QUINOA Z PIECZONYM KALAFIOREM I PIKLOWANYMI SHIMEJI

Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 400 mlwody
- 200 gkomosy ryżowej
- 15 mlsoku z cytryny
- 10 mloliwy z oliwek Gran Fruttato
- 10 gskórki z cytryny
- sól
- pieprz
Komosa ryżowa (quinoa)
Sposób przygotowania:
-
Przepłucz komosę na sitku pod bieżącą zimną wodą, najlepiej kilkukrotnie, aby usunąć goryczkę.
-
Wlej wodę do garnka, dodaj sól, wsyp komosę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
-
Do ugotowanej komosy dodaj sok i skórkę z cytryny oraz oliwę z oliwek. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- 400 gkalafiora
- 20 mloliwy z oliwek Gran Fruttato
- 15 gskórki z cytryny
- 15 gsoku z cytryny
- sól
- pieprz
Pieczony kalafior
Sposób przygotowania:
-
Kalafiora podziel na różyczki.
-
Dopraw solą, pieprzem, dodaj sok i skórkę z cytryny oraz oliwę z oliwek.
-
Piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut.
- 500 mloctu winnego
- 300 gcukru
- 200 mlbiałego wina
- 120 gczerwonej cebuli
- 75 gbrązowych grzybów shimeji
- 75 gbiałych grzybów shimeji
- 3 glaski cynamonu
- 3 gziela angielskiego
- 2 gliści laurowych
Piklowane grzyby shimeji
Sposób przygotowania:
-
Wszystkie składniki poza grzybami i cebulą umieść w garnku. Zagotuj na małym ogniu.
-
Oczyść grzyby. Zalej je gorącą zalewą.
-
Pokrój cebulę w cienkie plastry. Zalej delikatnie wystudzoną zalewą.
- 500 mloleju z pestek winogron
- 300 gszczypiorku
- 80 gszpinaku
Olej szczypiorkowy
Sposób przygotowania:
-
Wszystkie składniki przełóż do misy Thermomixa.
-
Ustaw temperaturę 65°C i miksuj na niskich obrotach przez około 2 minuty.
-
Następnie zwiększ obroty na maksymalne i miksuj przez kolejne 2 minuty.
-
Gotowy olej zostaw do wystudzenia.
-
Następnie przecedź przez filtr do kawy lub drobne sito wyłożone ręcznikiem papierowym.
- 100 mlbiałego wina
- 100 mlwody
- 10 gcukru
- 1 ząbek czosnku (zgnieciony)
- sok z 0,5 cytryny
- 0,5 papryki peperoni
- 2 ggumy ksantanowej
Stabilizator do zielonej oliwy
Sposób przygotowania:
-
Wszystkie składniki zagotuj.
-
Przecedź przez sito. Wystudź.
-
Zimny płyn wymieszaj z olejem szczypiorkowym (patrz wyżej) dla uzyskania efektu rozwarstwienia tłuszczu.
- 375 mloleju szczypiorkowego (patrz wyżej)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
Szczypiorkowy majonez
Sposób przygotowania:
-
Do wysokiego naczynia wbij jajka, dodaj musztardę i sok z cytryny.
-
Wolnym strumieniem dolewaj olej szczypiorkowy. Cały czas blenduj.
-
Dopraw solą.
- 300 mlmleka
- 200 gkalafiora
- skórka z cytryny
- sól
- pieprz
Mus z kalafiora
Sposób przygotowania:
-
Kalafiora umyj i podziel na mniejsze części.
-
Przełóż do rondla, dodaj mleko i skórkę z cytryny. Gotuj do miękkości.
-
W razie konieczności odlej nadmiar płynu.
-
Zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
Dopraw solą i pieprzem.
- jadalne kwiaty
- mikrozioła