ROŚLINNA ALTERNATYWA ŁOSOSIA Z MUSEM Z BATATÓW, CHRUPIĄCYM OMLETEM I SOSEM CYTRUSOWYM
Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 1 kgroślinnej alternatywy łososia
- 1 opak.morszczynu morskiego – sushi nori
- 20 gCajun Wiberg
- 5 ggroszku liofilizowanego
Roślinna alternatywa łososia
Sposób przygotowania:
- Roślinną alternatywę łososia pokrój na 100-gramowe porcje i dopraw Cajun Wiberg .
- Morszczyn morski przytnij na szerokość roślinnego łososia, delikatnie zwilż wodą i owiń każdy kawałek. Następnie całość owiń folią spożywczą w kształt „cukierka” i podgrzewaj na parze około 15 minut.
- Rozwiń z folii i obtocz w pokruszonym groszku liofilizowanym.
- 500 gpurée z batatów
- 100 gmasła kokosowego
- 5 gRas El Hanout Wiberg
Mus z batatów
Sposób przygotowania:
- Zamrożone purée z batatów przełóż do rondelka i podgrzewaj na delikatnym ogniu aż do zagotowania.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj Ras El Hanout Wiberg i podgrzewaj do uwolnienia aromatu (uważaj, aby nie przypalić).
- Przygotowane masło dodaj do purée i połącz w jednolitą masę.
- 100 gvEEGs Omelette
- 100 gpurée ziemniaczanego Knorr Professional
- 100 gParmegio SERio startego na drobnych oczkach
- 50 gsmażonej cebuli
- 10 gsoli
- olej do smażenia
Chrupiący omlet
Sposób przygotowania:
-
Połącz wszystkie składniki, dodaj niewielką ilość wody do uzyskania konsystencji gęstej śmietany i pozostaw na 15 minut.
-
Smaż, tworząc drobne, cienkie placki.
- 150 gmasła kokosowego
- 100 mlwody
- 50 gesencji cytrusowej Knorr Professional
- 5 gOrangia Sun Wiberg
- 10 gProespuma hot
- 1 gsoli
Sos cytrusowy
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę z tłuszczem.
- Dodaj esencje cytrusową i Orange Sun Wiberg. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj sól i Proespumę, wymieszaj i przelej do syfonu. Użyj 1 lub 2 naboi do napowietrzenia.
- Trzymaj w wodzie o temperaturze około 50°C aż do serwisu.
- mikroliście trybuli
- oliwa z oliwek z chili
Wykończenie
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.
Udekoruj mikroliśćmi trybuli i oliwą z oliwek z chili.