PRZEPIS
wstecz

ROSTBEF ZE SMARDZAMI W BIAŁYM WINIE

rostbef ze smardzami
ROSTBEF

Autor przepisu: Dawid Grucel

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 3 kgrostbefu
  • 300 gsmardzy
  • 400 mlsosu holenderskiego
  • 600 gmarchewki paryskiej 8-18 mm
  • 100 gmasła ziołowego
  • 120 mlśmietanki 30%
  • 100 gszalotki
  • 200 mlbiałego wina

Sposób przygotowania

  1. Mięso umyj i osusz. Natłuść olejem, a następnie oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Na mocno rozgrzanej patelni z grubym dnem zrumień mięso ze wszystkich stron.
  3. Przełóż je do brytfanny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 240°C. Piecz rostbef przez 20 min.
  4. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 190°C.
  5. Wyjmij pieczeń z piekarnika, przenieś ją na deskę do krojenia, okryj folią aluminiową i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 min. Spokojnie, pieczeń nie wystygnie, a skurczone pod wpływem gorąca mięśnie odzyskają pierwotną postać i wchłoną wszystkie soki.
  6. Drobno pokrojoną szalotkę podsmaż razem  ze smardzami, dodaj białe wino i zredukuj do połowy. Następnie dodaj jus powstały podczas pieczenia oraz śmietanę i duś jeszcze przez chwilę.
Tipy Chefa
Czas pieczenia na każdy kilogram mięsa - w zależności od pożądanego efektu - wynosi: dla pieczeni krwistej (30 min.), dla średnio krwistej (40 min.), dla wypieczonej (50 min.), dla dobrze wypieczonej (60 min.).
Sposób podania
Jeśli chcesz, możesz urozmaicić podanie rostbefu dodając sos holenderski i marchew paryską w maśle ziołowym.