Pokochaliśmy śniadaniową kulturę! Skąd w Polsce fenomen brunchu i śniadania na mieście?
Dla wielu śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Rynek gastronomiczny rozkwita w tej dziedzinie! Na lokale serwujące śniadania jest popyt, w dodatku stale rosnący. A skoro jest popyt, jest i podaż – w polskich miastach pojawiają się naprawdę ciekawe śniadaniowe koncepty kulinarne czerpiące z najnowszych trendów z Europy i Stanów Zjednoczonych. Poznaj tajniki śniadaniowego świata i stań się jeszcze bardziej atrakcyjnym punktem na gastronomicznej mapie!
Polacy na przestrzeni ostatnich lat coraz częściej wychodzą z domu, aby zjeść coś na mieście, popularne stało się także łapanie smakowitego śniadania w drodze do pracy – bo nawet w drodze powinniśmy jeść ze smakiem! Poranna wizyta w lokalu to nie tylko smakowity sposób na rozpoczęcie dnia, ale też rozwiązanie niezwykle wygodne! Modę na śniadania i brunche wzmacnia dodatkowo trend lokalności. Restauracjom serwującym poranne potrawy sprzyja fakt, że miejscowi mieszkańcy ochoczo wspierają otwierające się w ich okolicy lokale, chętnie odwiedzają je w celu poznania nowych smaków.
"Polacy nie jedzą śniadań"? Nic bardziej mylnego!
Polacy zakochali się w porannych posiłkach jedzonych poza domem. W efekcie na rynku gastronomicznym obserwujemy tendencje konsumenckie, o jakich jeszcze kilka lat temu nie było mowy. Wiele osób nawet kilka razy w tygodniu korzysta z oferty śniadaniowej w okolicznych lokalach, w których oprócz jedzenia dobrze spędzają czas i powoli wkraczają w rozpoczynający się dzień. Tak duże zmiany w podejściu klientów znacząco wpłynęły na świat gastronomii – pojawiły się nawet zupełnie nowe typy lokali, nazywane kawiarnio-piekarniami (o tym więcej już za chwilę!). Nowości doszukać się można nie tylko w śniadaniowych smakach, ale w samym formacie posiłku – popularność zdobywają chociażby lokale podające jedzenie w formule talerzyków, a więc różnorodnie i w małych porcjach, aby uczestnicy śniadania mogli swobodnie dzielić się ze sobą potrawami.
Bogactwo kultury śniadaniowej
To rzeczywistość, w której obecnie żyjemy: naprawdę wiele osób lubi jeść śniadania na mieście – zwłaszcza w weekendy! Na śniadanie wychodzi się, żeby dobrze zacząć dzień i miło spędzić czas. Lokale ze świeżym pieczywem, daniami z jajek, tostami, pastami warzywnymi, sałatkami, plackami quiche... Opcji jest wiele, a na każde menu znajdzie się spora grupa amatorów!
Śniadaniowa rewolucja nie ominęła także hoteli. Oczywiście szwedzkie stoły wciąż cieszą się popularnością. Nie brakuje jednak także nieco bardziej kreatywnych pomysłów na śniadanie. Menu sezonowe i świąteczne, potrawy przygotowane z lokalnych składników według regionalnych przepisów, a także śniadania bogate w prozdrowotne składniki, takie jak kiszonki czy pełne witamin koktajle owocowo-warzywne. Warto zadbać o to, by doświadczenie Gościa nie było nudne i powtarzalne! Zawsze możesz zdecydować się na przygotowania śniadań á la carte – wówczas Goście wybierają przygotowane przez kuchnię dania z karty menu.
Nie zapominajmy o klasykach. Każda nacja ma własną kulturę śniadań, a niektóre z tych tradycyjnych formuł przyjęły się jako standard na całym świecie. Dobrym przykładem tego fenomenu jest śniadanie angielskie, niezwykle syty posiłek składający się z jajek sadzonych, bekonu, kiełbasek, fasolki oraz tostowego bądź smażonego chleba. Często podaje się także plasterki kaszanki – zarówno czarnej, jak i białej. Śniadanie amerykańskie po części pokrywa się z angielskim w zakresie składników – jajka, bekon i kiełbaski to stałe punkty programu. Do tego nie można oczywiście zapomnieć o charakterystycznych amerykańskich pancakes i sosie klonowym. Śniadanie to warto wzbogacić o tost, płatki z mlekiem, kawę i sok. Bardziej lekką alternatywą dla powyższych propozycji jest śniadanie kontynentalne. Do podstawowego zestawu wchodzącego w jego skład należy świeże pieczywo (najczęściej bułeczki i crossainty), krojone wędliny (zazwyczaj podaje się lokalne wyroby), ser żółty, słodkie dodatki w postaci miodu, konfitury oraz dżemu, a także herbata, kawa i napoje takie jak sok czy woda.
