SAŁATKA ZIEMNIACZANA ZE ŚLEDZIEM I KAWIOREM Z TASZY

Autor przepisu: Rafał Soroczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 1 kgziemniaków
- 500 gśledzi à la matjas
- 100 gmasła
- 10 gprzyprawy Lemon Chili Pepper Wiberg
Sałatka ziemniaczano-śledziowa w formule à la carte
Sposób przygotowania:
-
Osusz śledzie i posyp je z jednej strony przyprawą Lemon Chilli Pepper.
-
Ziemniaki obierz, ugotuj al dente i pokrój w równą kostkę. Następnie usmaż na maśle na złoty kolor.
- 500 gziemniaków
- 300 gśledzi à la matjas
- 100 gmasła
- 100 gmajonezu
- 50 mlbiałego wina
- 15 gmusztardy francuskiej
- 10 gprzyprawy Lemon Chili Pepper Wiberg
Wariacja na temat sałatki ziemniaczano-śledziowej w formule finger food
Sposób przygotowania:
-
Osusz śledzie, posyp je z jednej strony przyprawą Lemon Chilli Pepper i pokrój w drobne paski.
-
Wymieszaj je z musztardą francuską, białym winem i majonezem. Całość powinna mieć zwartą konsystencję.
-
Ziemniaki obierz i ugotuj al dente. Wytnij z nich równe prostopadłościany lub sześciany.
-
W każdym kawałku ziemniaka wytnij otwór na wylot za pomocą drylownicy do jabłek.
-
Kawałki ziemniaków delikatnie ponacinaj nożem ze wszystkich stron.
-
Tak przygotowanie ziemniaki usmaż na maśle na złoty kolor, a następnie napełnij wcześniej przygotowanym farszem śledziowym.
-
Przygotuj kolejne elementy przepisu.
- 600 mloleju
- 100 gnatki pietruszki
- 100 gkopru
- 100 gszczypioru
- 100 gszpinaku
Zielona oliwa
Sposób przygotowania:
-
Podgrzej olej w Thermomixie do temperatury około 55°C.
-
Dodaj zioła i szpinak, miksuj na najwyższych obrotach.
-
Powstałą masę przecedź przez drobne sito.
-
Odstaw do lodówki.
- 1 jajko
- 10 gmusztardy
- 10 mlcytrusowego AcetoPlus
- zielona oliwa (patrz wyżej)
- sól
Ziołowy majonez
Sposób przygotowania:
-
Do dzbanka wbij całe jajko, dodaj musztardę, AcetoPlus i sól.
-
Miksuj blenderem, dolewając zieloną oliwę (tyle, ile uda się wtłoczyć).
-
Blenduj z wyczuciem, bez gwałtownych ruchów, aby majonez się nie zważył.
-
Gotowy majonez przełóż do dyspensera i odstaw do lodówki.
- 200 gminipora
- 60 gmasła
- cukier
- sól
- kolorowy pieprz
Blanszowany por
Sposób przygotowania:
-
Pory umyj i potnij w skośne plastry.
-
Blanszuj krótko w maśle z solą, cukrem i kolorowym, młotkowanym pieprzem.
- 25 gkawioru z taszy
- mikrozioła
- różowy pieprz Wiberg