PRZEPIS
wstecz

ROŚLINNA ALTERNATYWA ŁOSOSIA Z MUSEM Z BATATÓW, CHRUPIĄCYM OMLETEM I SOSEM CYTRUSOWYM

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 1 kgroślinnej alternatywy łososia
  • 1 opak.morszczynu morskiego – sushi nori
  • 20 gCajun Wiberg
  • 5 ggroszku liofilizowanego

Roślinna alternatywa łososia

Sposób przygotowania:

  1. Roślinną alternatywę łososia pokrój na 100-gramowe porcje i dopraw Cajun Wiberg .
  2. Morszczyn morski przytnij na szerokość roślinnego łososia, delikatnie zwilż wodą i owiń każdy kawałek. Następnie całość owiń folią spożywczą w kształt „cukierka” i podgrzewaj na parze około 15 minut. 
  3. Rozwiń z folii i obtocz w pokruszonym groszku liofilizowanym.
Składniki
  • 500 gpurée z batatów
  • 100 gmasła kokosowego
  • 5 gRas El Hanout Wiberg

Mus z batatów

Sposób przygotowania:

  1. Zamrożone purée z batatów przełóż do rondelka i podgrzewaj na delikatnym ogniu aż do zagotowania.
  2. Na patelni rozpuść masło, dodaj Ras El Hanout Wiberg i podgrzewaj do uwolnienia aromatu (uważaj, aby nie przypalić).
  3. Przygotowane masło dodaj do purée i połącz w jednolitą masę.
Składniki
  • 100 gvEEGs Omelette
  • 100 gpurée ziemniaczanego Knorr Professional
  • 100 gParmegio SERio startego na drobnych oczkach
  • 50 gsmażonej cebuli
  • 10 gsoli
  • olej do smażenia

Chrupiący omlet

Sposób przygotowania:

  1. Połącz wszystkie składniki, dodaj niewielką ilość wody do uzyskania konsystencji gęstej śmietany i pozostaw na 15 minut.

  2. Smaż, tworząc drobne, cienkie placki. 

Składniki
  • 150 gmasła kokosowego
  • 100 mlwody
  • 50 gesencji cytrusowej Knorr Professional
  • 5 gOrangia Sun Wiberg
  • 10 gProespuma hot
  • 1 gsoli

Sos cytrusowy

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę z tłuszczem. 
  2. Dodaj esencje cytrusową i Orange Sun Wiberg. Dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj sól i Proespumę, wymieszaj i przelej do syfonu. Użyj 1 lub 2 naboi do napowietrzenia.
  4. Trzymaj w wodzie o temperaturze około 50°C aż do serwisu.
Składniki
  • mikroliście trybuli
  • oliwa z oliwek z chili

Wykończenie

Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.
Udekoruj mikroliśćmi trybuli i oliwą z oliwek z chili.