ROLKA ZE SZPARAGÓW Z BIAŁYM SOSEM, CHIPSEM Z TAPIOKI I ZIELONYM PUDREM
Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 700 gzielonych szparagów
- 350 gbiałych szparagów
- kilka arkuszy alg nori
- 2 cytryny
- 2 gałązki tymianku
- czosnek
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Rolka ze szparagów
Sposób przygotowania:
- Szparagi oczyść, ugotuj sous-vide (zielone około 6 minut, białe 15-20 minut).
- Do gotowania dodaj skórkę i sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz.
- Ugotowane szaragi – każdy z osobna – owiń algami. Następnie owiń razem 10-12 sztuk.
- Uzyskaną roladkę owiń ciasno folią spożywczą. Po chwili odwiń i pokrój na grubsze plastry.
- Obsmaż je na oliwie z dodatkiem tymianku, czosnku i skórki z cytryny.
- 500 mlFlory Professional 31%
- 100 gszalotki
- 100 mlbiałego wina
- 10 mloliwy z oliwek
- 10 gczosnku
- sól
- pieprz
Biały sos
Sposób przygotowania:
- Szalotkę i czosnek posiekaj. Podsmaż na oliwie.
- Dodaj śmietankę i wino. Redukuj.
- Dopraw solą i pieprzem.
- 180 goleju
- 100 gnatki pietruszki
- 40 gświeżego szpinaku
Zielony olej
Sposób przygotowania:
- Natkę pietruszki włóż do Thermomixa, dodaj świeży myty szpinak i olej. Podgrzej do 65°C.
- Blenduj na maksymalnych obrotach około 2 minut.
- Pozostaw oliwę do wystudzenia w kielichu.
- Przecedź przez filtr do kawy lub drobne sito wyłożone ręcznikiem papierowym.
- 1 lwody
- 140 gtapioki
- sól
Chips z tapioki
Sposób przygotowania:
- Do gotującej się osolonej wody dodaj tapiokę.
- Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Po ugotowaniu rozprowadź tapiokę na macie silikonowej i pozostaw do wyschnięcia w temperaturze 60°C.
- Następnie smaż w głębokim tłuszczu. Posól.
- 50 gnatki pietruszki
- 50 gkoperku
Zielony puder
Sposób przygotowania:
- Natkę i koperek wysusz w mikrofali – 30 sekund, 50 sekund, 30 sekund.
- Zmiel na puder w Thermomixie.
Wymieszaj sos z zielonym olejem. Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.