SANDACZ Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I SZPINAKIEM
Autor przepisu: Dawid Grucel
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 600 gsandacza ze skórą
- 450 gmłodych ziemniaków
- 100 gmłodego szpinaku
- 50 gzielonej cebulki
- 2 ząbki czosnku
- 5 gprzyprawy curry
- 1 cytryna
- 100 gmasła
- sól morska płatki
Sposób przygotowania
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie aż będą miękkie.
- Cebulkę i czosnek podsmaż na maśle przez 3 -4 min razem z curry, na koniec dodaj liście szpinaku i odstaw.
- Gotowe ziemniaki odcedź i lekko pokrusz, następnie wymieszaj razem z wcześniej przygotowanymi dodatkami.
- Rybę smaż na rozgrzanej patelni od strony skóry przez 5 -7 min, cały czas bastując masłem z rozmarynem i cytryną, do czasu aż skórka będzie chrupiąca a mięso ryby kruche.
- Usmażonego sandacza ułóż na ziemniakach i oprósz delikatnie solą.