POLĘDWICA Z TUŃCZYKA Z KALMARAMI BABY I RABARBAREM
Autor przepisu: Rafał Soroczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1
- 150 gpolędwicy z tuńczyka
- 30 mloleju cytrynowego Wiberg
- 30 mlAcetoPlus owoce cytrusowe Wiberg
- 20 gpestek granatu
- 10 gmieszanki przypraw gomashio Wiberg
- 10 gmusztardy figowej
- sok z cytryny
- trybula
- sól
Tuńczyk
Sposób przygotowania:
- Z polędwicy wytnij steki w kształcie sześcianów.
- Z oleju cytrynowego i octu cytrusowego AcetoPlus przygotuj dressing.
- Smaż lub grilluj rybę po około 1,5 minuty z każdej strony, pod koniec posmaruj ją obficie dressingiem i obtocz w przyprawie gomashio.
- Pozostałości po wycinaniu steków posiekaj na tatar, dodaj do niego pestki granatu, trybulę, musztardę, sok z cytryny i sól.
- 120 grabarbaru
- 20 mloleju cytrynowego Wiberg
- 20 mlAcetoPlus czarny bez Wiberg
- 10 gCrema di Aceto śliwka Wiberg
- 5 gmięty
- 2 gagaru
- skórka z cytryny
- cukier
Rabarbar
Sposób przygotowania:
- Łodygi rabarbaru oczyść, z połowy ugotuj kompot z dodatkiem cukru, skórki cytrynowej i mięty.
- Przecedź przez drobne sito, dodaj agar i wylej cienką warstwę na GN.
- Z powstałej po zastygnięciu galaretki wytnij krążki, a z pozostałej części równej wielkości słupki.
- Drugą połowę zblanszuj w wodzie z cukrem, następnie skompresuj z octem, kremem i olejem.
- 50 gmoreli (purée lub z puszki)
- 50 gananasa z puszki
- 50 mlsoku pomidorowego
- 20 mlAcetoPlus marakuja Wiberg
- 5 gchili
- 1 gxantany
- cukier
Żel owocowy
Sposób przygotowania:
- W rondlu zagotuj morele i ananasa z dodatkiem chili, octu i cukru.
- Całość zmiksuj na gładką masę – jeśli będzie za gęsta, dolej wody lub soku pomidorowego (konsystencja powinna być płynna).
- Dodaj gumę ksantanową i krótko zmiksuj na najwyższych obrotach, żeby wszystko dobrze się połączyło.
- 90 mlwody
- 40 mloleju
- 10 gmąki
Tiul
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wymieszaj w butelce do wyciskania, następnie usmaż na rozgrzanej patelni.
- Osusz na ręczniku papierowym.
- 2 kalmary baby
- 100 gczerwonej kapusty
- 20 gpolenty
- 20 gmasła
- mieszanka lemon chili pepper Wiberg
- mieszanka dzikich ziół Wiberg
- oliwa lub masło do podsmażenia
- sok z cytryny
- sól
Kalmary baby
Sposób przygotowania:
- Tuby kalmarów i modrą kapustę gotuj około 2 minut w wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny.
- Wyłącz płomień i pozostaw do wystygnięcia, żeby kalmary nabrały koloru modrakowego.
- Macki zblanszuj w kompocie rabarbarowym.
- Ugotuj polentę na wywarze z dzikich ziół i przyprawy lemon chili pepper (proporcja suchej polenty do wywaru powinna wynosić 1 : 4).
- Pod koniec gotowania dodaj masło.
- Napełniaj tuby polentą, umocuj macki.
- Przed serwisem podsmaż na oliwie lub maśle, żeby nadać połysk.