Przemysław Szałczyński
Na talerzu lubi prostotę i wyrazistość, ponad wszystko ceni sobie jakość produktu. Od lat zafascynowany street foodem – wychodzi z założenia, że kuchnia uliczna to kuchnia najbardziej autentyczna, odzwierciedlenie smakowej lokalności. Prawdziwy pasjonat ryb i owoców morza, a ponadto miłośnik kuchni francuskiej.
Z gastronomią związany od czternastu lat, swoją przygodę w branży rozpoczął od łódzkiego Gastronomika, po którego ukończeniu wyjechał do szkoły kulinarnej CFA Louis Prioux. Trzyletnia nauka we francuskiej szkole przyniosła mu dwa dyplomy potwierdzające kwalifikacje – CAP i Brevet Professionnel. W międzyczasie pracował na stanowisku młodszego kucharza w restauracjach wyróżnionych gwiazdką Michelin – Les Bas Rupts w Gerardmer oraz La Maison dans le Parc w Nancy. Po pobycie we Francji wyruszył po dalszą naukę do Londynu – tam, w restauracji Sketch by Pierre Gagnaire, był odpowiedzialny za sekcję ryb.
Po powrocie do Polski podjął się pracy eksperta kulinarnego, w ramach której prowadził szkolenia, prezentacje i warsztaty. Przez pewien czas związany był z Chefs Culinar, gdzie poznał branżę również od strony handlowej – jako doradca klienta aktywnie wspierał rozwój firmy na terenie Łodzi.
Głodny zdobycia nowych kulinarnych doświadczeń powrócił na chwilę do pracy w restauracji, by z końcem 2023 ponownie zasilić nasze szeregi. Dzisiaj znów robi to, co kocha najbardziej, wspierając nas w Wiskitkach w roli doradcy kulinarnego.