POLLO ALLA CALABRESE
Autor przepisu: Michał Karadżow
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 15 pałek z kurczaka
- 20 obranych ząbków czosnku
- 100 gnatki pietruszki
- 50 grozmarynu
- 10 gsuszone oregano
- 100 goliwy extra virgin
- 300 gpomidorów cherry
- 2 czerwone cebule
- 150 goliwek castellino
- 150 mlbiałego wina San Matteo
- 250 g‘nduja di spilinga crespone
- papryka peperoni
- sól
Pollo alla calabrese
Sposób przygotowania:
- Każdą pałkę z kurczaka nadziej jednym ząbkiem czosnku.
- Przełóż mięso do pojemnika.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn, oregano, przekrojone na pół pomidorki cherry, pokrojoną czerwoną cebulę, oliwki, pokrojoną paprykę, pokrojoną ‘nduję, oliwę, białe wino i pozostałe ząbki czosnku.
- Dopraw całość solą i wymieszaj.
- Na lekko rozgrzaną patelnię przełóż pałki z kurczaka wraz z pozostałymi składnikami.
- Duś kurczaka na małym ogniu przez około 50 minut, obracając mięso co 10 minut.
- Po upływie czasu sprawdź, czy mięso jest już miękkie i odchodzi od kości. Jeśli tak, przełóż na talerz.
- Na bazie powstałego wywaru przygotuj sos.
- Dodaj wino białe, zagotuj, wyredukuj 70% wina.
- Dodaj zimne masło, aby zagęścić sos.
- Gdy sos jest gotowy do serwisu, dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki.
- Tak przygotowanym sosem polej pałki z kurczaka.
- 1 kgmytych ziemniaków na frytki
- 1 loleju
- 100 gmąki pszennej
- 100 gpanko
- 50 gSosa Air Bag ziemniaczany
- 20 obranych ząbków czosnku
- 5 gałązek rozmarynu
- 4 jaja
Ziemniaki smażone
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki pokrój na cząstki.
- Wstaw wodę na ziemniaki, dodaj do niej sól, 2 gałązki rozmarynu i 5 ząbków czosnku.
- Gotuj ziemniaki tak, aby były prawie miękkie, ale żeby się nie rozpadały.
- Wyjmij je z wody i wystudź, a następnie panieruj w mące, jajku oraz w panko wymieszanym z Sosa Air Bag ziemniaczanym.
- Opanierowane ziemniaki smaż na rozgrzanym do 200°C oleju do uzyskania złotego koloru.
- Pod koniec smażenia dodaj do oleju ząbki czosnku i rozmaryn.
- Usmażone ziemniaki przełóż na talerz, udekoruj smażonym czosnkiem i rozmarynem.
- 500 gmiksu sałat gourmet
- 50 gmikroliści
- 500 gogórka
- 300 gpomidorów cherry
- 200 goliwek castellino
- 100 goliwy extra virgin
- 100 gAcetoPlus Wiberg owoce cytrusowe
- 1 cebula czerwona
Mieszane sałaty z warzywami
Sposób przygotowania:
- Miks sałat wyłóż na talerz.
- Dodaj pokrojone ogórki, pomidorki cherry, czerwoną cebulę, oliwki.
- Udekoruj mikroliśćmi.
- Skrop sałatkę sosem na bazie oliwy i AcetoPlus.
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.