ROSTBEF ZE SMARDZAMI W BIAŁYM WINIE
Autor przepisu: Dawid Grucel
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 3 kgrostbefu
- 300 gsmardzy
- 400 mlsosu holenderskiego
- 600 gmarchewki paryskiej 8-18 mm
- 100 gmasła ziołowego
- 120 mlśmietanki 30%
- 100 gszalotki
- 200 mlbiałego wina
Sposób przygotowania
- Mięso umyj i osusz. Natłuść olejem, a następnie oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Na mocno rozgrzanej patelni z grubym dnem zrumień mięso ze wszystkich stron.
- Przełóż je do brytfanny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 240°C. Piecz rostbef przez 20 min.
- Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 190°C.
- Wyjmij pieczeń z piekarnika, przenieś ją na deskę do krojenia, okryj folią aluminiową i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 min. Spokojnie, pieczeń nie wystygnie, a skurczone pod wpływem gorąca mięśnie odzyskają pierwotną postać i wchłoną wszystkie soki.
- Drobno pokrojoną szalotkę podsmaż razem ze smardzami, dodaj białe wino i zredukuj do połowy. Następnie dodaj jus powstały podczas pieczenia oraz śmietanę i duś jeszcze przez chwilę.
Czas pieczenia na każdy kilogram mięsa - w zależności od pożądanego efektu - wynosi:
dla pieczeni krwistej (30 min.),
dla średnio krwistej (40 min.),
dla wypieczonej (50 min.),
dla dobrze wypieczonej (60 min.).
Jeśli chcesz, możesz urozmaicić podanie rostbefu dodając sos holenderski i marchew paryską w maśle ziołowym.