PRZEPIS
wstecz

ROLADKA Z ŁOSOSIA Z KAWIOREM Z JESIOTRA I BLINAMI GRYCZANYMI

roladka z łososia
ROLADKA

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4

Składniki
  • 320 głososia wędzonego na zimno
  • 200 gserka do sushi
  • 130 gśmietany Debic Stand & Overrun
  • 50 gchrzanu
  • 6 gżelatyny w listakach
  • 6 gsiekanego koperku
  • starta skórka z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Roladka z łososiem

Sposób przygotowania:

  1. 100 g śmietany zagotuj, dodaj chrzan i odstaw. Kiedy śmietana jest jeszcze ciepła, przecedź ją przez sito i schłodź.
  2. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, odcedź i podgrzej z dodatkiem pozostałej śmietanki (30 g).
  3. Serek, schłodzoną śmietankę z chrzanem i żelatynę wymieszaj i ubij, aż masa stanie się gęsta. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Plastry łososia rozłóż, posmaruj musem chrzanowym i zwiń w roladkę. Owiń ją folią spożywczą i lekko zmroź – dzięki takiemu zabiegowi będzie łatwiej się kroiła.
Składniki
  • 250 mlmleka
  • 100 gmąki pszennej
  • 100 gmąki gryczanej
  • 10 gdrożdży w kostce
  • 1 żółtko
  • 30 gmasła
  • olej
  • szczypta cukru
  • sól

Bliny

Sposób przygotowania:

  1. 30 ml ciepłego mleka, łyżkę mąki pszennej, drożdże i cukier wymieszaj. Odstaw do czasu, gdy całość zacznie pracować.
  2. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj mleko, żółtko, sól i pracujące drożdże. Wymieszaj na gładkie ciasto, następnie dodaj rozpuszczone masło i ponownie wymieszaj. Odstaw ciasto, aż podwoi objętość.
  3. Smaż placki na rozgrzanym oleju.
Składniki
  • 4 zielone szparagi
  • kawior z jesiotra
  • kwaśna śmietana
  • mikrozioła
  • oliwa cytrynowa
  • sól, pieprz

Wykończenie

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi zblanszuj, dopraw solą i oliwą.
  2. Na bliny połóż odrobinę kwaśnej śmietany, udekoruj kawiorem.
  3. Ułóż wszystkie elementy dania na talerzu według uznania.