PRZEPIS
wstecz

RÓŻOWE BROWNIE W MARCEPANIE Z KREMEM PÂTISSIÈRE I MARAKUJĄ, PODAWANE Z SORBETEM TRUSKAWKOWYM

brownie
brownie

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 6

Składniki
  • 250 gczekolady Ruby
  • 2 jajka o temperaturze pokojowej
  • 150 gmasła
  • 50 gcukru
  • 50 gmąki pszennej
  • 300 gcrème pâtissière
  • 1 listek żelatyny
  • 3 dojrzałe marakuje
  • 150 gpurée truskawkowego
  • 100 ggorzkiej czekolady
  • 100 gperełek czekoladowych
  • zamsz do deserów

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie deseru zacznij od upieczenia brownie. W dzieży miksera umieść jajka i cukier, napowietrzaj je do uzyskania puszystej masy.
  2. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem i połącz je z masą jajeczną. Dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj.
  3. Całość rozsmaruj na grubość 1 cm na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 15 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika, przykryj papierem do pieczenia i odwróć blaszką do góry. Nie zdejmuj blaszki aż ciasto nie ostygnie.
  5. Z zimnego ciasta wykrój koło o średnicy formy, w której będziesz przyrządzać deser.
  6. Następnie przygotuj sorbet truskawkowy. Gotowe purée truskawkowe przelej do foremek na lód. W każdą włóż wykałaczkę. Foremki wstaw do zamrażalnika.
  7. Zamrożone purée zamocz w roztopionej czekoladzie i obsyp chrupiącymi perełkami. Tak przygotowane lody przetrzymuj w zamrażarce aż do chwili serwowania całego deseru.
  8. Wydrąż miąższ z marakui, nałóż go do okrągłych form do pralin i zamroź.
  9. Następnie podgrzej crème pâtissière i dodaj do niego roztopioną żelatynę. Dokładnie wymieszaj.
  10. Teraz złóż deser w całość, zaczynając od rozwałkowania marcepanu i wyłożenia nim półkulistej formy cukierniczej. Przy pomocy pędzla pomaluj marcepan roztopioną czekoladą. Formę wypełnij do ¾ wysokości kremem pâtissière.
  11. Na środku wtop kulkę z marakui, całość przykryj kółkiem z brownie. Tak przygotowany deser wraz z formą włóż do zamrażarki na około 1 godzinę.
  12. Po tym czasie wyjmij deser z formy i pomaluj go zamszem cukierniczym. Udekoruj mrożonym sorbetem