POLĘDWICA WELLINGTON
Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 1,8 kgpolędwicy wołowej
- 1 porcjaciasta francuskiego
- 6 plastrówszynki prosciutto
- 50 gmusztardy dijon
- 30 mloliwy pomace
- 1 jajko
- 400 gświeżych pieczarek
- 50 gszalotki
- 5 gczosnku
- 7,5 gświeżego tymianku
- przyprawa Wiberg do steków
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Polędwicę wołową oczyść, odetnij głowę i końcówkę. Przypraw przyprawą do steków i obsmaż na oliwie z każdej strony.
Ostudź i osusz papierem. - Grzyby, szalotkę i czosnek zblenduj na bardzo drobną masę.
- Rozgrzej patelnię, włóż zmiksowane grzyby i tymianek, smaż, aż płyn z grzybów odparuje i uzyskasz pastę. Dopraw solą i pieprzem.
- Na foli spożywczej ułóż prosciutto i posmaruj je pastą grzybową.
- Polędwicę posmaruj musztardą i owiń szynką na całej długości. Zawiń szczelnie w folię i włóż na godzinę do lodówki.
- Ciasto francuskie rozwałkowuj, owiń nim polędwicę. Końce i łączenie zawiń pod spód.
- Posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz około 40-50 minut w temperaturze 190°C. Temperatura wewnątrz mięsa powinna wynosić 56°C.