SAŁATKA Z BRESAOLĄ I CYTRUSOWYM MAJONEZEM

Autor przepisu: Kamil Awłas
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 300 gbresaoli
- 200 grukoli
- 200 gchorizo
- 150 gpomidorów
- 100 gsera Džiugas
- 100 gcytryn
- 100 mlcytrynowej oliwy z oliwek extra virgin Wiberg
- 60 gmusztardy francuskiej
- 50 gbotwinki
- 50 gkolendry
- 50 gpistacji
- 1 łyżka syropu cukrowego
- sól
Sałatka z bresaolą
Sposób przygotowania:
-
Połącz kolendrę, pomidory i rukolę.
-
Pokrój chorizo w cienkie plastry i podsmaż na patelni.
-
Upraż i posiekaj pistacje.
-
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
-
Przygotuj dressing: połącz oliwę, musztardę, skórkę i sok z cytryny. Dopraw solą i syropem cukrowym.
- 200 mlpasteryzowanych żółtek
- 200 mloleju
- 100 glimonek
- 50 gmięty
Cytrusowy majonez
Sposób przygotowania:
-
Wlej żółtka do misy miksera.
-
Miksuj na wolnych obrotach i stopniowo dolewaj olej.
-
Do gotowego majonezu dodaj sok i skórkę z limonki oraz posiekaną miętę.
-
Dopraw do smaku solą i sokiem z limonki.
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.