RYŻOWA KULKA Z PIKLOWANYMI SHIMEJI I MAJONEZEM SZCZYPIORKOWYM

Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 200 gryżu arborio
- 200 gsera mozzarella wiórki Galbani
- 100 gcebuli
- 80 gkimchi
- 15 gbulionu warzywnego Wiberg
- 10 gczosnku
- 10 gpasty gochujang
- 1 lwody
- 1 gskórki z limonki
- 1 gimbiru
- olej do smażenia
Kulka ryżowa
Sposób przygotowania:
-
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż na oleju.
-
Dodaj ryż, podpraż.
-
Do drugiego garnka wlej wodę, dodaj bulion warzywny, dokładnie wymieszaj. Zagotuj.
-
Gotowy bulion stopniowo dolewaj do ryżu.
-
Powtarzaj proces do momentu, kiedy ryż będzie ugotowany al dente. Zdejmij z palnika.
-
Do ryżu dodaj skórkę z limonki, starty imbir, kimchi oraz pastę gochujang. Wymieszaj.
-
Tak doprawiony ryż rozłóż na płaskiej blasze, wystudź.
-
Porcję ryżu połóż płasko na dłoni, dodaj na środek startą mozzarellę. Uformuj kulkę.
-
Kulkę dwukrotnie obtocz w jajku i panko.
-
Smaż w głębokim tłuszczu.
- 500 mloleju z pestek winogron
- 300 gszczypiorku
- 80 gszpinaku
Olej szczypiorkowy
Sposób przygotowania:
-
Wszystkie składniki przełóż do misy Thermomixa.
-
Ustaw temperaturę 65°C i miksuj na niskich obrotach przez około 2 minuty.
-
Następnie zwiększ obroty na maksymalne i miksuj przez kolejne 2 minuty.
-
Gotowy olej zostaw do wystudzenia.
-
Następnie przecedź przez filtr do kawy lub drobne sito wyłożone ręcznikiem papierowym.
- 500 mloctu winnego
- 300 gcukru
- 200 mlbiałego wina
- 120 gczerwonej cebuli
- 75 gbrązowych grzybów shimeji
- 75 gbiałych grzybów shimeji
- 3 glaski cynamonu
- 3 gziela angielskiego
- 2 gliści laurowych
Piklowane grzyby shimeji
Sposób przygotowania:
-
Wszystkie składniki poza grzybami i cebulą umieść w garnku. Zagotuj na małym ogniu.
-
Oczyść grzyby. Zalej je gorącą zalewą.
-
Pokrój cebulę w cienkie plastry. Zalej delikatnie wystudzoną zalewą.
- 375 mloleju szczypiorkowego (patrz wyżej)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
Szczypiorkowy majonez
Sposób przygotowania:
-
Do wysokiego naczynia wbij jajka, dodaj musztardę i sok z cytryny.
-
Wolnym strumieniem dolewaj olej szczypiorkowy. Cały czas blenduj.
-
Dopraw solą.
- mikroliście kolendry