PRZEPIS
wstecz

SAŁATKA Z BRESAOLĄ I CYTRUSOWYM MAJONEZEM

Autor przepisu: Kamil Awłas

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 300 gbresaoli
  • 200 grukoli
  • 200 gchorizo
  • 150 gpomidorów
  • 100 gsera Džiugas
  • 100 gcytryn
  • 100 mlcytrynowej oliwy z oliwek extra virgin Wiberg
  • 60 gmusztardy francuskiej
  • 50 gbotwinki
  • 50 gkolendry
  • 50 gpistacji
  • 1 łyżka syropu cukrowego
  • sól

Sałatka z bresaolą

Sposób przygotowania:

  1. Połącz kolendrę, pomidory i rukolę.

  2. Pokrój chorizo w cienkie plastry i podsmaż na patelni.

  3. Upraż i posiekaj pistacje.

  4. Zetrzyj ser na drobnej tarce. 

  5. Przygotuj dressing: połącz oliwę, musztardę, skórkę i sok z cytryny. Dopraw solą i syropem cukrowym.

Składniki
  • 200 mlpasteryzowanych żółtek
  • 200 mloleju
  • 100 glimonek
  • 50 gmięty

Cytrusowy majonez

Sposób przygotowania:

  1. Wlej żółtka do misy miksera.

  2. Miksuj na wolnych obrotach i stopniowo dolewaj olej.

  3. Do gotowego majonezu dodaj sok i skórkę z limonki oraz posiekaną miętę.

  4. Dopraw do smaku solą i sokiem z limonki.

Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.