PRZEPIS
wstecz

SAŁATKA ZIEMNIACZANA ZE ŚLEDZIEM I KAWIOREM Z TASZY

Autor przepisu: Rafał Soroczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 1 kgziemniaków
  • 500 gśledzi à la matjas
  • 100 gmasła
  • 10 gprzyprawy Lemon Chili Pepper Wiberg

Sałatka ziemniaczano-śledziowa w formule à la carte

Sposób przygotowania:

  1. Osusz śledzie i posyp je z jednej strony przyprawą Lemon Chilli Pepper.

  2. Ziemniaki obierz, ugotuj al dente i pokrój w równą kostkę. Następnie usmaż na maśle na złoty kolor.

Składniki
  • 500 gziemniaków
  • 300 gśledzi à la matjas
  • 100 gmasła
  • 100 gmajonezu
  • 50 mlbiałego wina
  • 15 gmusztardy francuskiej
  • 10 gprzyprawy Lemon Chili Pepper Wiberg

Wariacja na temat sałatki ziemniaczano-śledziowej w formule finger food

Sposób przygotowania:

  1. Osusz śledzie, posyp je z jednej strony przyprawą Lemon Chilli Pepper i pokrój w drobne paski.

  2. Wymieszaj je z musztardą francuską, białym winem i majonezem. Całość powinna mieć zwartą konsystencję.

  3. Ziemniaki obierz i ugotuj al dente. Wytnij z nich równe prostopadłościany lub sześciany.

  4. W każdym kawałku ziemniaka wytnij otwór na wylot za pomocą drylownicy do jabłek.

  5. Kawałki ziemniaków delikatnie ponacinaj nożem ze wszystkich stron.

  6. Tak przygotowanie ziemniaki usmaż na maśle na złoty kolor, a następnie napełnij wcześniej przygotowanym farszem śledziowym.

  7. Przygotuj kolejne elementy przepisu.

Składniki
  • 600 mloleju
  • 100 gnatki pietruszki
  • 100 gkopru
  • 100 gszczypioru
  • 100 gszpinaku

Zielona oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej olej w Thermomixie do temperatury około 55°C.

  2. Dodaj zioła i szpinak, miksuj na najwyższych obrotach. 

  3. Powstałą masę przecedź przez drobne sito.

  4. Odstaw do lodówki.

Składniki
  • 1 jajko
  • 10 gmusztardy
  • 10 mlcytrusowego AcetoPlus
  • zielona oliwa (patrz wyżej)
  • sól

Ziołowy majonez

Sposób przygotowania:

  1. Do dzbanka wbij całe jajko, dodaj musztardę, AcetoPlus i sól.

  2. Miksuj blenderem, dolewając zieloną oliwę (tyle, ile uda się wtłoczyć).

  3. Blenduj z wyczuciem, bez gwałtownych ruchów, aby majonez się nie zważył.

  4. Gotowy majonez przełóż do dyspensera i odstaw do lodówki.

Składniki
  • 200 gminipora
  • 60 gmasła
  • cukier
  • sól
  • kolorowy pieprz

Blanszowany por

Sposób przygotowania:

  1. Pory umyj i potnij w skośne plastry.

  2. Blanszuj krótko w maśle z solą, cukrem i kolorowym, młotkowanym pieprzem.

Składniki
  • 25 gkawioru z taszy
  • mikrozioła
  • różowy pieprz Wiberg

Dekoracja

Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Serwuj jako przystawkę lub w formule finger food.