PRZEPIS
wstecz

ROLADKI CIELĘCE Z SOSEM TRUFLOWYM, CHUTNEYEM Z FIG I KOLOROWYMI MARCHEWKAMI

Autor przepisu: Damian Nowakowski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 1 kgschabu cielęcego rosé
  • 200 gmięsa mielonego cielęcego
  • 250 gmozzarelli
  • 70 mlśmietanki 36%
  • 15 gprimerby czosnkowej
  • 15 g primerby prowansalskiej
  • pieprz biały
  • pieprz cytrynowy
  • zioła włoskie Wiberg
  • sól

Cielęcina

Sposób przygotowania:

  1. Cielęcinę oczyść, wyporcjuj po 100 g i rozklep.
  2. Resztę składników, z wyjątkiem pieprzu cytrynowego, zblenduj.
  3. Wcześniej przygotowane mięso dopraw solą i pieprzem cytrynowym, posmaruj farszem i zwiń w cienkie roladki przy użyciu folii spożywczej.
  4. Gotuj na parze przez około 15 minut i wystudź.
Składniki
  • 50 goleju z pestek winogron
  • 40 gnatki pietruszki
  • 10 gświeżego mytego szpinaku

Zielony olej

Sposób przygotowania:

  1. Natkę przełóż do Thermomiksa.
  2. Dodaj olej i szpinak. 
  3. Podgrzej do 65°C, blenduj na średnich obrotach przez 1,5 minuty.
  4. Następnie blenduj przez 2 minuty na maksymalnych obrotach.
  5. Pozostaw oliwę do wystudzenia w kielichu. 
  6. Po wystudzeniu przelej przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym. 
  7. Gotowy produkt przelej do dyspensera.
Składniki
  • 200 gorzechów nerkowca
  • 100 gpistacji
  • 50 gziół włoskich Wiberg
  • 50 mlzielonego oleju
  • maltodekstryna
  • ksantana

Zielona panierka

Sposób przygotowania:

  1. Rozdrobnione orzechy wymieszaj z zielonym olejem i ziołami.
  2. Dodaj maltodekstrynę, żeby zagęścić tłuszcz.
  3. Roladki z cielęciny oprósz ksantaną, wsmaruj ją w mięso.
  4. Obklej orzechową panierką.
  5. Wygrzewaj w piecu w temperaturze 180°C przez około 8 minut.
Składniki
  • 300 gświeżej włoszczyzny
  • 50 gcebuli
  • 10 gczosnku
  • 100 mlwina
  • 300 gcielęciny
  • 20 mloleju
  • 100 mlśmietanki 32%
  • 50 gmasła
  • 50 gmąki pszennej
  • 50 gpasty truflowo-pieczarkowej Greci
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Sos truflowy velouté

Sposób przygotowania:

  1. Mięso podsmaż na oleju, dodaj cebulę, czosnek i włoszczyznę, zdeglasuj białym winem.
  2. Zalej wodą, dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solem i pieprzem, ugotuj bulion – powinno powstać około 400 ml.
  3. Przecedź i wystudź.
  4. Z masła i mąki zrób zasmażkę, dodaj bulion, śmietankę i pastę truflową, doprowadź do konsystencji sosu. Dopraw do smaku.
Składniki
  • 400 gsuszonych fig
  • 100 mloctu balsamicznego
  • 100 mlczerwonego wina
  • 100 gpestek granatu
  • 60 gbrązowego cukru
  • 0,5 czerwonej cebuli średniej wielkości
  • 2 cmświeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 czerwonej papryczki chili peperoni
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Chutney z fig

Sposób przygotowania:

  1. Namocz figi w ciepłej wodzie przez około 15 minut, następnie pokrój je na drobne kawałki.
  2. W dużym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy.
  3. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na małym ogniu, aż stanie się miękka i lekko złocista.
  4. Dodaj czosnek, imbir, papryczkę, cynamon i gałkę. Podsmażaj chwilę, aby składniki uwolniły aromat.
  5. Dodaj figi, cukier, ocet balsamiczny i wino.
  6. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  7. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu.
  8. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj pestki granatu, zagotuj i wystudź.
Składniki
  • 4 selery
  • 2 cebule cukrowe
  • 1 główka czosnku
  • 200 mlśmietanki 36%
  • 20 gmasła
  • szczypta ksantany
  • sól
  • pieprz

Purée z selera

Sposób przygotowania:

  1. Na blaszce ułóż seler, zawinięty w folię aluminiową czosnek i obraną cebulę.
  2. Piecz przez 60 minut w 180°C, aż nakłuty seler będzie miękki.
  3. Wystudzone seler i czosnek obierz. Zblenduj z cebulą.
  4. Dodaj śmietanę, masło i przyprawy, zblenduj na gładką masę.
  5. Ciągle mieszając, dodaj ksantanę.
Składniki
  • 300 gkolorowych marchewek
  • 50 gmiodu
  • sól
  • pieprz

Kolorowe marchewki

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki zblanszuj w osolonej wodzie, zahartuj w wodzie z lodem.
  2. Polej miodem, dopraw solą i pieprzem. Piecz w 180°C przez 8 minut.
Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.