FASOLKA Z MARCHEWKĄ W BIAŁYM SOSIE
Kucharz: Rafał Soroczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1
- 100 gfasolki szparagowej żółtej
- 100 gfasolki szparagowej zielonej
- 100 gmarchwi młodej
- 5 gkoperku
- 100 gmłodych ziemniaków
- 50 gmasła
- 70 gmąki pszennej
- sól, cukier, biały pieprz
Sposób przygotowania
- Z masła i mąki przygotuj zasmażkę I stopnia.
- We wrzącej wodzie z cukrem i solę gotuj al. dente fasolkę i marchew; ziemniaki ugotuj osobno.
- Wodą od gotowania warzyw rozprowadź zasmażkę do uzyskania odpowiedniej konsystencji , dopraw jeśli trzeba solą , cukrem i pieprzem.
- Warzywa można wymieszać z sosem i koperkiem lub polać nim przy serwowaniu.
- Tak przygotowana fasolka z ziemniakami może stanowić indywidualne danie lub dodatek do np. mięs.