PRZEPIS
wstecz

POLLO ALLA CALABRESE

Autor przepisu: Michał Karadżow

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 15 pałek z kurczaka
  • 20 obranych ząbków czosnku
  • 100 gnatki pietruszki
  • 50 grozmarynu
  • 10 gsuszone oregano
  • 100 goliwy extra virgin
  • 300 gpomidorów cherry
  • 2 czerwone cebule
  • 150 goliwek castellino
  • 150 mlbiałego wina San Matteo
  • 250 g‘nduja di spilinga crespone
  • papryka peperoni
  • sól

Pollo alla calabrese

Sposób przygotowania:

  1. Każdą pałkę z kurczaka nadziej jednym ząbkiem czosnku.
  2. Przełóż mięso do pojemnika.
  3. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn, oregano, przekrojone na pół pomidorki cherry, pokrojoną czerwoną cebulę, oliwki, pokrojoną paprykę, pokrojoną ‘nduję, oliwę, białe wino i pozostałe ząbki czosnku.
  4. Dopraw całość solą i wymieszaj.
  5. Na lekko rozgrzaną patelnię przełóż pałki z kurczaka wraz z pozostałymi składnikami.
  6. Duś kurczaka na małym ogniu przez około 50 minut, obracając mięso co 10 minut.
  7. Po upływie czasu sprawdź, czy mięso jest już miękkie i odchodzi od kości. Jeśli tak, przełóż na talerz.
  8. Na bazie powstałego wywaru przygotuj sos.
  9. Dodaj wino białe, zagotuj, wyredukuj 70% wina.
  10. Dodaj zimne masło, aby zagęścić sos.
  11. Gdy sos jest gotowy do serwisu, dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki.
  12. Tak przygotowanym sosem polej pałki z kurczaka.
Składniki
  • 1 kgmytych ziemniaków na frytki
  • 1 loleju
  • 100 gmąki pszennej
  • 100 gpanko
  • 50 gSosa Air Bag ziemniaczany
  • 20 obranych ząbków czosnku
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 4 jaja

Ziemniaki smażone

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki pokrój na cząstki.
  2. Wstaw wodę na ziemniaki, dodaj do niej sól, 2 gałązki rozmarynu i 5 ząbków czosnku.
  3. Gotuj ziemniaki tak, aby były prawie miękkie, ale żeby się nie rozpadały.
  4. Wyjmij je z wody i wystudź, a następnie panieruj w mące, jajku oraz w panko wymieszanym z Sosa Air Bag ziemniaczanym.
  5. Opanierowane ziemniaki smaż na rozgrzanym do 200°C oleju do uzyskania złotego koloru.
  6. Pod koniec smażenia dodaj do oleju ząbki czosnku i rozmaryn.
  7. Usmażone ziemniaki przełóż na talerz, udekoruj smażonym czosnkiem i rozmarynem.
Składniki
  • 500 gmiksu sałat gourmet
  • 50 gmikroliści
  • 500 gogórka
  • 300 gpomidorów cherry
  • 200 goliwek castellino
  • 100 goliwy extra virgin
  • 100 gAcetoPlus Wiberg owoce cytrusowe
  • 1 cebula czerwona

Mieszane sałaty z warzywami

Sposób przygotowania:

  1. Miks sałat wyłóż na talerz.
  2. Dodaj pokrojone ogórki, pomidorki cherry, czerwoną cebulę, oliwki.
  3. Udekoruj mikroliśćmi.
  4. Skrop sałatkę sosem na bazie oliwy i AcetoPlus.
Sposób podania
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.