SAŁATKA WIOSENNA O PIĘKNYM RZODKIEWKOWYM SERCU (SHINRIMEI)
Autor przepisu: Dawid Grucel
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1
- mix sałat sezonowych
- rzodkiewki arbuzowe daikon shinrimei
- kolorowe buraki
- zielone szparagi
- koper włoski
- awokado
- pomidorki cherry
- truskawki
- mini arbuz
- groszek wąsaty (czepny)
- ser długodojrzewający Bursztyn
- ocet marchewkowy AcetoPlus Wiberg
- olej z ostropestu
- sok z cytryny albo limonki
- opcjonalnie kwiaty do dekoracji
Sposób przygotowania
- Rzodkiewki arbuzowe i buraki pokrój na cienkie (około 2-milimetrowe) plastry, a surowe szparagi wzdłuż obieraczką.
- Włóż warzywa do lodowatej wody z dodatkiem soku z cytryny lub limonki – krótkie moczenie sprawi, że warzywa będą chrupiące.
- Pozostałe składniki pokrój według uznania.
- Ocet marchewkowy wymieszaj w misce z olejem z ostropestu w proporcji 1:2, aż powstanie gęsta emulsja.
- Ułóż delikatnie wszystkie składniki na mixie sałat, pamiętając, by w warstwie najwyższej pojawiły się niezwykle efektowne rzodkiewki i ser.
- Polej sałatkę emulsją, udekoruj mikroliśćmi groszku i opcjonalnie jadalnymi kwiatami.