PRZEPIS
wstecz

SAŁATKA WIOSENNA O PIĘKNYM RZODKIEWKOWYM SERCU (SHINRIMEI)

salatka wiosenna
salatka wiosenna

Autor przepisu: Dawid Grucel

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1

Składniki
  • mix sałat sezonowych
  • rzodkiewki arbuzowe daikon shinrimei
  • kolorowe buraki
  • zielone szparagi
  • koper włoski
  • awokado
  • pomidorki cherry
  • truskawki
  • mini arbuz
  • groszek wąsaty (czepny)
  • ser długodojrzewający Bursztyn
  • ocet marchewkowy AcetoPlus Wiberg
  • olej z ostropestu
  • sok z cytryny albo limonki
  • opcjonalnie kwiaty do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Rzodkiewki arbuzowe i buraki pokrój na cienkie (około 2-milimetrowe) plastry, a surowe szparagi wzdłuż obieraczką.
  2. Włóż warzywa do lodowatej wody z dodatkiem soku z cytryny lub limonki – krótkie moczenie sprawi, że warzywa będą chrupiące.
  3. Pozostałe składniki pokrój według uznania.
  4. Ocet marchewkowy wymieszaj w misce z olejem z ostropestu w proporcji 1:2, aż powstanie gęsta emulsja.
  5. Ułóż delikatnie wszystkie składniki na mixie sałat, pamiętając, by w warstwie najwyższej pojawiły się niezwykle efektowne rzodkiewki i ser.
  6. Polej sałatkę emulsją, udekoruj mikroliśćmi groszku i opcjonalnie jadalnymi kwiatami.