PRZEPIS
wstecz

POLĘDWICA Z TUŃCZYKA Z KALMARAMI BABY I RABARBAREM

Autor przepisu: Rafał Soroczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1

Składniki
  • 150 gpolędwicy z tuńczyka
  • 30 mloleju cytrynowego Wiberg
  • 30 mlAcetoPlus owoce cytrusowe Wiberg
  • 20 gpestek granatu
  • 10 gmieszanki przypraw gomashio Wiberg
  • 10 gmusztardy figowej
  • sok z cytryny
  • trybula
  • sól

Tuńczyk

Sposób przygotowania:

  1. Z polędwicy wytnij steki w kształcie sześcianów.
  2. Z oleju cytrynowego i octu cytrusowego AcetoPlus przygotuj dressing.
  3. Smaż lub grilluj rybę po około 1,5 minuty z każdej strony, pod koniec posmaruj ją obficie dressingiem i obtocz w przyprawie gomashio.
  4. Pozostałości po wycinaniu steków posiekaj na tatar, dodaj do niego pestki granatu, trybulę, musztardę, sok z cytryny i sól.
Składniki
  • 120 grabarbaru
  • 20 mloleju cytrynowego Wiberg
  • 20 mlAcetoPlus czarny bez Wiberg
  • 10 gCrema di Aceto śliwka Wiberg
  • 5 gmięty
  • 2 gagaru
  • skórka z cytryny
  • cukier

Rabarbar

Sposób przygotowania:

  1. Łodygi rabarbaru oczyść, z połowy ugotuj kompot z dodatkiem cukru, skórki cytrynowej i mięty.
  2. Przecedź przez drobne sito, dodaj agar i wylej cienką warstwę na GN.
  3. Z powstałej po zastygnięciu galaretki wytnij krążki, a z pozostałej części równej wielkości słupki.
  4. Drugą połowę zblanszuj w wodzie z cukrem, następnie skompresuj z octem, kremem i olejem.
Składniki
  • 50 gmoreli (purée lub z puszki)
  • 50 gananasa z puszki
  • 50 mlsoku pomidorowego
  • 20 mlAcetoPlus marakuja Wiberg
  • 5 gchili
  • 1 gxantany
  • cukier

Żel owocowy

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu zagotuj morele i ananasa z dodatkiem chili, octu i cukru.
  2. Całość zmiksuj na gładką masę – jeśli będzie za gęsta, dolej wody lub soku pomidorowego (konsystencja powinna być płynna).
  3. Dodaj gumę ksantanową i krótko zmiksuj na najwyższych obrotach, żeby wszystko dobrze się połączyło.
Składniki
  • 90 mlwody
  • 40 mloleju
  • 10 gmąki

Tiul

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj w butelce do wyciskania, następnie usmaż na rozgrzanej patelni.
  2. Osusz na ręczniku papierowym.
Składniki
  • 2 kalmary baby
  • 100 gczerwonej kapusty
  • 20 gpolenty
  • 20 gmasła
  • mieszanka lemon chili pepper Wiberg
  • mieszanka dzikich ziół Wiberg
  • oliwa lub masło do podsmażenia
  • sok z cytryny
  • sól

Kalmary baby

Sposób przygotowania:

  1. Tuby kalmarów i modrą kapustę gotuj około 2 minut w wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny.
  2. Wyłącz płomień i pozostaw do wystygnięcia, żeby kalmary nabrały koloru modrakowego.
  3. Macki zblanszuj w kompocie rabarbarowym.
  4. Ugotuj polentę na wywarze z dzikich ziół i przyprawy lemon chili pepper (proporcja suchej polenty do wywaru powinna wynosić 1 : 4).
  5. Pod koniec gotowania dodaj masło.
  6. Napełniaj tuby polentą, umocuj macki.
  7. Przed serwisem podsmaż na oliwie lub maśle, żeby nadać połysk.