SAŁATKA Z KOPREM WŁOSKIM, KREWETKAMI I MULAMI

Autor przepisu: Marcin Sikora
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 20 krewetek Black Tiger
- 20 muli
- 4 pomarańcze czerwone
- 3 pomarańcze deserowe
- 3 grejpfruty
- 2 bulwy kopru włoskiego
- 400 gczarnych oliwek kalamata
- 100 mlkremu na bazie białego octu balsamicznego Monini
- 50 mlbiałego wina
- 1,5 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 6 ząbków czosnku
- 0,5 papryki chili rawit
- 1 łyżka świeżej szałwii
- 0,5 łyżki przyprawy Lemon-Chili-Pepper Wiberg
- oliwa z oliwek
- sól
Sałatka
Sposób przygotowania:
- Koper włoski pokrój na mandolinie na cienkie plastry i umieść w wodzie z lodem.
- Krewetki obierz i oczyść.
- Przygotuj marynatę z trzech startych ząbków czosnku, białego kremu balsamicznego, miodu, szałwii, mieszanki Lemon-Chili-Pepper i odrobiny oliwy z oliwek.
- Koper włoski odsącz na ręczniku papierowym, dopraw marynatą.
- Wyfiletuj pomarańcze i grejpfruty. Oliwki przetnij na pół.
- Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekane pozostałe ząbki czosnku oraz odrobinę posiekanego chili.
- Dodaj krewetki i mule, podsmaż.
- Całość podlej białym winem i dopraw do smaku solą. Pod koniec dodaj masło.
- 200 mloliwy z oliwek
- 200 mloleju
- 100 gświeżej mięty
- 60 gświeżej bazylii
Oliwa miętowo-bazyliowa
Sposób przygotowania:
- W dzieży Thermomiksa umieść oliwę i olej oraz zioła.
- Miksuj, podgrzewając do temperatury 60°C, przez 10 minut, następnie zwiększ obroty i zmiksuj na gładko.
- Przecedź przez gazę lub drobne sitko.
- 100 mlsoku z cytryny
- 100 mlsoku z pomarańczy
- 3 łyżki miodu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka kremu na bazie białego octu balsamicznego Monini
- 1 łyżka świeżej szałwii
- oliwa z oliwek
- cukier do smaku
Dressing
Sposób przygotowania:
- Czosnek zetrzyj na drobnej tarce.
- Połącz wszystkie składniki oprócz oliwy i wymieszaj.
- Na koniec, ciągle mieszając, dodawaj powoli oliwę do uzyskania pożądanej gęstości.
- świeża mięta
- szczawik krwisty
Wykończenie
Sposób podania:
- W głębokim talerzu ułóż koper włoski, wyfiletowane pomarańcze i grejpfruty, oliwki, usmażone krewetki i mule.
- Delikatnie polej całość sosem z krewetek, dressingiem i miętowo-bazyliową oliwą.
- Udekoruj liśćmi mięty i szczawiku.