SAŁATKA Z BOCZKIEM PIECZONYM W AZJATYCKIEJ MARYNACIE I DRESSINGIEM FISTASZKOWYM

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 1 kgsurowego boczku b/k
- 80 mlsosu sojowego
- sok z 1 limonki
- 30 gcukru trzcinowego
- 20 gświeżej kolendry
- 10 gtrawy cytrynowej
- 10 gimbiru
- 4 ząbki czosnku
- 50 gsoli
Pieczony boczek
Sposób przygotowania:
-
Skórę boczku natnij w kratkę szerokości 1 cm.
-
Boczek natrzyj solą i piecz bez przykrycia w temperaturze 240°C przez 40 min.
-
Przygotuj marynatę – połącz cukier trzcinowy, trawę cytrynową, sos sojowy, starty imbir, posiekaną kolendrę, sok z limonki i rozgnieciony czosnek. Całość podgrzej.
-
Boczek polej sosem, przykryj i piecz przez kolejne 2 godziny w temperaturze 130°C.
-
Żeby boczek zachował płaski kształt, po wyjęciu z pieca studź go pod obciążeniem.
- 40 gcukru trzcinowego
- 40 mlsosu sojowego
- 20 gpasty sambal oelek
- 20 gmiodu
- 10 gimbiru
- 10 mloleju sezamowego
- 10 gszczypiorku
- sok z 0,5 limonki
- 2 ząbki czosnku
- 5 gprażonego sezamu
Glazura do boczku
Sposób przygotowania:
-
Rozgnieć czosnek, zetrzyj imbir i posiekaj szczypiorek.
-
Wszystkie składniki z wyjątkiem szczypiorku i sezamu przełóż do rondelka i gotuj przez 5 minut. Wystudź.
-
Do ostudzonej glazury dodaj szczypiorek i prażony sezam.
-
Upieczony boczek pokrój w grubą kostkę lub słupki.
-
Smaż w głębokim oleju do chrupkości, a następnie obtocz w glazurze.
- 2 marchewki
- 30 gpasty gochujang
- 30 gmasła orzechowego
- sok z 1 limonki
Marynowana marchewka
Sposób przygotowania:
-
Marchewki pokrój po długości w bardzo cienkie plastry.
-
Z pozostałych składników przygotuj marynatę.
-
Marchewki połącz delikatnie z sosem i pozostaw do zamarynowania.
- 50 mlsosu rybnego
- 50 mlsosu poke
- 20 mloleju sezamowego
- 20 mloleju z orzechów ziemnych Wiberg
- 10 gorzechów ziemnych
- 10 gstartego imbiru
- sok z 1 limonki
- 2 ząbki czosnku
Sos do sałatki
Sposób przygotowania:
-
Rozgnieć czosnek i posiekaj orzechy ziemne.
-
Wymieszaj wszystkie składniki sosu.
- 150 gbiałych grzybów shimeji
- 100 grukoli
- 1 ogórek
- 50 glistków mięty
- 50 gszczypioru
- 50 gsmażonych orzeszków ziemnych
- 2 świeże papryczki chili
- 1 pęczek kolendry
Sałatka
Sposób przygotowania:
-
Wymieszaj listki mięty, kolendrę i rukolę.
-
Dodaj posiekane chili (bez pestek), ogórka pokrojonego w półplasterki, grzyby i grubo posiekany szczypior.
-
Całość polej sosem (patrz wyżej), dodaj glazurowany boczek i plastry marynowanej marchewki (patrz wyżej). Na koniec posyp pokruszonymi orzeszkami.