM SRIRACHA-MAYO

autorka przepisu: Zuzanna Bieńko, Roślinniak

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 420 gryżu do sushi
  • 60 goctu ryżowego
  • 10 gsoli
  • 30 gcukru

Ryż

Sposób przygotowania:

  1. Zalej ryż zimną wodą tak, by przykryła ziarna. Płucz, obracając dłoń.
  2. Czynność powtarzaj do momentu, gdy woda będzie przejrzysta.
  3. Opłukany ryż wsyp do garnka i zalej wodą w proporcji 1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody.
  4. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
  5. W międzyczasie przygotuj zaprawę – w rondelku podgrzej ocet, sól i cukier, aż ten ostatni się rozpuści.
  6. Odstaw ryż na 10-15 minut, nie zdejmując pokrywki, tak, by całkowicie wchłonął wodę.
  7. Ugotowany ryż przesyp do miski w odmierzonych szklanką porcjach. Na 1 szklankę ryżu dodaj 3 łyżki zaprawy, następnie wymieszaj składniki i odstaw do wystygnięcia.
Składniki
  • 75 gvegan majo
  • 12 gsosu sriracha
  • 1 ząbek świeżego czosnku
  • 15 gsosu sweet chilli

Sos

Połącz przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, sos chili i srirachę.

Składniki
  • 2 czerwone cebule (150 g)
  • 50 mloctu jabłkowego
  • 100 mlwody
  • 15 gcukru
  • 3 gsoli
  • 2 gnasion kolendry

Piklowana cebulka

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w jak najcieńsze piórka.
  2. Przełóż do słoika z nasionami kolendry.
  3. W rondelku zagotuj wodę, ocet, sól i cukier.
  4. Gorącą marynatą zalej cebulę, zakręć słoik i odstaw do wystygnięcia.
  5. Wstaw do lodówki.
Składniki
  • 500 groślinnej alternatywy tuńczyka
  • 20 goleju
  • 60 gsosu teriyaki
  • 20 gprażonego sezamu

Roślinna alternatywa tuńczyka

Sposób przygotowania:

  1. Zamrożoną roślinną alternatywę tuńczyka wstaw na godzinę do lodówki.
  2. Gdy lekko się rozmrozi, pokrój ją w kostkę 2 x 2 cm i podsmaż na rozgrzanej patelni przez 5-8 minut.
  3. Dodaj teriyaki i smaż jeszcze przez minutę, wymieszaj z sezamem.
Składniki
  • 2 awokado
  • 1 ogórek (250 g)
  • 1 pęczek rzodkiewek (150 g)
  • 1 świeża papryczka chili (20 g)
  • 1 tacka mikroliści ogórecznika

Wykończenie

Sposób podania:

  1. Przygotowany wcześniej ryż włóż do miseczki, na wierzchu ułóż roślinną alternatywę tuńczyka, marynowaną cebulę, ogórek, awokado, rzodkiewki, mikrozioła i sos.
  2. Całość posyp posiekanym chili.