PULLED PORK Z KARCZKU WIEPRZOWEGO
Autor przepisu: Dawid Grucel
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 2,5 kgkarkówki wieprzowej
- 700 mlbiałego wina
- 20 gmieszanki pieprzu ziarnistego
- 15 gsuszonej papryki
- 45 gdrobno zmielonego czosnku
- 30 gziół prowansalskich
- 60 gcukru brązowego
- 10 gsoli
- 45 gmusztardy Dijon
- 1 kgcebuli
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 20 bułek do burgerów typu brioche
Pulled pork
Sposób przygotowania
- Przygotuj mieszankę przypraw z papryki, ziół, soli, cukru i pieprzu.
- Natrzyj mięso musztardą i mieszanką.
- Trzy duże cebule pokrój w plastry o grubości 1 cm i ułóż na nich karkówkę.
- Podlej winem.
- Do nagrzanego wcześniej do 135°C pieca włóż mięso bez przykrycia i piecz przez 1,5 godziny. Następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 7-8 godzin.
- W tym czasie przygotuj prażoną cebulę i musztardę pomidorową.
- Cebulę pokrój w cienkie piórka i smaż na gorącym oleju, dodając tymianek i czuszkę.
- Cały czas mieszaj, żeby cebula szybko odparowywała – wtedy zacznie się karmelizować.
- Po uprażeniu dopraw solą i pieprzem.
- Mięso po upieczeniu powinno być kruche i miękkie – rozdrobnij je przy użyciu dwóch widelców i połącz z cebulą oraz sosem powstałym podczas pieczenia.
- Tak przygotowane nałóż na brioche, przykryj serem i zapiecz.
- Gotową kanapkę podawaj z musztardą własnej roboty albo delikatnym sosem béarnaise.
- 500 gpulpy pomidorowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 15 gziaren kolendry
- 5 gziół prowansalskich
- 30 gcukru brązowego
- 100 mloctu
- 150 gmusztardy francuskiej
Musztarda pomidorowa
Sposób przygotowania
- Przyrządzanie musztardy zacznij od pokrojenia cebuli i czosnku w drobną kostkę.
- Smaż je wraz z kolendrą i ziołami prowansalskimi.
- Kiedy się zeszklą, dodaj pomidory i cukier.
- Redukuj, aż całość nabierze konsystencji konfitury.
- Wtedy dodaj ocet i gotuj jeszcze przez chwilę, po czym odstaw do wystygnięcia i zmieszaj z musztardą francuską.