PSTRĄG GRILLOWANY Z PIECZONYMI POMIDORAMI
Autor przepisu: Rafał Soroczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1
- 10 gimbiru
- 8 gczosnku
- 80 gskórki z cytryny
- 10 gpieprzu młotkowanego kolorowego
- 10 g soli morskiej
- 20 mloleju cytrynowego
- 10 mloctu mango
Marynata do ryby
Spobób przygotwania:
- Imbir, czosnek i skórkę z cytryny pokrój w cienkie paski typu julienne.
- Dodaj pieprz, sól, olej cytrynowy i ocet mango.
- Całość wymieszaj.
- 350 gpstrąga
- 3 grozmarynu
- 5 gnatki pietruszki
- 5 gtrawy cytrynowej
Pstrąg
Sposób przygotowania:
- Ponacinaj pstrąga i zanurz w marynacie na min. 1,5 godziny.
- Do wnętrza ryby włóż gałązki rozmarynu i pietruszki oraz trawę cytrynową.
- Tak przygotowanego pstrąga zawiń w folię aluminiową, tak aby górna część foli została otwarta.
- Piecz na grillu ok. 20 minut.
- 2 pomidory
- 10 mloctu mango
- 20 mloleju z ostropestu
- 7 gczosnku
- 5 gtrawy cytrynowej
- sól, pieprz
Pomidory pieczone
Sposób przygotowania:
- Pomidory wymieszaj z octem mango, olejem z ostropestu, solą i pieprzem.
- Dodaj nieobrany czosnek oraz trawę cytrynową.
- Piecz w piecu w temperaturze 200°C przez ok. 7 minut.