PRZEPIS
wstecz

FASOLKA Z MARCHEWKĄ W BIAŁYM SOSIE

Kucharz: Rafał Soroczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1

Sposób przygotowania
  • 100 gfasolki szparagowej żółtej
  • 100 gfasolki szparagowej zielonej
  • 100 gmarchwi młodej
  • 5 gkoperku
  • 100 gmłodych ziemniaków
  • 50 gmasła
  • 70 gmąki pszennej
  • sól, cukier, biały pieprz

Sposób przygotowania

 

  1. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę I stopnia.
  2. We wrzącej wodzie z cukrem i solę gotuj al. dente fasolkę i marchew; ziemniaki ugotuj osobno. 
  3. Wodą od gotowania warzyw rozprowadź zasmażkę do uzyskania odpowiedniej konsystencji , dopraw jeśli trzeba solą , cukrem i pieprzem.
  4. Warzywa można wymieszać z sosem i koperkiem lub polać nim przy serwowaniu.
  5. Tak przygotowana fasolka z ziemniakami może stanowić indywidualne danie lub dodatek do np. mięs.