PRZEPIS
wstecz

SAŁATKA Z KOPREM WŁOSKIM, KREWETKAMI I MULAMI

Autor przepisu: Marcin Sikora

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 20 krewetek Black Tiger
  • 20 muli
  • 4 pomarańcze czerwone
  • 3 pomarańcze deserowe
  • 3 grejpfruty
  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 400 gczarnych oliwek kalamata
  • 100 mlkremu na bazie białego octu balsamicznego Monini
  • 50 mlbiałego wina
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 6 ząbków czosnku
  • 0,5 papryki chili rawit
  • 1 łyżka świeżej szałwii
  • 0,5 łyżki przyprawy Lemon-Chili-Pepper Wiberg
  • oliwa z oliwek
  • sól

Sałatka

Sposób przygotowania:

  1. Koper włoski pokrój na mandolinie na cienkie plastry i umieść w wodzie z lodem.
  2. Krewetki obierz i oczyść.
  3. Przygotuj marynatę z trzech startych ząbków czosnku, białego kremu balsamicznego, miodu, szałwii, mieszanki Lemon-Chili-Pepper i odrobiny oliwy z oliwek.
  4. Koper włoski odsącz na ręczniku papierowym, dopraw marynatą.
  5. Wyfiletuj pomarańcze i grejpfruty. Oliwki przetnij na pół.
  6. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekane pozostałe ząbki czosnku oraz odrobinę posiekanego chili.
  7. Dodaj krewetki i mule, podsmaż.
  8. Całość podlej białym winem i dopraw do smaku solą. Pod koniec dodaj masło.
Składniki
  • 200 mloliwy z oliwek
  • 200 mloleju
  • 100 gświeżej mięty
  • 60 gświeżej bazylii

Oliwa miętowo-bazyliowa

Sposób przygotowania:

  1. W dzieży Thermomiksa umieść oliwę i olej oraz zioła.
  2. Miksuj, podgrzewając do temperatury 60°C, przez 10 minut, następnie zwiększ obroty i zmiksuj na gładko.
  3. Przecedź przez gazę lub drobne sitko.
Składniki
  • 100 mlsoku z cytryny
  • 100 mlsoku z pomarańczy
  • 3 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kremu na bazie białego octu balsamicznego Monini
  • 1 łyżka świeżej szałwii
  • oliwa z oliwek
  • cukier do smaku

Dressing

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek zetrzyj na drobnej tarce.
  2. Połącz wszystkie składniki oprócz oliwy i wymieszaj.
  3. Na koniec, ciągle mieszając, dodawaj powoli oliwę do uzyskania pożądanej gęstości.
Składniki
  • świeża mięta
  • szczawik krwisty

Wykończenie

Sposób podania:

  1. W głębokim talerzu ułóż koper włoski, wyfiletowane pomarańcze i grejpfruty, oliwki, usmażone krewetki i mule.
  2. Delikatnie polej całość sosem z krewetek, dressingiem i miętowo-bazyliową oliwą.
  3. Udekoruj liśćmi mięty i szczawiku.