PRZEPIS
wstecz

QUINOA Z PIECZONYM KALAFIOREM I PIKLOWANYMI SHIMEJI

Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 400 mlwody
  • 200 gkomosy ryżowej
  • 15 mlsoku z cytryny
  • 10 mloliwy z oliwek Gran Fruttato
  • 10 gskórki z cytryny
  • sól
  • pieprz

Komosa ryżowa (quinoa)

Sposób przygotowania:

  1. Przepłucz komosę na sitku pod bieżącą zimną wodą, najlepiej kilkukrotnie, aby usunąć goryczkę.

  2. Wlej wodę do garnka, dodaj sól, wsyp komosę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.

  3. Do ugotowanej komosy dodaj sok i skórkę z cytryny oraz oliwę z oliwek. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Składniki
  • 400 gkalafiora
  • 20 mloliwy z oliwek Gran Fruttato
  • 15 gskórki z cytryny
  • 15 gsoku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Pieczony kalafior

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora podziel na różyczki.

  2. Dopraw solą, pieprzem, dodaj sok i skórkę z cytryny oraz oliwę z oliwek.

  3. Piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut.

Składniki
  • 500 mloctu winnego
  • 300 gcukru
  • 200 mlbiałego wina
  • 120 gczerwonej cebuli
  • 75 gbrązowych grzybów shimeji
  • 75 gbiałych grzybów shimeji
  • 3 glaski cynamonu
  • 3 gziela angielskiego
  • 2 gliści laurowych

Piklowane grzyby shimeji

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki poza grzybami i cebulą umieść w garnku. Zagotuj na małym ogniu. 

  2. Oczyść grzyby. Zalej je gorącą zalewą. 

  3. Pokrój cebulę w cienkie plastry. Zalej delikatnie wystudzoną zalewą.

Składniki
  • 500 mloleju z pestek winogron
  • 300 gszczypiorku
  • 80 gszpinaku

Olej szczypiorkowy

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełóż do misy Thermomixa.

  2. Ustaw temperaturę 65°C i miksuj na niskich obrotach przez około 2 minuty. 

  3. Następnie zwiększ obroty na maksymalne i miksuj przez kolejne 2 minuty. 

  4. Gotowy olej zostaw do wystudzenia. 

  5. Następnie przecedź przez filtr do kawy lub drobne sito wyłożone ręcznikiem papierowym.

Składniki
  • 100 mlbiałego wina
  • 100 mlwody
  • 10 gcukru
  • 1 ząbek czosnku (zgnieciony)
  • sok z 0,5 cytryny
  • 0,5 papryki peperoni
  • 2 ggumy ksantanowej

Stabilizator do zielonej oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zagotuj.

  2. Przecedź przez sito. Wystudź.

  3. Zimny płyn wymieszaj z olejem szczypiorkowym (patrz wyżej) dla uzyskania efektu rozwarstwienia tłuszczu.

Składniki
  • 375 mloleju szczypiorkowego (patrz wyżej)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól

Szczypiorkowy majonez

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiego naczynia wbij jajka, dodaj musztardę i sok z cytryny. 

  2. Wolnym strumieniem dolewaj olej szczypiorkowy. Cały czas blenduj. 

  3. Dopraw solą.

Składniki
  • 300 mlmleka
  • 200 gkalafiora
  • skórka z cytryny
  • sól
  • pieprz

Mus z kalafiora

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora umyj i podziel na mniejsze części. 

  2. Przełóż do rondla, dodaj mleko i skórkę z cytryny. Gotuj do miękkości.

  3. W razie konieczności odlej nadmiar płynu.

  4. Zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.

  5. Dopraw solą i pieprzem.

Składniki
  • jadalne kwiaty
  • mikrozioła

Dekoracja

Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Serwuj jako przystawkę lub w formule finger food.