Śniadania na słodko? Spójrz w stronę Francji! W tych stronach śniadanie jada się lekkie i bogate w nuty słodyczy. Podstawą jest oczywiście czarna i mocna kawa. Królem poranka jest jednak croissant. Można go jadać bez dodatków, z konfiturami, a nawet szynką i serem.
Śniadanie francuskie często wzbogacone jest o jogurt naturalny, odrobinę świeżego soku z pomarańczy i czasami jakiś świeży owoc. Popularnością cieszą się także tosty francuskie – kromka chleba obsmażona w jajku i jedzona na słodko lub wytrawnie, a także słynne croque monsieur i croque madame. Croque monsieur to nic innego jak kanapka z szynką, serem i sosem beszamelowym, zrumieniona w piekarniku. Jego żeński wariant wzbogacona jest dodatkowo o jajko sadzone ułożone na wierzchu, które przypomina kapelusz – to właśnie stąd wzięła się nazwa dla tego dania!
Wiodące trendy śniadaniowe. Brunch króluje!
Brunch to dla nas nic nowego. Ten sycący, spożywany w godzinach przedpołudniowych posiłek cieszy się popularnością już od dłuższego czasu. Brunchowe potrawy stają się jednak coraz bardziej wyrafinowane, dzięki czemu są ciekawą opcją dla osób, które szukają niecodziennych wrażeń kulinarnych w powolne poranki, które często i tak przeciągają się do przedpołudnia – zwłaszcza w przypadku weekendów.
W porze brunchu najlepiej sprawdzą się sycące propozycje oparte na składnikach typowo śniadaniowych, ale podkręcone smakami kuchni świata lub sezonowymi dodatkami. Brunchowa formuła, którą stosuje część restauracji, to obficie zastawiony szwedzki stół. Format taki ceniony jest za elastyczność. Znajdą na nim coś dla siebie osoby spożywające mięso, jak i miłośnicy warzyw. Najczęściej w ramach brunchu podaje się hummusy i warzywne pasty, dania przygotowane na bazie jajek (jajecznica, jajka w koszulce, szakszuka czy omlet), warzywno-owocowe sałatki, kanapki i tosty, frittaty oraz ciasta.
W bardziej wysublimowanym wydaniu brunchu prym wiodą bowle, pizze śniadaniowe, niezwykle popularne ostatnimi czasy superfoods oraz zdrowe sałatki pełne sezonowych warzyw. Oczywiście nie może zabraknąć także odrobiny słodyczy! Wypieki z ciasta francuskiego, jogurty, deserki w słoiczkach, smażone placuszki, soki i koktajle, a także soczyste sezonowe owoce – wszystko, co może wymarzyć sobie fan posiłków na słodko. Otwarta formuła brunchu sprawia, że możliwości Szefów Kuchni są w zasadzie nieograniczone. To doskonała sposobność, aby pochwalić się wyobraźnią, kreatywnością i umiejętnościami!
Kawiarnio-piekarnie
Serce klientów skradły w ostatnim czasie wspomniane już wcześniej kawiarnie, w których oprócz zjedzenia pożywnego posiłku i wypicia pysznej kawy można zakupić także świeże wypieki, zarówno na słodko jak i na słono. Popularności lokali tego typu nie można się dziwić – zapach świeżego pieczywa jak nic innego komponuje się z aromatem dobrej kawy! Alternatywy dla tradycyjnego pieczywa są w cenie, podobnie jak tak zwane pieczywo rzemieślnicze, zwane także kraftowym. Klienci przykładają wagę zarówno do walorów smakowych, jak i prozdrowotnych, co oznacza, że często rezygnują z białego chleba pszennego na korzyść innego rodzaju pieczywa. Warto zaoferować im więc trochę ciekawych możliwości: wypieki na zakwasie, żytnie, z ciekawą kompozycją ziaren – daj się ponieść kreatywności!
