PRZEPIS
wstecz

RYŻOWA KULKA Z PIKLOWANYMI SHIMEJI I MAJONEZEM SZCZYPIORKOWYM

Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 200 gryżu arborio
  • 200 gsera mozzarella wiórki Galbani
  • 100 gcebuli
  • 80 gkimchi
  • 15 gbulionu warzywnego Wiberg
  • 10 gczosnku
  • 10 gpasty gochujang
  • 1 lwody
  • 1 gskórki z limonki
  • 1 gimbiru
  • olej do smażenia

Kulka ryżowa

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż na oleju.

  2. Dodaj ryż, podpraż. 

  3. Do drugiego garnka wlej wodę, dodaj bulion warzywny, dokładnie wymieszaj. Zagotuj.  

  4. Gotowy bulion stopniowo dolewaj do ryżu.

  5. Powtarzaj proces do momentu, kiedy ryż będzie ugotowany al dente. Zdejmij z palnika. 

  6. Do ryżu dodaj skórkę z limonki, starty imbir, kimchi oraz pastę gochujang. Wymieszaj. 

  7. Tak doprawiony ryż rozłóż na płaskiej blasze, wystudź. 

  8. Porcję ryżu połóż płasko na dłoni, dodaj na środek startą mozzarellę. Uformuj kulkę.

  9. Kulkę dwukrotnie obtocz w jajku i panko. 

  10. Smaż w głębokim tłuszczu.

Składniki
  • 500 mloleju z pestek winogron
  • 300 gszczypiorku
  • 80 gszpinaku

Olej szczypiorkowy

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełóż do misy Thermomixa.

  2. Ustaw temperaturę 65°C i miksuj na niskich obrotach przez około 2 minuty. 

  3. Następnie zwiększ obroty na maksymalne i miksuj przez kolejne 2 minuty. 

  4. Gotowy olej zostaw do wystudzenia. 

  5. Następnie przecedź przez filtr do kawy lub drobne sito wyłożone ręcznikiem papierowym.

Składniki
  • 500 mloctu winnego
  • 300 gcukru
  • 200 mlbiałego wina
  • 120 gczerwonej cebuli
  • 75 gbrązowych grzybów shimeji
  • 75 gbiałych grzybów shimeji
  • 3 glaski cynamonu
  • 3 gziela angielskiego
  • 2 gliści laurowych

Piklowane grzyby shimeji

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki poza grzybami i cebulą umieść w garnku. Zagotuj na małym ogniu. 

  2. Oczyść grzyby. Zalej je gorącą zalewą. 

  3. Pokrój cebulę w cienkie plastry. Zalej delikatnie wystudzoną zalewą.

Składniki
  • 375 mloleju szczypiorkowego (patrz wyżej)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól

Szczypiorkowy majonez

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiego naczynia wbij jajka, dodaj musztardę i sok z cytryny. 

  2. Wolnym strumieniem dolewaj olej szczypiorkowy. Cały czas blenduj. 

  3. Dopraw solą.

Składniki
  • mikroliście kolendry

Dekoracja

Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Serwuj jako przystawkę lub w formule finger food.