PRZEPIS
wstecz

SAŁATKA Z CHRUPIĄCĄ SZARPANĄ JAGNIĘCINĄ, FETĄ W GLAZURZE I CYTRUSOWYM JOGURTEM GRECKIM

Autor przepisu: Damian Nowakowski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki

Preparation instructions headline

Składniki
  • 6 giczy jagnięcych
  • 250 mlczerwonego wina
  • 150 gmarchwi
  • 100 gkorzenia pietruszki
  • 100 gcebuli
  • 50 gkorzenia selera
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • sól

Wstępne przygotowanie mięsa

Sposób przygotowania:

  1. Rozmrożoną gicz jagnięcą przełóż do wysokiego pojemnika GN. 
  2. Przypal cebulę i mocno zapiecz włoszczyznę. Dołóż do giczy. Dodaj gałązki świeżych ziół i zgnieciony czosnek. Obficie skrop mięso czerwonym winem. Dodaj liść laurowy, całe ziarna pieprzu i ziele angielskie. 
  3. W garnku zagotuj wodę i dobrze ją osól. Zalej nią gicze i duś je w piecu pod przykryciem w temperaturze 120°C przez 6 godzin. Następnie wystudź w bulionie, w którym się dusiły. Tak przygotowaną gicz możesz wykorzystać do przystawki, ale również do dania głównego.
Składniki
  • 100 gposzarpanego mięsa z giczy jagnięcej
  • 15 gskrobi kukurydzianej
  • masło klarowane Mlekovita
  • przyprawa Harissa Wiberg
  • sól
  • pieprz

Chrupiąca jagnięcina z harissą

Sposób przygotowania:

  1. Poszarpane mięso jagnięce wymieszaj z przyprawami i skrobią.

  2. Rozgrzej na patelni masło klarowane i na gorące wrzuć mięso, dość luźno, żeby się nie posklejało.

  3. Smaż, aż mięso się zrumieni.

Składniki
  • 200 gowczej fety lub halloumi
  • 100 mlwody
  • 20 gcukru
  • 15 gkeczupu
  • 15 gpasty gochujang
  • 10 gsosu sojowego
  • 10 goleju sezamowego
  • 6 gliści mięty
  • 5 gstartego świeżego imbiru
  • 5 gPrimerby czosnkowej
  • skrobia kukurydziana
  • masło klarowane do smażenia

Smażona feta w glazurze z pastą gochujang

Sposób przygotowania:

  1. Zblenduj wszystkie składniki poza fetą, skrobią i masłem.

  2. Fetę (lub halloumi) pokrój w grubą kostkę.

  3. Kostki obtocz w skrobi i obsmaż w dużej ilości masła klarowanego.

  4. Osusz i wystudź.

  5. Na suchej patelni rozgrzej delikatnie usmażony ser i wprowadzaj partiami marynatę.
Składniki
  • 350 goleju z pestek winogron
  • 200 gliści mięty
  • 40 gświeżego mytego szpinaku
  • soda oczyszczona

Zielony olej miętowy

Sposób przygotowania:

  1. Miętę zblanszuj w wodzie z dodatkiem szczypty sody, zahartuj i osusz.

  2. Przełóż do Thermomiksa, dodaj olej i szpinak. Podgrzej do 65°C. Blenduj przez 1,5 minuty na średnich obrotach.

  3. Następnie blenduj na maksymalnych obrotach przez 2 minuty. 

  4. Pozostaw olej do wystudzenia w kielichu. 

  5. Po wystudzeniu przelej przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym. 

  6. Gotowy produkt przelej do dyspensera.

Składniki
  • 2 czerwone papryki

Opalana papryka

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę opal z każdej strony za pomocą ręcznego palnika, tak by jej skórka całkowicie się zwęgliła – zwęglona powinna łatwo odchodzić od miąższu. Możesz również upiec paprykę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, odstawić do wystudzenia, a następnie obrać ze skórki.
  2. Wytnij paprykę na kształt małych pierścieni.
Składniki
  • 200 gjogurtu greckiego Mlekovity
  • 2 gskórki otartej z cytryny
  • 5 gposiekanego szczypiorku
  • 1 gesencji cytrusowej Knorr
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Cytrusowy jogurt grecki

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.

Składniki
  • 1 zielony ogórek
  • 20 gCrema Di Aceto chili-hibiskus Wiberg
  • 5 gczerwonego octu winnego

Kompresowany ogórek

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocą kulkownicy do melona wytnij z ogórka kulki.
  2. Około 130 g tak przygotowanego ogórka wymieszaj z octem i Crema Di Aceto.
  3. Zamknij próżniowo i zostaw na 15 minut do przeniknięcia się smaków.
Składniki
  • roszponka
  • oliwa z oliwek

Roszponka

Sposób przygotowania:

  1. Roszponkę umyj i osusz.

  2. Przed serwisem skrop sałatę oliwą z oliwek.

Składniki
  • mikroliście Siejemy
  • pestki granatu

Dekoracja

 

 

Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Do serwisu w formule finger food wykorzystaj małe miski jednorazowe lub porcelanowe. Pamiętaj, że sos jogurtowy musi znaleźć się na dnie naczynia, żeby nie obciążać sałaty.