Śniadania i brunche dopasowane do diety
Widać to wyraźnie: konsumenci stają się coraz bardziej świadomi i wymagający. Rynek gastronomiczny doskonale dopasowuje się do potrzeb i preferencji klientów. Znajduje to odzwierciedlenie w ofertach śniadaniowych. Osoby poszukujące posiłków wysokobiałkowych, propozycji wegańskich i wegetariańskich, lub stosujące dietę o niskim indeksie glikemicznym bez trudu znajdą coś dla siebie. Jeżeli przygotowujesz własną ofertę śniadaniową, pamiętaj, żeby zwrócić uwagę na to, czy wybrane potrawy spełniają wymagania osób o różnych preferencjach dietetycznych. Warto stworzyć menu jak najbardziej dopasowane do potrzeb. To świetny sposób na zwiększenie bazy klientów – osiągniesz to poprzez przygotowanie propozycji atrakcyjnych dla osób z alergiami pokarmowymi i nietolerancjami.
Inspiracje, przepisy oraz pomysły na śniadania i brunche
Jajka to wciąż najpopularniejsza baza dla spożywanych rankiem potraw. Są zdrowe, sycące i świetnie smakują w najróżniejszych formach. Chciałbyś zaoferować swoim gościom delikatną i niezwykle efektowną propozycję? Postaw na jajka w koszulce na liściach młodego szpinaku w towarzystwie prażonych orzechów włoskich i ziaren sezamu. A może klasyka? Jajka po benedyktyńsku to dla wielu klientów śniadaniowy strzał w dziesiątkę!
Rekordy popularności bije szakszuka, danie wywodzące się z Bliskiego Wschodu i Afryki Zachodniej. Tradycyjnie przygotowuje się ją z zaledwie kilku składników: jajek, czosnku, cebuli, papryki czerwonej i przecieru z pomidorów. Nie oznacza to jednak, że nie możesz zaszaleć! Polecamy przetestować w szakszuce składniki takie jak kiełbasa chorizo, ser feta, papryka chilli oraz miód.
Omawiając śniadania nie można nie wspomnieć także o uwielbianych przez wszystkich bajglach. Ich niesamowita popularność pośród klientów sprawiła, że obecnie w wielu lokalach oferowane są naprawdę przepyszne kompozycje. Jeżeli nie wiesz, od czego zacząć, zacznij od klasyki; bajgiel z wędzonym łososiem, jajkiem sadzonym, kremowym serem i rukolą to świetna baza do eksperymentów. Jakich? To zależy od Ciebie! W naszym asortymencie znajdziesz bajgle pszenne, z sezamem i makiem, a także wieloziarniste. Masz już w głowie przepis? Zaopatrz się przy okazji we wszystkie potrzebne składniki!
Świetną alternatywą dla bajgli są croissanty. Ten delikatny wypiek upodobali sobie w ostatnim czasie zwłaszcza amatorzy śniadań na słodko. Zapewnij rogalikowi towarzystwo konfitury różanej, miodu lawendowego, masła i kremu czekoladowego, a nikt nie przejdzie obok Twojego lokalu obojętnie! Oczywiście dobrze mają się też warianty słone; świeże wędliny, ser i roszponka to proste i smaczne połączenie, które każdemu przypadnie do gustu. Pyszne maślane croissanty znajdziesz oczywiście w naszej ofercie.
Kolejny hit sezonu – gofry! To formuła nie tylko na słodko, gofry z wytrawnymi wydatkami to cudowne połączenie. Polecamy prostą i efektowną kompozycję: soczyste wiosenne warzywa, wyrazisty ser pleśniowy, a do tego cudowna kiełbasa spianata picante, którą znajdziesz w naszej ofercie. Niebo w gębie!
Nowe zwyczaje, nowe możliwości
Branżę gastronomiczną cechuje szybki i dynamiczny rozwój w zakresie oferty śniadaniowej. Menu z porannymi potrawami ma ogromny potencjał zarówno od strony biznesowej, jak i kulinarnej. Popularyzacja śniadań oznacza, że wielu Szefów Kuchni ma okazję wykorzystać swoją kreatywność w celu stworzenia potraw, jakich do tej pory nie zdarzyło im się tworzyć. Życzymy tego także Tobie – eksperymentuj, odkrywaj i działaj. Powodzenia!