ROLADKA Z ŁOSOSIA Z KAWIOREM Z JESIOTRA I BLINAMI GRYCZANYMI
Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4
- 320 głososia wędzonego na zimno
- 200 gserka do sushi
- 130 gśmietany Debic Stand & Overrun
- 50 gchrzanu
- 6 gżelatyny w listakach
- 6 gsiekanego koperku
- starta skórka z połowy cytryny
- sól, pieprz
Roladka z łososiem
Sposób przygotowania:
- 100 g śmietany zagotuj, dodaj chrzan i odstaw. Kiedy śmietana jest jeszcze ciepła, przecedź ją przez sito i schłodź.
- Żelatynę namocz w zimnej wodzie, odcedź i podgrzej z dodatkiem pozostałej śmietanki (30 g).
- Serek, schłodzoną śmietankę z chrzanem i żelatynę wymieszaj i ubij, aż masa stanie się gęsta. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Plastry łososia rozłóż, posmaruj musem chrzanowym i zwiń w roladkę. Owiń ją folią spożywczą i lekko zmroź – dzięki takiemu zabiegowi będzie łatwiej się kroiła.
- 250 mlmleka
- 100 gmąki pszennej
- 100 gmąki gryczanej
- 10 gdrożdży w kostce
- 1 żółtko
- 30 gmasła
- olej
- szczypta cukru
- sól
Bliny
Sposób przygotowania:
- 30 ml ciepłego mleka, łyżkę mąki pszennej, drożdże i cukier wymieszaj. Odstaw do czasu, gdy całość zacznie pracować.
- Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj mleko, żółtko, sól i pracujące drożdże. Wymieszaj na gładkie ciasto, następnie dodaj rozpuszczone masło i ponownie wymieszaj. Odstaw ciasto, aż podwoi objętość.
- Smaż placki na rozgrzanym oleju.
- 4 zielone szparagi
- kawior z jesiotra
- kwaśna śmietana
- mikrozioła
- oliwa cytrynowa
- sól, pieprz
Wykończenie
Sposób przygotowania:
- Szparagi zblanszuj, dopraw solą i oliwą.
- Na bliny połóż odrobinę kwaśnej śmietany, udekoruj kawiorem.
- Ułóż wszystkie elementy dania na talerzu według uznania.