PRZEPIS
wstecz

SAŁATKA Z BOCZKIEM PIECZONYM W AZJATYCKIEJ MARYNACIE I DRESSINGIEM FISTASZKOWYM

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 1 kgsurowego boczku b/k
  • 80 mlsosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • 30 gcukru trzcinowego
  • 20 gświeżej kolendry
  • 10 gtrawy cytrynowej
  • 10 gimbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 gsoli

Pieczony boczek

Sposób przygotowania:

  1. Skórę boczku natnij w kratkę szerokości 1 cm.

  2. Boczek natrzyj solą i piecz bez przykrycia w temperaturze 240°C przez 40 min.

  3. Przygotuj marynatę – połącz cukier trzcinowy, trawę cytrynową, sos sojowy, starty imbir, posiekaną kolendrę, sok z limonki i rozgnieciony czosnek. Całość podgrzej.

  4. Boczek polej sosem, przykryj i piecz przez kolejne 2 godziny w temperaturze 130°C.

  5. Żeby boczek zachował płaski kształt, po wyjęciu z pieca studź go pod obciążeniem.

Składniki
  • 40 gcukru trzcinowego
  • 40 mlsosu sojowego
  • 20 gpasty sambal oelek
  • 20 gmiodu
  • 10 gimbiru
  • 10 mloleju sezamowego
  • 10 gszczypiorku
  • sok z 0,5 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 gprażonego sezamu

Glazura do boczku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć czosnek, zetrzyj imbir i posiekaj szczypiorek.

  2. Wszystkie składniki z wyjątkiem szczypiorku i sezamu przełóż do rondelka i gotuj przez 5 minut. Wystudź.

  3. Do ostudzonej glazury dodaj szczypiorek i prażony sezam.

  4. Upieczony boczek pokrój w grubą kostkę lub słupki.

  5. Smaż w głębokim oleju do chrupkości, a następnie obtocz w glazurze.  

Składniki
  • 2 marchewki
  • 30 gpasty gochujang
  • 30 gmasła orzechowego
  • sok z 1 limonki

Marynowana marchewka

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki pokrój po długości w bardzo cienkie plastry.

  2. Z pozostałych składników przygotuj marynatę.

  3. Marchewki połącz delikatnie z sosem i pozostaw do zamarynowania.

Składniki
  • 50 mlsosu rybnego
  • 50 mlsosu poke
  • 20 mloleju sezamowego
  • 20 mloleju z orzechów ziemnych Wiberg
  • 10 gorzechów ziemnych
  • 10 gstartego imbiru
  • sok z 1 limonki
  • 2 ząbki czosnku

Sos do sałatki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć czosnek i posiekaj orzechy ziemne.

  2. Wymieszaj wszystkie składniki sosu.

Składniki
  • 150 gbiałych grzybów shimeji
  • 100 grukoli
  • 1 ogórek
  • 50 glistków mięty
  • 50 gszczypioru
  • 50 gsmażonych orzeszków ziemnych
  • 2 świeże papryczki chili
  • 1 pęczek kolendry

Sałatka

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj listki mięty, kolendrę i rukolę.

  2. Dodaj posiekane chili (bez pestek), ogórka pokrojonego w półplasterki, grzyby i grubo posiekany szczypior. 

  3. Całość polej sosem (patrz wyżej), dodaj glazurowany boczek i plastry marynowanej marchewki (patrz wyżej). Na koniec posyp pokruszonymi orzeszkami.

Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Pieczony boczek możesz serwować także w formule finger food.