PRZEPIS
wstecz

SANDACZ Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I SZPINAKIEM

sandacz z ziemniakami
sandacz

Autor przepisu: Dawid Grucel

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 600 gsandacza ze skórą
  • 450 gmłodych ziemniaków
  • 100 gmłodego szpinaku
  • 50 gzielonej cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 gprzyprawy curry
  • 1 cytryna
  • 100 gmasła
  • sól morska płatki

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie aż będą miękkie. 
  2. Cebulkę i czosnek podsmaż na maśle przez 3 -4 min razem z curry, na koniec dodaj liście szpinaku i odstaw.
  3. Gotowe ziemniaki odcedź i lekko pokrusz, następnie wymieszaj razem z wcześniej przygotowanymi dodatkami.
  4. Rybę smaż na rozgrzanej patelni od strony skóry przez 5 -7 min, cały czas bastując masłem z rozmarynem i cytryną, do czasu aż skórka będzie chrupiąca a mięso ryby kruche.
  5. Usmażonego sandacza ułóż na ziemniakach i oprósz delikatnie solą.