PRZEPIS
wstecz

SAŁATKA Z GRANOLĄ Z CHORIZO I ORZECHÓW, Z DRESSINGIEM MALINOWYM

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 400 gchorizo
  • 100 gmigdałów
  • 100 gorzechów laskowych
  • 50 gpestek słonecznika
  • 50 gpestek dyni
  • 30 gkremu o smaku jabłek na bazie białego octu balsamicznego
  • 30 gmiodu
  • 10 gsezamu
  • 5 gczarnuszki
  • 5 gprzyprawy Pieprz do steków Wiberg

Kruszonka orzechowa

Sposób przygotowania:

  1. Obrane chorizo pokrój w cienkie plastry, przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz w temperaturze 160°C do chrupkości. Wystudź. Zlej tłuszcz wytopiony podczas pieczenia.

  2. Upieczone chorizo podziel na dwie części. Jedna przyda się do wykończenia sałatki, drugą pokrusz na mniejsze kawałki.

  3. Orzechy laskowe piecz w temperaturze 160°C przez 5 minut. Kiedy delikatnie przestygną, zdejmij z nich skórkę.

  4. Przełóż na papier migdały, orzechy, pestki i przyprawy. Piecz w temperaturze 160°C przez 5 minut.

  5. Wystudzoną mieszankę orzechów i pestek grubo posiekaj, dodaj pokruszone chorizo, krem balsamiczny i miód. Całość wymieszaj, aż zacznie się sklejać.

  6. Kawałki granoli przełóż na blaszkę i piecz w temperaturze 120°C przez 20 minut. Wystudź.

Składniki
  • 200 mloliwy z oliwek
  • 100 gpurée z malin
  • 50 mlsyropu o smaku grenadyny
  • 30 gmusztardy Dijon
  • 30 mloctu z granatów Wiberg
  • 30 gtłuszczu pozostałego ze smażenia chorizo
  • sól

Dressing malinowy

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj wszystkie składniki oprócz oliwy.

  2. Wlewaj powoli oliwę, cały czas miksując, aż składniki dobrze się połączą.

  3. Dopraw solą do smaku.

Składniki
  • 2 minisałaty rzymskie
  • 100 grukoli
  • 100 goliwek kalamata
  • 100 gpestek granatu
  • 100 gpodsuszonych pomidorów
  • plastry upieczonego chorizo
  • 50 gsera Primosale Peperoncino
  • dressing malinowy (patrz wyżej)

Sałatka

Sposób przygotowania:

  1. Porwij sałatę na mniejsze kawałki, dodaj rukolę, pomidory, oliwki, pestki z granatu.

  2. Przygotowane składniki przełóż na talerz i polej dressingiem malinowym. Udekoruj kruszonką orzechową, plastrami pieczonego chorizo i płatkami sera.

Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.